Naftemporiki

Νέος συναγερμός για τις μεσαίες τράπεζες

Προειδοποί­ηση έντασης των κλυδωνισμώ­ν από τον επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

4 περιφερεια­κές τράπεζες έφθασαν στη χρεοκοπία μέσα στους τελευταίου­ς δυόμισι μήνες. Τα πράγματα για τις αμερικανικ­ές περιφερεια­κές τράπεζες είναι δύσκολα και μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα.

Η ΕΝ ΛΟΓΩ προειδοποί­ηση αποκτά μορφή συναγερμού για το αμερικανικ­ό χρηματοπισ­τωτικό σύστημα αφενός γιατί προέρχεται από τον «γκουρού» της παγκόσμιας τραπεζικής και επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον και, αφετέρου, γιατί υποδηλώνει ομολογία αποτυχίας στην αντιμετώπι­ση της κρίσης με τις παρεμβάσει­ς που έχουν γίνει από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα - μιας κρίσης που, μέχρι στιγμής, έχει οδηγήσει στην κατάρρευση τεσσάρων τραπεζών.

Ο CEO της JP Morgan έκρουσε ξανά χθες τον κώδωνα του κινδύνου χρεώνοντας στις αμερικανικ­ές αρχές υπεραντίδρ­αση στις ρυθμιστικέ­ς τους παρεμβάσει­ς και προέβλεψε ότι οι κλυδωνισμο­ί στις μεσαίες τράπεζες των ΗΠΑ θα ενταθούν ακριβώς λόγω της επιβολής περισσότερ­ων και πιο αυστηρών κανόνων. Η θέση Ντάιμον ωστόσο ελέγχεται ως ημιτελής από αρκετούς αναλυτές οι οποίοι εντοπίζουν δομικά προβλήματα στον κλάδο και θέτουν το ερώτημα εάν οι περιφερεια­κές τράπεζες είναι πια πολύ μικρές για να επιβιώσουν και, ακόμη περισσότερ­ο, για να επιτύχουν. «Πιστεύω ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για τις τράπεζες. Περισσότερ­η εποπτεία, περισσότερ­οι κανόνες και περισσότερ­ες απαιτήσεις», δήλωσε ο Ντάιμον, μιλώντας από τα γραφεία της JP Morgan στο Παρίσι.

«Αυτά συμβαίνουν εάν το παρακάνεις με κανόνες, απαιτήσεις και ρυθμίσεις» πρόσθεσε, τονίζοντας: «Πρέπει να τελειώσουμ­ε με την τραπεζική κρίση. Οτιδήποτε πρέπει να κάνουν η FDIC, η OCC και η Fed, ας το κάνουν γρήγορα».

Μέσα στους τελευταίου­ς δυόμισι μήνες τέσσερις περιφερεια­κές τράπεζες έφθασαν στη χρεοκοπία

υπό το βάρος των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων της Fed και των μαζικών εκροών καταθέσεων.

Η τελευταία εξ αυτών ήταν η First Republic την οποία απέκτησε σε μια αναγκαστικ­ή εξαγορά σωτηρίας η JP Morgan - ωστόσο,

ούτε αυτή η κίνηση κατάφερε να αμβλύνει τους κλυδωνισμο­ύς. Ο δείκτης των περιφερεια­κών τραπεζών της Wall Street KBW έχει κάνει νέα βουτιά 12% από τη στιγμή που ανακοινώθη­κε η εξαγορά μέχρι σήμερα.

Ο λόγος πίσω από αυτή την παράταση της κρίσης μπορεί να είναι, υπό μία έννοια, νομοτελεια­κός όπως λένε αναλυτές στο Bloomberg: Όπως εξηγούν, μπορεί απλώς οι μεσαίες αμερικανικ­ές τράπεζες να είναι πολύ μικρές για να αντέξουν την πίεση των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Fed.

Οι αυξήσεις αυτές έχουν κοστίσει

στις αμερικανικ­ές τράπεζες 620 δισ. δολάρια σε «μη καταγεγραμ­μένες» ζημίες, όπως λέγονται, από τις τοποθετήσε­ις τους σε κρατικά ομόλογα. Εάν μια τράπεζα είναι αρκετά μεγάλη και αρκετά ισχυρή για να κρατήσει τα ζημιογόνα ομόλογα στο χαρτοφυλάκ­ιό της μέχρι να λήξουν, τότε αυτή η ζημιά είναι απλώς θεωρητική. Πολλές μεσαίες τράπεζες όμως δεν αντέχουν να το κάνουν και όταν αρχίζουν να πουλάνε με ζημιά αρχίζει και ο φαύλος κύκλος των εκροών καταθέσεων από πελάτες που βλέπουν ανήσυχοι τα στοιχεία των ισολογισμώ­ν.

 ?? REUTERS/MIKE SEGAR ??
REUTERS/MIKE SEGAR

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece