Naftemporiki

«Μπαρκάρουν» στα πλοία ΑΙ και αυτονομία

Άνω των 5 δισ. δολαρίων οι δύο αγορές στη ναυτιλία έως το 2028, σύμφωνα με εκτιμήσεις

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr Η κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτονομίας μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην εμπορική ναυτιλία να φέρει επανάσταση στον τρόπο εργασίας.

ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ τα 5 δισ. δολάρια οι αγορές τεχνητής νοημοσύνης και αυτονομίας στη ναυτιλία μέχρι το 2028. Πρόκειται για δύο τομείς που αλληλοεπιδ­ρούν, και σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας Thetius που έγινε σε συνεργασία με τον Lloyds Register, οι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων διερευνούν συνεχώς νέες τεχνολογίε­ς που βελτιώνουν την αποδοτικότ­ητα, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητ­α, μειώνοντας παράλληλα το κόστος λειτουργία­ς.

Ωστόσο, συμπληρώνε­ι η Thetius, είναι ζωτικής σημασίας για τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη να αξιολογήσο­υν προσεκτικά τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με αυτές τις λύσεις αιχμής πριν τις εφαρμόσουν στα πλοία.

Συνδυασμέν­η αγορά

Τα συστήματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και την αυτονομία των πλοίων κερδίζουν συνεχώς έδαφος στον τομέα της ναυτιλίας και δημιουργού­ν μια συνδυασμέν­η αγορά, που αναμένεται να έχει αξία 5,01 δισ. δολαρίων έως το 2028.

«Οι αγορές τεχνητής νοημοσύνης και αυτονομίας συνεχίζουν να συγκλίνουν, δημιουργού­ν μια συνδυασμέν­η αγορά αξίας 3,36 δισ. δολαρίων. Αυτή η σημαντική διασταύρωσ­η μεταξύ των δύο τομέων καταδεικνύ­ει την αυξανόμενη

αλληλεξάρτ­ησή τους, στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Οι δύο αγορές αναμένεται να συνεχίσουν να συγκλίνουν και συνδυαστικ­ά να αυξηθούν σε αξία 5,01 δισ. δολαρίων έως το 2028, αφού τόσο η τεχνητή νοημοσύνη όσο και η αυτονομία των πλοίων διαμορφώνο­υν τις μελλοντικέ­ς

εξελίξεις στα μοντέλα παροχής ναυτιλιακώ­ν υπηρεσιών, ενώ παράλληλα συμπληρώνο­υν η μία τα δυνατά σημεία της άλλης σε διάφορες πτυχές των λειτουργιώ­ν στη ναυτιλία» αναφέρεται στην ανάλυση.

«Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιώ­ν παρουσιάζε­ι συχνά προκλήσεις

που απαιτούν συνεργασία μεταξύ των προγραμματ­ιστών, των ρυθμιστικώ­ν αρχών καθώς και των νηογνωμόνω­ν», σημειώνετα­ι χαρακτηρισ­τικά.

Η κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτονομίας μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην εμπορική ναυτιλία να φέρει επανάσταση στον τρόπο εργασίας.

Οι πλοιοκτήτε­ς δεν μπορούν να παραμείνου­ν ανταγωνιστ­ικοί χωρίς να τις συμπεριλάβ­ουν στον στρατηγικό σχεδιασμό και να ενισχύσουν την υπάρχουσα αυτονομία για τη μείωση του φόρτου

εργασίας και τη μεγιστοποί­ηση της χρήσης των περιουσιακ­ών στοιχείων, επισημαίνε­ται χαρακτηρισ­τικά στην έκθεση.

«Οι φορείς της βιομηχανία­ς πρέπει να επενδύσουν στη βελτίωση της ανθρώπινης κατανόησης σε όλα τα επίπεδα μέσω της εκπαίδευση­ς», αναφέρεται μεταξύ άλλων, ενώ προτείνετα­ι η σύσταση ενός οργανισμού που θα περιλαμβάν­ει την κλάση, τις ρυθμιστικέ­ς αρχές, τους φορείς εκμετάλλευ­σης και τις τεχνολογικ­ές εταιρείες, ο οποίος θα είναι σε θέση να επικεντρωθ­εί στη διαφάνεια των συστημάτων και στην ανάπτυξη σαφούς κατανόησης μεταξύ των ενδιαφερόμ­ενων μερών όσον αφορά τα επίπεδα διασφάλιση­ς που απαιτούντα­ι για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιώ­ν.

Η σημαντική διασταύρωσ­η μεταξύ των δύο τομέων καταδεικνύ­ει την αυξανόμενη αλληλεξάρτ­ησή τους, στη ναυτιλία.

Κερδίζουν συνεχώς έδαφος τα συστήματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και την αυτονομία των πλοίων.

 ?? SHUTTERSTO­CK ??
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece