Naftemporiki

«Θρίλερ» η ανανέωση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά

Άνευ επιθεωρήσε­ων τα πλοία προς την Ουκρανία Σημάδια για αίσιο τέλος διακρίνουν οι πλοιοκτήτε­ς

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

ΠΗΓΕΣ ελληνικής ναυτιλιακή­ς εταιρείας, η οποία συμμετέχει στον διάδρομο, αναφέρουν στη «Ν» ότι από την περασμένη Κυριακή (7 Μαΐου) το αρμόδιο κέντρο συντονισμο­ύ, που έχει στηθεί στην Κωνσταντιν­ούπολη, δεν διενεργεί επιθεωρήσε­ις στα πλοία χωρίς φορτίο με κατεύθυνση προς τα ουκρανικά λιμάνια. Την ίδια ώρα, πηγές από το κέντρο συντονισμο­ύ επισημαίνο­υν στη «Ν» ότι από τις 5 Μαΐου δεν έχουν το «πράσινο φως» για να εγγράψουν νέα πλοία στον διάδρομο. Στον αντίποδα, αποχωρούν κανονικά από την Ουκρανία πλοία που έχουν φορτωθεί με σιτηρά. Οι επιθεωρήσε­ις των εξερχόμενω­ν πλοίων επανεκκίνη­σαν στις 9 Μαΐου. Σύμφωνα με το τελευταίο σημείωμα του κέντρου (9/5), υπήρχαν 14 πλοία στα ουκρανικά λιμάνια που θα φόρτωναν περίπου 600.000 μετρικούς τόνους

σιτηρών και τροφίμων.

Οι τελευταίες πληροφορίε­ς που έρχονται από την Κωνσταντιν­ούπολη αναφέρουν πως το κέντρο θα συνεχίσει να επιθεωρεί τα εξερχόμενα πλοία μέχρι να επέλθει συμφωνία, ενώ αντιθέτως δεν θα επιθεωρούν­ται εισερχόμεν­α βαπόρια. Σημειώνετα­ι ότι οι επιθεωρήσε­ις πραγματοπο­ιούνται από ομάδες αποτελούμε­νες από αντιπροσωπ­είες των Ηνωμένων Εθνών, της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Τις τελευταίες ημέρες η ουκρανική πλευρά κατηγορεί τη Μόσχα ότι διέταξε τους επιθεωρητέ­ς της να σταματήσου­ν τις διαδικασίε­ς, «μπλοκάροντ­ας», έτσι, τα ταξίδια προς τα ουκρανικά λιμάνια.

Σε «θρίλερ» εξελίσσετα­ι η ανανέωση της συμφωνίας για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας μετά τη 18η Μαΐου, καταληκτικ­ή ημερομηνία, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά.

Τα μηνύματα

Η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψει ανανέωση της συμφωνίας, εκτός κι αν ικανοποιηθ­ούν μία σειρά από αιτήματα που έχει θέσει για τη διευκόλυνσ­η των δικών της εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων. Οι πηγές της ελληνικής ναυτιλιακή­ς επισημαίνο­υν ότι οι ναυλωτές δεν έχουν επικοινωνή­σει ακόμη μαζί τους για να τους ζητήσουν διακοπή των ναυλοσυμφώ­νων στις 18 Μαΐου. Όπως εξηγούν, αυτό

είναι ένα θετικό σημάδι για συνέχιση της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι ναυλωτές γνωρίζουν πολύ καλά και άμεσα τις εξελίξεις γύρω από τον διάδρομο. Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογρά­φους, ότι η συμφωνία μπορεί να παραταθεί για δύο μήνες ακόμη. Χθες το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι διεξήχθησα­ν «εποικοδομη­τικές συζητήσεις» μεταξύ των ενδιαφερόμ­ενων μερών το τελευταίο διήμερο. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, τα ναυλοσύμφω­να μεταξύ πλοιοκτητώ­ν και traders περιλαμβάν­ουν ρήτρες διακοπής των ταξιδιών, καλύπτοντα­ς έκτακτες περιπτώσει­ς, όπως το ενδεχόμενο να κλείσει ο διάδρομος. Δεν λείπουν, βέβαια, και παραδείγμα­τα εταιρειών που λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να ολοκληρώσο­υν τα ταξίδια τους μέχρι τις 18 του τρέχοντος μήνα. Χαρακτηρισ­τική είναι η περίπτωση που μεταφέρει στη «Ν» ναυλομεσίτ­ης: Ένα bulk carrier εκφορτώνει στην Οδησσό ακριβώς στις 18 του τρέχοντος μήνα και οι υπεύθυνοι «τρέχουν» να προλάβουν για να μην εγκλωβιστε­ί το βαπόρι εντός του διαδρόμου, εάν τελικά δεν ανανεωθεί η συμφωνία.

μετρικοί τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων είχαν εξαχθεί από την αρχή της συμφωνίας έως τις 9/5 από τα ουκρανικά λιμάνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece