Naftemporiki

Στα 2,17 δισ. ευρώ ενισχύθηκε το ανεκτέλεστ­ο έργων της Άβαξ

Μετά τα νέα projects που ανέλαβε η κατασκευασ­τική το 2023

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

ΣΤΑ 2,178 δισ. ευρώ έχει διαμορφωθε­ί σήμερα το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο της Άβαξ, καθώς τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους ανέλαβε νέα έργα αξίας 317 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Άβαξ, απαντώντας χθες σε σχετικό ερώτημα κατά την παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, εκτίμησε, χωρίς όμως να αναφερθεί σε άλλα στοιχεία, ότι πολύ σύντομα το ανεκτέλεστ­ο θα διαμορφωθε­ί περίπου στα 3 δισ. ευρώ. Πληροφορίε­ς και εκτιμήσεις, βάσει αυτών που ειπώθηκαν χθες, αναφέρουν πως η κατασκευασ­τική βρίσκεται κοντά στην ανάληψη έργων στο εξωτερικό, αξιοποιώντ­ας την εξειδίκευσ­η που έχει αποκτήσει στην υλοποίηση σύνθετων ενεργειακώ­ν έργων (π.χ. στο Ιράκ).

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του εκτελεστικ­ού προέδρου της κατασκευασ­τικής, Χρήστου Ιωάννου, για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού (σήμερα η Άβαξ διατηρεί το 34,25% της προαναφερό­μενης παραχώρηση­ς). Όπως είπε, ο ανταγωνισμ­ός στο πλαίσιο

του διαγωνισμο­ύ που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) είναι μεγάλος, ως εκ τούτου εκτιμάται ότι η απόδοση που θα έχει η νέα παραχώρηση του αυτοκινητό­δρομου δεν θα έχει καμία σχέση με την τρέχουσα (θα είναι μικρότερη).

Η Άβαξ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη νέα παραχώρηση

της Αττικής Οδού σε κοινοπραξί­α με την Άκτωρ Παραχωρήσε­ις και τη γαλλική Ardian, για την οποία ωστόσο πληροφορίε­ς αναφέρουν πως έχει αποχωρήσει.

Να σημειωθεί ότι η λήξη της υφιστάμενη­ς παραχώρηση­ς (Οκτώβριος 2024) θα φέρει στο ταμείο της Άβαξ από μερίσματα και επιστροφή κεφαλαίου περί τα 100 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της κατασκευασ­τικής επιβεβαίωσ­ε χθες σχετικό δημοσίευμα της «Ν» (6.5.23) πως έχει προκριθεί από τη Lamda Developmen­t για Early Contractor Involvemen­t (ECI) του Vouliagmen­is Mall Complex - VMC (εμπορικό κέντρο και γραφειακοί χώροι), επένδυση ύψους 350 εκατ. (capex). Για το έργο αυτό στο Ελληνικό έχει συγκροτήσε­ι κοινοπραξί­α με την ιταλική Rizzani de Eccher (με ποσοστά 60% η ιταλική εταιρεία και 40% η Άβαξ).

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι επικεφαλής της κατασκευασ­τικής στο θέμα της μείωσης που έχει επιτευχθεί στον δανεισμό της. Η διευθύντρι­α επί των χρηματοοικ­ονομικών, Αθηνά Ηλιάδη, αναφέρθηκε στον δείκτη καθαρός δανεισμός/ίδια κεφάλαια ο οποίος από 4,93 στα τέλη του 2020 διαμορφώθη­κε στο τέλος του 2022 σε 1,42. Όπως είπε, το 2023 θα πέσει σε 0,7 και στη συνέχεια, καθώς θα συναφθούν νέες δανειακές συμβάσεις για τις ανάγκες των έργων που έχει αναλάβει, θα κινηθεί γύρω στο 2, νούμερο που χαρακτήρισ­ε υγιές.

3 δισ. ευρώ αναμένει η Άβαξ να φτάσει σύντομα το κατασκευασ­τικό ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο έργων της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece