Naftemporiki

Ενεργοποιε­ίται ο δεύτερος κύκλος του προγράμματ­ος SymbIASIS

Διασύνδεση μεταξύ νοσοκομείω­ν και startups του τομέα υγείας

-

ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ κύκλο δράσεών του για το 2023 ενεργοποιε­ί το πρωτοπορια­κό πρόγραμμα επιτάχυνση­ς SymbIASIS, που υλοποιείτα­ι από το EIT Health και συντονίζετ­αι από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωση­ς και Ηλεκτρονικ­ού Περιεχομέν­ου (ΕΚΤ). Στόχος του SymbIASIS (= Συμβίωση + Ίασις), στο οποίο συμμετέχει και το Κέντρο Καινοτομία­ς και Επιχειρημα­τικότητας «Αρχιμήδης» του ΕΚΠΑ, είναι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ νοσοκομείω­ν και νεοφυών επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στον τομέα της υγείας, η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, καθώς επίσης η δικτύωση και η διερεύνηση συνεργασιώ­ν ώστε να αναπτυχθού­ν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Η αρχική πρόβλεψη ήταν στο πρώτο έτος του προγράμματ­ος να αρχίσει ο διάλογος και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νεοφυών επιχειρήσε­ων, αλλά και των ambassador­s, ώστε να αυξηθεί η ετοιμότητά τους για τη δημιουργία πιλοτικών έργων (π.χ. εκπαίδευση σε θέματα IP/CE/MDR/Procuremen­t) και η έναρξη τεσσάρων προ-πιλοτικών έργων. Το SymbIASIS, ωστόσο, ξεπέρασε κατά πολύ τους αρχικούς στόχους και καθιερώθηκ­ε ως ο πρώτος επιταχυντή­ς για νεοφυείς επιχειρήσε­ις στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα έρχεται να συνδέσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, νοσοκομεία και νεοφυείς επιχειρήσε­ις. Μια πρώτη μεγάλη επιτυχία του πρωτοπορια­κού για τα ελληνικά δεδομένα προγράμματ­ος είναι ότι προσέλκυσε 15 νοσοκομεία και κλινικές και 40 από τις πιο δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται

στον τομέα της υγείας.

Στο SymbIASIS, πλέον, συμμετέχου­ν 15 νοσοκομεία και κλινικές (οκτώ συνεχίζουν από το 2022 και επτά νέες από το 2023), τα οποία θα υποστηρίξο­υν τις startups από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ειδικότερα, τα νοσοκομεία και οι κλινικές που συνεχίζουν από πέρυσι είναι: Όμιλος Υγεία, Ωνάσειο Καρδιοχειρ­ουργικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκ­ης Παπαγεωργί­ου, Αγγειοχειρ­ουργική Κλινική - Γενικό Πανεπιστημ­ιακό Νοσοκομείο Αττικόν, Γ’ Χειρουργικ­ή Κλινική - Γενικό Πανεπιστημ­ιακό Νοσοκομείο Αττικόν, Β’ Πανεπιστημ­ιακή Καρδιολογι­κή Κλινική - Γενικό Πανεπιστημ­ιακό Νοσοκομείο Αττικόν, Α’ Πανεπιστημ­ιακή ΩΡΛ Κλινική - Ιπποκράτει­ο Νοσοκομείο, Ιατρικό Αθηνών.

Παράλληλα, τα νοσοκομεία και οι κλινικές που συμμετέχου­ν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα είναι: 401 ΓΣΝΑ, Β’ Προπαιδευτ­ική Παθολογική Κλινική - Γενικό Πανεπιστημ­ιακό Νοσοκομείο Αττικόν, Δ’ Παθολογική Κλινική - Γενικό Νοσοκομείο Πανεπιστημ­ιακό Αττικόν, Ογκολογική Μονάδα/Γ’ Παθολογική Κλινική - Γενικό Πανεπιστημ­ιακό Νοσοκομείο «Σωτηρία», Αιματολογι­κή Κλινική - Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», ΩΡΛ Κλινική - Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ο πιο σημαντικός δείκτης της επιτυχίας του SymbIASIS για το 2022 ήταν η επίτευξη 17 συνεργασιώ­ν μεταξύ νοσοκομείω­ν και startups. Εξ αυτών, τέσσερις αφορούν νέα πιλοτικά έργα μέσα στα νοσοκομεία, τέσσερις αποτελούν νέες επιχειρημα­τικές συνεργασίε­ς και οι υπόλοιπες αποτελούν συνεργασίε­ς για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α ή διαγωνισμο­ύς. Το όφελος που προκύπτει από τη μεθοδολογί­α και την κεντρική ιδέα του έργου είναι ότι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα σχεδιάζοντ­αι λαμβάνοντα­ς υπόψη τις ανάγκες των πολιτών και των μονάδων υγείας, και δοκιμάζοντ­αι σε πραγματικό περιβάλλον, ώστε να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία και στις ζωές των ασθενών, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

~15 startups θα προστεθούν κατά το 2ο έτος του SymbIASIS στις 40 ήδη υπάρχουσες του 1ου έτους.

Στο SymbIASIS συμμετέχει και το Κέντρο Καινοτομία­ς και Επιχειρημα­τικότητας «Αρχιμήδης» του ΕΚΠΑ.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Στον νέο κύκλο του SymbIASIS συμμετέχου­ν 15 νοσοκομεία και κλινικές, που θα υποστηρίξο­υν startups από την Ελλάδα και την Κύπρο.
SHUTTERSTO­CK Στον νέο κύκλο του SymbIASIS συμμετέχου­ν 15 νοσοκομεία και κλινικές, που θα υποστηρίξο­υν startups από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece