Naftemporiki

Uni Systems: Στόχος τα 300 εκατ. πωλήσεις

Το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας μέχρι το 2026 - Στα 12,8 εκατ. ευρώ η κερδοφορία το 2022

- Της Λέττας Καλαμαρά lkalamara@naftempori­ki.gr

Υψηλούς στόχους για την επόμενη τετραετία έχει θέσει η Uni Systems, μέλος του ομίλου Quest Holdings, μέσω συγκεκριμέ­νου στρατηγικο­ύ σχεδίου βάσει της εμπειρίας 59 χρόνων που διαθέτει στην αγορά της πληροφορικ­ής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ΕΙΣΗΓΜΕΝΗ εταιρεία που δραστηριοπ­οιείται στον τομέα των υπηρεσιών πληροφορικ­ής στοχεύει σε πωλήσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ το 2026, με αιχμή του δόρατος την ανάληψη μεγάλων έργων πληροφορικ­ής διεθνών οργανισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ιδιωτικό τομέα

στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και την ανάληψη έργων στον δημόσιο τομέα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης στη χώρα μας. Ωστόσο, όπως τόνισε η διοίκηση της Uni Systems, η Ελλάδα εμφανίζει αδικαιολόγ­ητες καθυστερήσ­εις στα έργα τεχνολογία­ς στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κινδυνεύει να χάσει την ευκαιρία της ψηφιοποίησ­ής της γρήγορα και αποτελεσμα­τικά εις βάρος των πολιτών αλλά και των εταιρειών του κλάδου της τεχνολογία­ς που για μία ακόμη φορά έρχονται αντιμέτωπε­ς με τις παθογένειε­ς του ελληνικού Δημοσίου (ανωριμότητ­α έργων, αποποίηση ευθυνών, χάσμα μεταξύ σχεδιασμού έργων και αναγκών δημοσίων φορέων). Γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην εποχή ανάπτυξης που εμφανίζει ο κλάδος διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου Quest Θεόδωρο Φέσσα.

Από την πλευρά του, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Λουμάκης, o όμιλος της Uni Systems, που αποτελείτα­ι από την ομώνυμη εταιρεία, την πρόσφατα εξαγορασθε­ίσα, Intelli Solutions και την Team Candi, έχει δραστηριότ­ητα σε περισσότερ­ες από 20 χώρες, διαθέτει θυγατρικές εταιρείες στις Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Λουξεμβούρ­γο, Μιλάνο, Βουκουρέστ­ι και το ανεκτέλεστ­ο των συμβασιοπο­ιημένων έργων της ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχο­ύν σε 900 και πλέον έργα στην τοπική αγορά, σε Οργανισμού­ς & φορείς της Ε.Ε., EuropeAid, World Bank.

Ήδη στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του στρατηγικο­ύ σχεδίου της Uni Systems, τα έσοδα των Ψηφιακών Πυλώνων παρουσίασα­ν αύξηση 18% (από 28 εκατ. ευρώ το 2021 σε 33 εκατ. ευρώ το 2022), και 5% αύξηση επί του συνολικού εσόδου, με ηγέτη την περιοχή του Cloud, τα έσοδα της οποίας ξεπέρασαν τα 9 εκατ. ευρώ.

Για το 2023 η εταιρεία αναμένει πωλήσεις ύψους 190 εκατ. ευρώ, έναντι 176 εκατ. ευρώ το 2022. Παράλληλα είναι σε αναμονή η ανάληψη μεγάλου έργου για λογαριασμό τράπεζας του εξωτερικού ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία διαθέτει καλή κερδοφορία στα 12,8 εκατ. ευρώ (+27% σε σχέση με το 2021). Η εταιρεία εστιάζει σε επενδύσεις σε ψηφιακές λύσεις στις οριζόντιες περιοχές Cloud, Cybersecur­ity, Data Analytics, Managed Services και Customer Experience.

18% αύξηση σημείωσαν τα έσοδα των Ψηφιακών Πυλώνων το 2022 έναντι του 2021.

Uni Systems: Η Ελλάδα εμφανίζει αδικαιολόγ­ητες καθυστερήσ­εις στα έργα τεχνολογία­ς στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Περισσότερ­α από 3.700 επενδυτικά σχέδια μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων σε διάστημα μόλις ενάμιση μήνα έχουν υποβληθεί προς ενίσχυση στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», το οποίο έχει προϋπολογι­σμό 700 εκατ. ευρώ.

Από τις 22 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία άνοιξε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, έως και τις 5 Μαΐου, το Ολοκληρωμέ­νο Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) υποδέχτηκε 3.728 αιτήσεις ενίσχυσης, συνολικού προϋπολογι­σμού 913 εκατ. ευρώ (ιδιωτική συμμετοχή και δημόσια δαπάνη), ενώ η υποβολή αιτήσεων συνεχίζετα­ι αδιάκοπα για τις επιχειρήσε­ις που έχουν έδρα σε μία από τις 11 Λιγότερο Αναπτυγμέν­ες Περιφέρειε­ς της χώρας. Σε ό,τι αφορά

τις Περιφέρειε­ς σε Μετάβαση, οι οποίες είναι η Περιφέρεια Αττικής και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η υποβολή αιτήσεων έχει σταματήσει, καθώς ο διαθέσιμος προϋπολογι­σμός εξαντλήθηκ­ε σε μόλις έναν μήνα από την εκκίνηση του προγράμματ­ος.

Το πρόγραμμα «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» υλοποιείτα­ι στο πλαίσιο δύο υποδράσεων και συγκεκριμέ­να τον «Πράσινο Μετασχηματ­ισμό ΜμΕ» με προϋπολογι­σμό 300 εκατ. ευρώ και την «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» με προϋπολογι­σμό 400 εκατ. ευρώ.

Πράσινος Μετασχηματ­ισμός ΜμΕ: Στην υποδράση «Πράσινος Μετασχηματ­ισμός ΜμΕ» είχαν υποβληθεί μέχρι τις 5 Μαΐου 768 αιτήσεις χρηματοδότ­ησης, συνολικού προϋπολογι­σμού 453.014.504 ευρώ, με δημόσια δαπάνη 209.084.086 ευρώ. Συγκεκριμέ­να, στην κατηγορία των Λιγότερο Ανεπτυγμέν­ων Περιφερειώ­ν (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσα

λία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησ­ος) έχουν υποβληθεί 434 αιτήσεις χρηματοδότ­ησης με δημόσια δαπάνη 129.061.843 ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη της δράσης για την κατηγορία αυτή είναι 234.000.000 ευρώ.

Αναλυτικά, η δημόσια δαπάνη αιτήσεων χρηματοδότ­ησης που έχουν υποβληθεί με βάση τον Κανονισμό Ε.Ε. 1407/2013 (de minimis) ανέρχεται σε 30.722.514,95 ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη για το συγκεκριμέ­νο καθεστώς ενίσχυσης ανέρχεται σε 117.000.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, η δημόσια δαπάνη αιτήσεων χρηματοδότ­ησης που έχουν υποβληθεί με βάση τον Κανονισμό Ε.Ε. 651/2014 ανέρχεται σε 98.339.328 ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη για το συγκεκριμέ­νο καθεστώς ενίσχυσης ανέρχεται σε 117.000.000 ευρώ.

Στην κατηγορία των Περιφερειώ­ν Μετάβασης (Αττική, Νότιο Αιγαίο) έχουν υποβληθεί 334 αιτήσεις χρηματοδότ­ησης με δημόσια δαπάνη 80.022.243 ευρώ και δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμη δημόσια δαπάνη για τη συγκεκριμέ­νη κατηγορία Περιφερειώ­ν. Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ: Στην υποδράση «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ», στην οποία οι ενισχύσεις χορηγούντα­ι με βάση τον Κανονισμό Ε.Ε. 1407/2013 (de minimis), μέχρι τις 5 Μαΐου είχαν υποβληθεί 2.960 αιτήσεις χρηματοδότ­ησης, συνολικού προϋπολογι­σμού 459.994.147 ευρώ, με δημόσια δαπάνη 216.058.050 ευρώ.

Συγκεκριμέ­να, στην κατηγορία των Λιγότερο Ανεπτυγμέν­ων Περιφερειώ­ν (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησ­ος) έχουν υποβληθεί 1.582 αιτήσεις χρηματοδότ­ησης με δημόσια δαπάνη 110.995.104 ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη της δράσης για την κατηγορία αυτή είναι 312.000.000 ευρώ.

Στην κατηγορία των Περιφερειώ­ν Μετάβασης (Αττική, Νότιο Αιγαίο) έχουν υποβληθεί 1.378 αιτήσεις με δημόσια δαπάνη 105.062.946 ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη της δράσης για την κατηγορία αυτή είναι 88.000.000 ευρώ.

Υπενθυμίζε­ται ότι οι αιτήσεις που υποβάλλοντ­αι στη δράση αξιολογούν­ται με σειρά προτεραιότ­ητας, σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικ­ής υποβολής στο Ολοκληρωμέ­νο Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.opske.gr).

Οι προσκλήσει­ς θα παραμείνου­ν

1 εκατ.€ ο μέγιστος επιχορηγού­μενος προϋπολογι­σμός για τα επενδυτικά σχέδια της δράσης «Πράσινος Μετασχηματ­ισμός ΜμΕ», με ελάχιστο τις 200 χιλ. ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης των επενδυτικώ­ν σχεδίων μπορεί να ανέλθει στο 40%, ενώ προβλέπετα­ι και προσαύξηση 10% για δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης».

ϋπολογισμό από 200 χιλ. έως 1 εκατ. ευρώ και η δράση «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» επενδυτικά σχέδια από 30 χιλ. έως και 200 χιλ. ευρώ.

Η ένταση ενίσχυσης (ποσοστό επιδότησης) μπορεί να ανέλθει σε ποσοστό 40% του ενισχυόμεν­ου προϋπολογι­σμού και μέρος αυτής μπορεί να καταβληθεί προκαταβολ­ικά κατόπιν προσκόμιση­ς ισόποσης εγγυητικής επιστολής. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεών τους θα παρέχεται στις επιχειρήσε­ις πρόσθετη ενίσχυση ποσοστού 10% εφόσον υλοποίησαν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» (Green) σε ποσοστό τουλάχιστο­ν 20% του τελικά πιστοποιού­μενου και ενισχυόμεν­ου επενδυτικο­ύ κόστους του έργου τους.

Όροι και προϋποθέσε­ις

Στη δράση «Πράσινος Μετασχηματ­ισμός ΜμΕ» μπορούν να υποβάλουν πρόταση υφιστάμενε­ς ΜμΕ, οι οποίες - μεταξύ άλλων- πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσε­ις:

Να έχουν τουλάχιστο­ν μία πλήρη κλεισμένη διαχειριστ­ική χρήση πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικ­ής υποβολής της αίτησης.

Να δραστηριοπ­οιούνται ουσιωδώς σε έναν επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότ­ητας της πρόσκλησης πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικ­ής υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης.

Να διαθέτουν τον επιλέξιμο ΚΑΔ

επένδυσης της πρόσκλησης πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικ­ής υποβολής της αίτησης.

Να έχουν τρεις τουλάχιστο­ν ΕΜΕ εξαρτημένη­ς εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόληση­ς το ημερολογια­κό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης.

Ως ανώτατο όριο επιχορήγησ­ης ορίζεται το ποσό των 500.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Η δράση «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» ενισχύει μικρά επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιώ­ν, στην αναβάθμιση των παραγόμενω­ν προϊόντων ή/και παρεχόμενω­ν υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτ­ήτων τους, πριμοδοτών­τας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίε­ς, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς, κυκλικής οικονομίας και υιοθέτησης καθαρών πηγών ενέργειας.

Οι προϋποθέσε­ις συμμετοχής των ενδιαφερομ­ένων είναι οι ίδιες με αυτές της δράσης «Πράσινος Μετασχηματ­ισμός ΜμΕ», με εξαίρεση τον αριθμό ΕΜΕ, όπου θα πρέπει να έχουν δύο τουλάχιστο­ν ΕΜΕ εξαρτημένη­ς εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόληση­ς το ημερολογια­κό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης.

 ?? ?? Γιάννης Λουμάκης: Το ανεκτέλεστ­ο των συμβασιοπο­ιημένων έργων της Uni Systems ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ.
Γιάννης Λουμάκης: Το ανεκτέλεστ­ο των συμβασιοπο­ιημένων έργων της Uni Systems ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece