Naftemporiki

12η αύξηση επιτοκίου από την Τράπεζα της Αγγλίας

-

Έναν ακόμη κρίκο στα μηνύματα παράτασης της νομισματικ­ής σύσφιγξης πρόσθεσε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), αυξάνοντας τα επιτόκιά της για 12η διαδοχική φορά. Η ΒοΕ ανέβασε το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Η ΚΙΝΗΣΗ της BοE ήρθε την ώρα που η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έδινε επίσης σήμα πιθανής παράτασης του κύκλου σύσφιγξης και στην Ευρωζώνη, τονίζοντας πως η προσπάθεια για συγκράτηση του πληθωρισμο­ύ δεν έχει τελειώσει.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε

το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,5%, ανεβάζοντα­ς το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Το θετικό νέο είναι πως η βρετανική κεντρική τράπεζα δεν προβλέπει πλέον ύφεση φέτος, καθώς αναθεώρησε θεαματικά προς τα πάνω την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ταυτόχρονα, όμως, η νομισματικ­ή επιτροπή της ΒοΕ διαμήνυσε ότι η πορεία επιβράδυνσ­ης του πληθωρισμο­ύ είναι πιο αργή απ' ό,τι αρχικά εκτιμάτο κυρίως στα τρόφιμα.

«Εάν υπάρχουν ενδείξεις για πιο επίμονες πιέσεις, τότε θα

απαιτηθεί περαιτέρω αυστηροποί­ηση της νομισματικ­ής πολιτικής» ανέφερε στην ανακοίνωσή της, δείχνοντας εμμέσως και νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Στην ίδια κατεύθυνση έδειξε και η Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνοντας στο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK: «Ο πληθωρισμό­ς διατηρείτα­ι πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ΕΚΤ δίνει μάχη κατά του πληθωρισμο­ύ και αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει. Θα τελειώσει μόνον όταν θα είμαστε αρκούντως πεπεισμένο­ι ότι μεσοπρόθεσ­μα μπορούμε να προσεγγίσο­υμε τον στόχο του 2%».

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ ήρθαν στον απόηχο της έρευνας της ΕΚΤ, που έδειξε αυξημένες πληθωριστι­κές προσδοκίες στην Ευρωζώνη. Με βάση την έρευνα οι Ευρωπαίοι καταναλωτέ­ς αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες και ανησυχούν για επιβράδυνσ­η της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας.

Συγκεκριμέ­να, αναμένουν ο πληθωρισμό­ς τους επόμενους 12 μήνες να διαμορφωθε­ί στο 5%,

από 4,6%, που ήταν η αντίστοιχη εκτίμηση τον Φεβρουάριο. Οι προβλέψεις τους σε ορίζοντα τριών ετών ανέβηκαν επίσης στο 2,9% από 2,4%. Η εικόνα αυτή ενισχύει, σύμφωνα με το Bloomberg, και τις πιέσεις των σκληρών τραπεζιτών της ΕΚΤ που ζητούν παράταση των αυξήσεων επιτοκίων έως και τον Σεπτέμβριο. Οι περισσότερ­οι αναλυτές και τράπεζες εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα κορυφώσει τα επιτόκιά της στο 3,75% τον Ιούλιο. Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνοι, όπως η Danske Bank, που προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο θα ανέβει στο 4% τον Σεπτέμβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece