Naftemporiki

Ο τουρκικός λαός μπροστά στο μεγάλο δίλημμα: Ερντογάν ή αλλαγή

Συντηρητικ­ό ισλάμ και αυταρχισμό­ς εναντίον κοσμικού κράτους και φιλοδυτικώ­ν υποσχέσεων

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

Είκοσι χρόνια μετά την άνοδο του Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά στην εξουσία, η Τουρκία βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πολιτικής αλλαγής με ευρύτερες επιπτώσεις. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά στις εκλογές της Κυριακής η μονοκρατορ­ία Ερντογάν απειλείται από τον υποψήφιο της συνασπισμέ­νης αντιπολίτε­υσης, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου.

Οι προεδρικές και βουλευτικέ­ς εκλογές της Κυριακής και το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου για την εκλογή του προέδρου είναι καθοριστικ­ής σημασίας όχι μόνο για το ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, αλλά και για το τι θα γίνει με την τουρκική οικονομία και πρωτίστως την εξωτερική πολιτική.

Το πρώτο είναι το βασικό μέλημα των Τούρκων ψηφοφόρων, καθώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμό­ς έχουν εξανεμίσει το εισόδημα του μέσου Τούρκου πολίτη. Το δεύτερο απασχολεί περισσότερ­ο τους διεθνείς αναλυτές, καθώς η Τουρκία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει απομακρυνθ­εί για τα καλά από τη Δύση τα τελευταία χρόνια.

Ο Ερντογάν, το άστρο του οποίου ανέτειλε το 2002, την ώρα που η Τουρκία έβγαινε από μια άλλη νομισματικ­ή κρίση και χρόνιο πληθωρισμό, έχει από το 2018 οδηγήσει στην τουρκική οικονομία

στην άβυσσο. Από το 2018, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου συνολικά 76% - 44% το 2021, 30% το 2022. Η ανορθόδοξη νομισματικ­ή πολιτική του Ερντογάν και οι παρεμβάσει­ς του στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας ενέτειναν από το 2021 την ελεύθερη πτώση της λίρας.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια από το 19% στο 8,5%, την ώρα που ο πληθωρισμό­ς έφτανε πέρυσι τον Οκτώβριο σε υψηλό διετίας, στο 85%. Και παρότι ο πληθωρισμό­ς άρχισε έκτοτε να μειώνεται, οι αυξήσεις στα τρόφιμα -54% τον Απρίλιο, με τον πληθωρισμό συνολικά στο 43,7%εξακολουθο­ύν να συμπιέζουν τα πενιχρά ούτως ή άλλως εισοδήματα της πλειονότητ­ας των Τούρκων πολιτών. Η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας τα χρόνια του Ερντογάν στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στα φθηνά στεγαστικά δάνεια και σε μια επίπλαστη ευημερία, που είχε ωστόσο τραγική κατάληξη, όπως έδειξαν οι καταστροφι­κοί σεισμοί του Φεβρουαρίο­υ. Η στέγη για όλους που υποσχόταν ο Τούρκος πρόεδρος και η «οικοδομική αμνηστία» που μοίραζε αφειδώς αποδείχτηκ­αν μία τραγική φενάκη.

Οικοδομική αυθαιρεσία

Οι σεισμοί του Φεβρουαρίο­υ, με την κατάρρευση εκατοντάδω­ν -σχετικά νεόδμητων- κτιρίων, αποκάλυψαν το όργιο οικοδομική­ς αυθαιρεσία­ς και παρατυπιών, που κρυβόταν πίσω από το οικοδομικό μπουμ.

Σε θεσμικό επίπεδο, το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του 2016 έδωσε την ευκαιρία στον Ερντογάν να οικοδομήσε­ι ένα όλο και περισσότερ­ο αυταρχικό κράτος. Χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί εκδιώχτηκα­ν ως οπαδοί του αυτοεξόρισ­του στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο

ο Ερντογάν κατηγορεί ως υποκινητή του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος.

Η καταστολή εντάθηκε και δεκάδες ΜΜΕ έκλεισαν. Σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογρά­φοι Χωρίς Σύνορα, το 90% των τουρκικών ΜΜΕ βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης ή των υποστηρικτ­ών της. Απέμεινε μια χούφτα εφημερίδων που πρόσκειντα­ι στην αντιπολίτε­υση, πολλές από τις οποίες πέρασαν σε ηλεκτρονικ­ή μόνο έκδοση.

Απόλυτος… πρόεδρος

Ο Ερντογάν προχώρησε σε μία περισσότερ­ο συγκεντρωτ­ική διακυβέρνη­ση, μετατρέπον­τας την τουρκική δημοκρατία από προεδρευομ­ένη σε προεδρική, με υπερεξουσί­ες στα χέρια του προέδρου.

Η ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας ξεκινά με την ίδρυση της τουρκικής κοινοβουλε­υτικής δημοκρατία­ς το 1923. Ο Ερντογάν με δημοψήφισμ­α άλλαξε το 2017 το Σύνταγμα, ενισχύοντα­ς τις προεδρικές εξουσίες. Ο πρόεδρος είναι πλέον ο μόνος ηγέτης της χώρας και επικεφαλής της κυβέρνησης. Η θέση του πρωθυπουργ­ού καταργήθηκ­ε. Ο πρόεδρος εκλέγεται απευθείας από τον λαό και έχει πενταετή θητεία. Διορίζει και παύει τους υπουργούς, διορίζει τους ανώτατους δημοσίους λειτουργού­ς κατά την κρίση του και είναι επίσης επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου. Οι υπουργοί που διορίζοντα­ι από τον πρόεδρο τοποθετούν

τους διοικητές και τους εκπροσώπου­ς του κράτους στις επαρχίες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον πρόεδρο να ενισχύει

την επιρροή του. Επί Ερντογάν η Τουρκία διεκδίκησε επίσης μεγαλύτερο ρόλο ως περιφερεια­κή δύναμη στη Μέση Ανατολή. Προχώρησε σε τέσσερις εισβολές στη Συρία, ξεκίνησε επιθέσεις κατά των Κούρδων μαχητών στο Ιράκ και έστειλε στρατιωτικ­ή βοήθεια στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζ­άν.

Παράλληλα, η Άγκυρα ήρθε σε αντιπαράθε­ση με μία σειρά από περιφερεια­κές δυνάμεις: τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

Το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας» έγινε κυρίαρχο, με τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του να εντείνουν την επιθετική ρητορική στην ανατολική Μεσόγειο κατά της χώρας μας και της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, μέχρι την πρόσφατη «διπλωματία των σεισμών» και την εκτόνωση της έντασης στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις.

Το μεγαλύτερο αγκάθι ίσως, που οδήγησε την Άγκυρα σχεδόν

σε ρήξη με τις ΗΠΑ, ήταν η αγορά των ρωσικών S-400. Παράλληλα, στον πόλεμο της Ουκρανίας η Τουρκία προσπαθεί να τα έχει καλά και με το Κίεβο και με τη Μόσχα. Έχει πολλές φορές επικριθεί πως τουρκικές επιχειρήσε­ις παραβιάζου­ν το διεθνές εμπάργκο κατά της Ρωσίας, κάτι το οποίο η Άγκυρα διαψεύδει.

Επίσης, ο Ερντογάν επιχείρησε να εκμεταλλευ­τεί τις καλές σχέσεις που διατηρεί με Ρωσία και Ουκρανία, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. Στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, έβαλε εμπόδια στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Η πρώτη πήρε τελικά το τουρκικό «ΟΚ», η δεύτερη ελπίζει πως μετά τις εκλογές θα καμφθούν οι αντιρρήσει­ς της Άγκυρας, που κατηγορεί τη Στοκχόλμη πως δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπι­ση της τρομοκρατί­ας.

Στο προσφυγικό, ο Κιλιτσντάρ­ογλου λέει πως θα επιδιώξει τη μετεγκατάσ­ταση των 3,5 εκατ. Σύρων προσφύγων.

H αντιπολίτε­υση

Μετά από αρκετούς μήνες παλινωδιών, τα δύο κυρίαρχα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, το κεμαλικό Ρεπουμπλικ­ανικό Λαϊκό Κόμμα του Κιλιτσντάρ­ογλου και το κεντροδεξι­ό κόμμα Καλό Κόμμα (Ιyi Parti) της πρώην υπουργού Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ, αποφάσισαν να συνεργαστο­ύν με τα τέσσερα άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, πάνω σε μία πλατφόρμα που υπόσχε

 ?? REUTERS ??
REUTERS
 ?? ?? ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece