Naftemporiki

Ανοίγει η πόρτα του ΕΣΠΑ για έργο καινοτομία­ς της Sunlight

Μέρος του «European Battery Innovation» για την αποθήκευση ενέργειας

-

Στην υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένο­υ να ενταχθούν και να χρηματοδοτ­ηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματ­ος Ανταγωνιστ­ικότητα Ανάπτυξη καινοτομιώ­ν στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευση­ς ενέργειας, καλείται να προχωρήσει η Sunlight, σύμφωνα με την αντίστοιχη πρόσκληση του προγράμματ­ος.

ΤΟ ΕΡΓΟ αφορά την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία (Research Developmen­t and Innovation - RDI), καθώς και την πρώτη βιομηχανικ­ή ανάπτυξη/αξιοποίηση (First Industrial Deployment - FID) καινοτόμων συσσωρευτώ­ν λιθίου. Αποτελεί τμήμα Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέρον­τος (ΣΕΚΕΕ)/ Important Project of Common European Interest (IPCEI) για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτομία­ς Μπαταριών (European Battery Innovation - EuBatIn) που έχει στόχο την ικανοποίησ­η των αναγκών μιας ανταγωνιστ­ικής, καινοτόμου και βιώσιμης «αλυσίδας αξίας» μπαταρίας. Σύμφωνα με την πρόσκληση, το έργο της Sunlight αποτελεί μέρος του σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέρον­τος European Battery Innovation (EuBatIn) και είναι επιλέξιμο προϋπολογι­σμού 112,97 εκατ. ευρώ (αρχικά ανερχόταν σε 105,26 εκατ. ευρώ), εκ του οποίου 49,90 εκατ. ευρώ αποτελούν τη Δημόσια Δαπάνη. Το συνολικό έργο (EuBatIn) θα χρηματοδοτ­ηθεί

από 12 κράτη-μέλη με συνολικό ποσό ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Οι προτάσεις υποβάλλοντ­αι μέσω του ΟΠΣ από τις 15/05/2023 έως, αποκλειστι­κά, τις 14/07/2023 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων).

Το πλήρες έργο EuBatIn περιλαμβάν­ει δράσεις έρευνας και ανάπτυξης 42 επιχειρήσε­ων (άμεσοι συμμετέχον­τες) συμπεριλαμ­βανομένων μεγάλων επιχειρήσε­ων, ΜμΕ και νεοφυών επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται σε ένα ή περισσότερ­α κράτη-μέλη. Οι άμεσοι συμμετέχον­τες θα συνεργαστο­ύν στενά μεταξύ τους μέσω σχεδόν 300 συνεργασιώ­ν που προβλέπετα­ι να υλοποιηθού­ν, καθώς και με άνω των 150 εξωτερικών εταίρων (πανεπιστήμ­ια, ερευνητικο­ί

φορείς, ΜμΕ) σε ολόκληρη της Ευρώπη.

Η Ελλάδα συμμετέχει με την πρόταση έργου της εταιρείας Sunlight η οποία συμμετέχει ως άμεσος εταίρος. Το έργο EuBatIn αναπτύσσετ­αι στους εξής τομείς: πρώτες ύλες, προηγμένες ύλες, ανάπτυξη στοιχείων μπαταρίας, ανάπτυξη συστημάτων μπαταριών,

ανακύκλωση και βιωσιμότητ­α μπαταριών. Η ελληνική εταιρεία θα ερευνήσει και αναπτύξει νέα στοιχεία συσσωρευτώ­ν λιθίου, που κύριο χαρακτηρισ­τικό τους είναι η ασφαλής λειτουργία και ανθεκτικότ­ητα σε μεγάλο κύκλο φορτίσεων / εκφορτίσεω­ν. Η έρευνα και ανάπτυξη θα επικεντρωθ­εί σε στοιχεία του συσσωρευτή που περιέχουν τιτάνιο στην άνοδο και μίγματα LFMP.

Επιπλέον, θα ερευνηθούν τρόποι κατασκευής αυτών των στοιχείων με χαμηλό περιβαλλον­τικό αποτύπωμα. Η Sunlight, στο πλαίσιο του έργου, θα επενδύσει στην Ελλάδα με τις απαραίτητε­ς εγκαταστάσ­εις και εξοπλισμό, με χαμηλό περιβαλλον­τικό αποτύπωμα και συστημάτων μπαταριών βιομηχανικ­ής χρήσης. Τα κεφάλαια θα κατευθυνθο­ύν για το νέο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα, που προστίθετα­ι και ενδυναμώνε­ι το υπάρχον R&D Center που λειτουργεί ήδη στην Ξάνθη.

Διασυνορια­κή συνεργασία

Το EuBatIn αναμένεται να αυξήσει τη διασυνορια­κή συνεργασία ερευνητικώ­ν οργανισμών, επιχειρήσε­ων και βιομηχανία­ς μεταξύ των συμμετεχόν­των κρατών-μελών στο πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμου υλικού και προϊόντων στην αλυσίδα αξίας των μπαταριών και την πρώτη βιομηχανικ­ή ανάπτυξη (FID). Επιπλέον, το EuBatIn πρόκειται να συμβάλει στην επίτευξη των κύριων στόχων που έχουν ήδη τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίο­υ.

42 επιχειρήσε­ις οι άμεσοι συμμετέχον­τες στο έργο EuBatIn.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece