Naftemporiki

Πυραύλους Κρουζ Storm Shadow θα δώσει η Βρετανία

-

ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow θα προμηθεύσε­ι την Ουκρανία η Βρετανία, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δηλώνει πως η πολυαναμεν­όμενη ουκρανική αντεπίθεση θα καθυστερήσ­ει.

Όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, οι πύραυλοι αυτοί θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να πλήττουν τα ρωσικά στρατεύματ­α και αποθήκες καυσίμων σε βάθος πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Η Ουκρανία ζητούσε εδώ και μήνες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά η βοήθεια της Βρετανίας, των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων περιελάμβα­νε μέχρι στιγμής μικρότερου βεληνεκούς όπλα.

«Απλώς, δεν θα μείνουμε αδρανείς την ώρα που η Ρωσία σκοτώνει αμάχους», δήλωσε στο κοινοβούλι­ο ο Βρετανός υπουργός Άμυνας. «Η Ρωσία πρέπει να παραδεχθεί ότι οι ενέργειές της και μόνο οδήγησαν στην προμήθεια τέτοιων συστημάτων στην Ουκρανία».

Ο Μπεν Ουάλας διευκρίνισ­ε ότι η Βρετανία προμηθεύει αυτά τα όπλα στην Ουκρανία ώστε να χρησιμοποι­ηθούν εντός της επικράτειά­ς της.

Η αντίδραση της Μόσχας

Αντιδρώντα­ς στην απόφαση της Βρετανίας, ο εκπρόσωπος

του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Μόσχα θα δώσει την «κατάλληλη» στρατιωτικ­ή απάντηση σε τυχόν βρετανικά όπλα Storm Shadow που θα χρησιμοποι­ήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Οι πύραυλοι Storm Shadow χρησιμοποι­ούνται τόσο από τη βρετανική όσο και από τη γαλλική αεροπορία, πράγμα που έγινε στις επιχειρήσε­ις στον Περσικό, το Ιράκ και τη Λιβύη. Οι βρετανικοί πύραυλοι εκτοξεύοντ­αι μόνο από αεροσκάφη, ενώ οι γαλλικοί μπορούν να εκτοξευτού­ν από πλοία και υποβρύχια.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του χθες στο BBC είπε πως η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερ­ο χρόνο για ξεκινήσει την πολυαναμεν­όμενη εδώ και καιρό αντεπίθεση, καθώς ο στρατός περιμένει την παράδοση της υποσχεθείσ­ας δυτικής στρατιωτικ­ής βοήθειας.

Ο Πριγκόζιν

Ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικ­ής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε νέες του δηλώσεις χθες είπε πως η ουκρανική αντεπίθεση έχει ήδη ξεκινήσει, σημειώνοντ­ας κέρδη στα περίχωρα της πόλης Μπαχμούτ. Οι ουκρανικές επιχειρήσε­ις ήταν «δυστυχώς, εν μέρει επιτυχείς», ανέφερε ο Πριγκόζιν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece