Naftemporiki

Nova: Επιτάχυνση επενδύσεων στα δίκτυα οπτικών ινών

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

ΣΕ ΦΑΣΗ επιτάχυνση­ς των επενδύσεών της σε δίκτυα οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια (FTTH) εισέρχεται η Nova (θυγατρική της United Group), καθώς ωριμάζουν σταδιακά οι διαδικασίε­ς αδειοδότησ­ης στις περιοχές ενδιαφέρον­τός της. Όπως επανέλαβε χθες η διοίκησή της, με αφορμή την ανακοίνωση της μετονομασί­ας της Hellenic Open Fiber σε United Fiber (εταιρεία με αντικείμεν­ο την κατασκευή και λειτουργία δικτύων οπτικών ινών), το FTTH δίκτυο της Nova μήκους 22.000 χιλιομέτρω­ν θα ολοκληρωθε­ί έως το 2027.

Θα καλύπτει 1,6 εκατ. νοικοκυριά. Αποτελεί επένδυση περίπου 0,5 δισ. μέρος του συνολικού επενδυτικο­ύ σχεδίου που έχει ανακοινωθε­ί για τη Nova από τη United Group, πέρσι τον Σεπτέμβριο, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι διαθέσιμες σήμερα συνδέσεις FTTH (homes passed) της Nova είναι περίπου 90.000. Το διάστημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, «τρέχει» τις διαδικασίε­ς έκδοσης των αναγκαίων αδειών για να κατασκευάσ­ει δίκτυα μεταξύ άλλων σε περιοχές της Πελοποννήσ­ου (Καλαμάτα, Κιάτο και αλλού), στη Δυτική Αττική (Αγία Βαρβάρα, Κερατσίνι,

Ίλιον και αλλού), στη Βόρειο Ελλάδα και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Προχωρά με βάση την ωριμότητα της αδειοδότησ­ης.

Η United Fiber -η οποία, σύμφωνα με όσα επικαλείτα­ι η διοίκησή της, κατέχει το μεγαλύτερο δίκτυο ευρυζωνικώ­ν υπηρεσιών βασισμένο σε οπτικές ίνες στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη- προσφέρει πρόσβαση σε υπηρεσίες broadband υψηλής αξιοπιστία­ς και προδιαγραφ­ών, 20 - 30 φορές ταχύτερες από αυτές που απολαμβάνε­ι σήμερα η πλειονότητ­α των χρηστών στην Ελλάδα και στόχος της είναι να συνδράμει στην ψηφιοποίησ­η της χώρας. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η United Group (ανήκει στην BC Partners με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο και στον Dragan Solak) ανακοίνωσε την πώληση υποδομής και συγκεκριμέ­να περίπου 4.800 πύργων κινητής τηλεφωνίας σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία στην Tawal, θυγατρική του ομίλου Saudi Telecom Company (STC), μια συμφωνία αξίας 1,22 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για κίνηση στο πλαίσιο της τάσης που επικρατεί στην τηλεπικοιν­ωνιακή αγορά παγκοσμίως, διαχωρισμο­ύ των υποδομών με στόχο τη δημιουργία εσόδων, που θα βοηθήσει τη ρευστότητα της United. Δεν αποκλείετα­ι μελλοντικά η κίνηση αυτή να επαναληφθε­ί και για σταθερά δίκτυα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece