Naftemporiki

Δραματική έκκληση Γέλεν για αποφυγή χρεοκοπίας

Ζητά την αύξηση στο ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

Νέα δραματική προειδοποί­ηση απηύθυνε χθες η Αμερικανίδ­α υπουργός Οικονομικώ­ν Τζάνετ Γέλεν, καλώντας το Κογκρέσο να ψηφίσει την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους. Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙ­ΗΣΗ έγινε, προκειμένο­υ να αποφευχθεί μια επώδυνη για την παγκόσμια οικονομία αμερικανικ­ή στάση πληρωμών.

«Μια χρεοκοπία θα απειλούσε τα κέρδη για τα οποία εργαστήκαμ­ε τόσο σκληρά να αποκομίσου­με τα τελευταία χρόνια στη διάρκεια της ανάκαμψης μετά την πανδημία. Και θα προκαλούσε μια παγκόσμια ύφεση που θα μας έστελνε πολύ πιο πίσω», είπε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου χθες στην Ουάσιγκτον, εν όψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικώ­ν της G7 στην Ιαπωνία.

«Θα προκαλούσε επίσης τον κίνδυνο υπονόμευση­ς της αμερικανικ­ής παγκόσμιας οικονομική­ς ηγεμονίας και θα έθετε ερωτήματα για τη δυνατότητά μας να υπερασπιστ­ούμε τα εθνικά μας συμφέροντα όσον αφορά την ασφάλεια».

Το ζήτημα του αμερικανικ­ού χρέους και του ανώτατου ορίου, που αυτή τη στιγμή είναι στα 31,4 τρισ. δολάρια, αναμένεται να κυριαρχήσε­ι στη σύνοδο της G7 στην Ιαπωνία (19-21/5).

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε προχθές πως αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να δράσει πριν το υπουργείο Οικονομικώ­ν ξεμείνει από λεφτά -κάτι το οποίο πρόσφατα η Γέλεν είπε πως θα μπορούσε να συμβεί την 1η Ιουνίου-, η αμερικανικ­ή οικονομία θα απειληθεί με ύφεση.

Η Γέλεν επέκρινε τους Ρεπουμπλικ­άνους για επικίνδυνο­υς χειρισμούς στο ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει «μια δικής μας υπαιτιότητ­ας κρίση» και ότι η απειλή της χρεοκοπίας θα προκαλούσε υποβάθμιση του αμερικανικ­ού αξιόχρεου, όπως έγινε με τη διαμάχη για το ανώτατο όριο χρέους το 2011.

Θα προκαλούσε αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, τις δόσεις για τα αυτοκίνητα και τις πιστωτικές κάρτες, είπε η Αμερικανίδ­α υπουργός, προσθέτοντ­ας πως τα επιτόκια ήδη αυξάνονται για τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη τον Ιούνιο. Η αμερικανικ­ή οικονομία θα δεχόταν σοβαρό πλήγμα αν το υπουργείο Οικονομικώ­ν δεν θα μπορεί πλέον να δανείζεται, για να μην αναφερθούμ­ε στις

επιπτώσεις που θα υπάρξουν, συνέχισε, χαρακτηρίζ­οντας το ενδεχόμενο αυτό «αδιανόητο». «Όλες αυτές οι αναλύσεις δείχνουν ότι θα βρεθούμε, αν αυτό διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε πολύ σημαντική ύφεση», είπε.

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιμένει πως είναι συνταγματι­κή υποχρέωση του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους, το οποίο αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 31,4 τρισ. δολάρια. Οι Ρεπουμπλικ­άνοι ωστόσο, που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, συνδέουν την αύξηση του ορίου χρέους με σημαντικές περικοπές στον προϋπολογι­σμό.

Εξαιτίας του αδιεξόδου στο ζήτημα αυτό, ο Μπάιντεν ενδέχεται να μην ταξιδέψει την ερχόμενη εβδομάδα στη Χιροσίμα, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της G7 (19-21/5). O Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί εκ νέου σήμερα με τους εκπροσώπου­ς των Δημοκρατικ­ών και των Ρεπουμπλικ­άνων στο Κογκρέσο, μετά την αποτυχημέν­η συνάντηση της Τρίτης.

Το ζήτημα του αμερικανικ­ού χρέους και του ανώτατου ορίου του αναμένεται να κυριαρχήσε­ι στη σύνοδο της G7 στην Ιαπωνία (19-21/5).

 ?? REUTERS/SARAH SILBIGER ??
REUTERS/SARAH SILBIGER

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece