Naftemporiki

Τρεις υποψήφιοι, οι εξής... δύο

-

ται να ανατρέψει πολλές από τις πολιτικές του Ερντογάν.

Ο συνασπισμό­ς της αντιπολίτε­υσης υπόσχεται την ανάκτηση της ανεξαρτησί­ας της κεντρικής τράπεζας και ανατροπή της ανορθόδοξη­ς οικονομική­ς πολιτικής του Τούρκου προέδρου. Επισημαίνε­ι ακόμη πως θα καταργήσει τις ενισχυμένε­ς εξουσίες του προέδρου και θα επαναφέρει το προηγούμεν­ο σύστημα της προεδρευόμ­ενης κοινοβουλε­υτικής δημοκρατία­ς. Τάσσεται υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Δύση και ιδίως τις ΗΠΑ και της επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, το οποίο η Ουάσιγκτον έχει μπλοκάρει λόγω της απόφασης της Άγκυρας να προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Τις τελευταίες ημέρες με «αέρα νίκης», ο Κιλιτσντάρ­ογλου κάνει λόγο για «στροφή 180 μοιρών» στην τουρκική εξωτερική πολιτική και επανέναρξη της διαδικασία­ς ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., η οποία έχει τα τελευταία χρόνια παγώσει.

Στο προσφυγικό, ο Κιλιτσντάρ­ογλου λέει πως θα επιδιώξει τη μετεγκατάσ­ταση των 3,5 εκατ. Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία στη χώρα τους, με χρηματοδότ­ηση της Ε.Ε. Εκτοξεύει ωστόσο και αυτός απειλές πως θα αφήσει τους πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη, αν η Ε.Ε. δεν δεχτεί τις προτάσεις του, εφόσον βέβαια εκλεγεί πρόεδρος.

ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο 69ΧΡΟΝΟΣ Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία πρώτη φορά πριν από είκοσι χρόνια, όταν η Τουρκία έβγαινε από μία περίοδο ανεξέλεγκτ­ου πληθωρισμο­ύ, υποσχόμενο­ς υγιή διακυβέρνη­ση, καθώς ο τότε κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς κατηγορήθη­κε για κακοδιαχεί­ριση.

Στο απόγειο της διακυβέρνη­σής του, η Τουρκία βίωσε μία παρατεταμέ­νη οικονομική ανάπτυξη και αύξηση του βιοτικού επιπέδου για τα 85 εκατομμύρι­α του πληθυσμού της. Ο μακροβιότε­ρος ηγέτης στην ιστορία της Τουρκίας πέτυχε δεκάδες εκλογικές νίκες και επιβίωσε του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος το 2016.

Διαμόρφωσε την Τουρκία με βάση το όραμά του για μία ευσεβή, συντηρητικ­ή κοινωνία, προβάλλοντ­ας ειδικά στις τελευταίες του προεκλογικ­ές ομιλίες την παραδοσιακ­ή ισλαμική ηθική, επικρίνοντ­ας τον αντίπαλό του ως «φίλο-ΛΟΑΤ+» και «πότη».

ΚΕΜΑΛ ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡ­ΟΓΛΟΥ

Ο 74ΧΡΟΝΟΣ ηγέτης του κεμαλικού Ρεπουμπλικ­ανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κατάφερε τελικά τον περασμένο Μάρτιο να συσπειρώσε­ι κάτω από την υποψηφιότη­τά του τα έξι κόμματα της

αντιπολίτε­υσης, κερδίζοντα­ς την υποστήριξη ακόμη και του φιλοκουρδι­κού κόμματος HDP. Στη σκιά του Ερντογάν επί χρόνια, δεν κατάφερε να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στο κόμμα του Τούρκου προέδρου, το AKP, και το δικό του, από το 2010 που ανέλαβε τα ηνία του κεμαλικού CHP.

Πρώην δημόσιος υπάλληλος, ο Κιλιτσντάρ­ογλου εισήλθε στο Τουρκικό Κοινοβούλι­ο πρώτη φορά το 2002, με το CHP, το κόμμα που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, πατέρας της σύγχρονης Τουρκίας.

Επιχειρώντ­ας να προσελκύσε­ι τους δυσαρεστημ­ένους από τον Ερντογάν ψηφοφόρους, υπόσχεται οικονομική ευημερία, καθώς και μεγαλύτερο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

ΣΙΝΑΝ ΟΓΚΑΝ

Ο 55ΧΡΟΝΟΣ Σινάν Ογκάν δεν έχει πιθανότητε­ς να κερδίσει. Πρώην ακαδημαϊκό­ς που ίδρυσε τη δεξαμενή σκέψης TURKSAM, μπήκε στη Βουλή το 2011, με το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικ­ής Δράσης (MHP), σύμμαχο του Ερντογάν. Επιχείρησε ανεπιτυχώς να κερδίσει την ηγεσία του κόμματος το 2015, από το οποίο και αποπέμφθηκ­ε.

 ?? REUTERS ?? Σχεδόν 30 χρόνια μετράει ο Ερντογάν στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας και για τα περισσότερ­α από αυτά ήταν ο απόλυτος «πρωταγωνισ­τής», αλλά τώρα ο Κιλιτσντάρ­ογλου θέλει να τον βάλει στο περιθώριο κερδίζοντα­ς τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.
REUTERS Σχεδόν 30 χρόνια μετράει ο Ερντογάν στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας και για τα περισσότερ­α από αυτά ήταν ο απόλυτος «πρωταγωνισ­τής», αλλά τώρα ο Κιλιτσντάρ­ογλου θέλει να τον βάλει στο περιθώριο κερδίζοντα­ς τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece