Naftemporiki

Ένα άλλο «ντιμπέιτ» στα δικά μας ύδατα

- Του Δημοσιογρά­φος, διευθυντής του περιοδικού Shipping Internatio­nal

ΑΝΗΚΟΥΜΕ σε εκείνους που πιστεύουν ότι η πολιτική έχει άμεση σχέση με την ποιότητα, η ποιότητα προϋποθέτε­ι παιδεία και γνώση, η γνώση διασφαλίζε­ι τη συνέπεια λόγου και ο συνεπής και ορθός λόγος επιτρέπει την κατανόηση των νοημάτων και επιβάλλει την εποικοδομη­τική άσκηση κριτικής.

ΤΑ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤ­ΑΝ όλα αυτά προχθές το μεσημέρι, ακούγοντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης, έμπειρο και εγνωσμένης αξίας και ήθους νομικό Παναγιώτη Πικραμένο και τον -κατά την άποψή μας- εκ των κορυφαίων νεότερων πολιτικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τους οποίους είχε την πολύ καλή ιδέα να καλέσει η διοίκηση της Λέσχης για ένα «ντιμπέιτ» λίγο πριν από τις εκλογές.

ΑΚΟΥΣΑΜΕ, λοιπόν, δυο ανθρώπους οι οποίοι έχουν εμβαπτισθε­ί στα ύδατα της Στυγός της γνώσεως και έχουν διακονήσει την πολιτική από θέσεις ευθύνης, χωρίς να έχουν πλέον δεσμεύσεις και «χρωστούμεν­α» και, ειλικρινά, άνοιξε η καρδιά μας.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡ­ΟΣ της κυβέρνησης, που δεν θα είναι πλέον υποψήφιος και ο οποίος -χωρίς αμφιβολία- πολλά θα έχει προσφέρει με την εμπειρία και τη νομική του σκέψη στην τετραετή διακυβέρνη­ση από τη Νέα Δημοκρατία, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των ευρύτερων συναινέσεω­ν, με στόχο να επιλυθούν τα ζέοντα και χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει η έχουσα άμεση ανάγκη μεταρρυθμί­σεων ελληνική κοινωνία. «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν θα υπάρχουν ευρύτερες συναινέσει­ς και συνεργασίε­ς για τον περαιτέρω εκσυγχρονι­σμό και εκδημοκρατ­ισμό των θεσμών στην πατρίδα μας», είπε ο Παν. Πικραμένος, που στην ουσία αποχαιρέτη­σε με την εν λόγω εμφάνιση την ευδόκιμη διέλευσή του από την πολιτική σκηνή.

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ένας πολιτικός εκσκαφέας παραγωγής πολιτικού λόγου, εκ των κορυφαίων αναλυτών της γεωπολιτικ­ής σκηνής, εμπνεόμενο­ς από τον ρεαλισμό τον οποίο απαιτεί σχολαστικά η πολιτική, αλλά και η ποντοπόρος ναυτιλία, που δρα σε έναν χώρο που διαπνέεται από ρεαλισμό, μίλησε σε ευήκοα ώτα. Βέβαια, απόρησαν οι περισσότερ­οι ακροατές για το πώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος δηλαδή το οποίο ο Βενιζέλος και καμιά δεκαριά ακόμη κράτησαν όρθιο στη δύσκολη περίοδο του 1989, όταν «τα ποντίκια πηδούσαν από το καράβι», απέκοψε έναν πολιτικό αυτού του (πολιτικού) βάρους από τον κοινοβουλε­υτικό του κορμό. Στην πολιτική, όμως, όπως και στη ναυτιλία, τα πάντα, ακόμη και τα πιο αναπάντεχα, μπορεί να συμβούν.

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, λοιπόν, αφού ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά αυτό που βλέπουμε όλοι, ότι, δηλαδή, μεταξύ των τριών κομμάτων (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές, με δεδομένη την πολιτική την οποία οφείλει η χώρα να εφαρμόζει βάσει των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεώ­ν της, ευχήθηκε (χωρίς να αισιοδοξεί) να καταστεί δυνατή η ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να λυθούν τα θέματα που έχουμε -εδώ και πενήντα χρόνιασε εκκρεμότητ­α.

ΚΑΠΟΙΑ στιγμή, θα αναζητούμε πολιτικούς με ευρύτητα σκέψης και άποψης και δεν θα τους βρίσκουμε. Όσο και αν σε κάποιους καταλογίζο­υμε «λάθη συμπεριφορ­άς», είναι βέβαιο ότι η πολιτική μας σκηνή έχει ανάγκη από ανθρώπους με γνώση, σκέψη και αποφασιστι­κότητα. «Να μείνετε στην πολιτική, χρειαζόμασ­τε ανθρώπους σαν εσάς» είπε, κλείνοντας τη συζήτηση ο καπτα-Παναγιώτης Τσάκος. «Ίδωμεν», που λέγαν οι παλαιότερο­ι...

 ?? ?? Δημήτρη Καπράνου
Δημήτρη Καπράνου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece