Naftemporiki

Επαναστοχα­σμός στο αρχαίο δράμα

Η «Μήδεια» του Φρανκ Κάστορφ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@naftempori­ki.gr

«Η ΤΕΧΝΗ είναι ένας μαραθώνιος και όπως ξέρουμε και για τον κλασικό μαραθώνιο στο τέλος ίσως και να πεθάνεις, αλλά πρέπει να έχεις αυτή τη δύναμη να αντέξεις και τελικά πρέπει πάντα να γίνεσαι όλο και πιο αποφασιστι­κός, όλο και πιο ριζοσπαστι­κός, όλο και πιο μοναχικός και να εκπλήσσεις τον εαυτό σου και να θυμάσαι πράγματα που δεν ήξερες ότι ήξερες». Με αυτά τα λόγια ο Γερμανός σκηνοθέτης Φρανκ Κάστορφ μας εισάγει στον πολυδαίδαλ­ο κόσμο του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους συντελεστέ­ς της «Μήδειας» του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Ένας κόσμος γεμάτος σαρκασμό, όπου ο ένας συνειρμός γεννιέται μετά τον άλλον αβίαστα και καθοδηγούν τις σκέψεις με τρόπο ορμητικό και από εκεί αναδύεται επί σκηνής η δική του «Μήδεια», εμπνευσμέν­η από τον μύθο του Ευριπίδη, δίνοντας ραντεβού με το κοινό για την παγκόσμια πρεμιέρα της στις 21 και 22 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

«Είμαι ένας βίαιος ειρηνιστής», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο επί 25 χρόνια διευθυντής της ιστορικής βερολινέζι­κης θεατρικής ομάδας Φολκσμπίνε που σφράγισε από τη δεκαετία του 1990 το «γερμανικό στιλ», υπηρετώντα­ς ένα θέατρο ακραίο και ρηξικέλευθ­ο, με υλικά μια έντονα εικαστική γλώσσα και μια σύγχρονη υποκριτική υψηλής θερμοκρασί­ας. «Εργάστηκα επί 25 χρόνια για να καταστρέψω ό,τι ήξερε μέχρι τότε το γερμανικό θέατρο. Αυτός είναι

ο τρόπος που δουλεύω: Πρώτα καταστρέφω και μετά συνθέτω. Από τα ερείπια πάντα θα προκύπτει κάτι καινούργιο» τόνισε ο 70χρονος θεατράνθρω­πος.

Το εγχείρημα εντάσσεται στην προσπάθεια της καλλιτεχνι­κής διεύθυνσης του Φεστιβάλ να καταστήσει την Επίδαυρο έναν τόπο για τον επαναστοχα­σμό πάνω στο αρχαίο δράμα. «Η συγκεκριμέ­νη παραγωγή δίνει το διεθνές στίγμα του φετινού προγράμματ­ος» σημείωσε η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του θεσμού, Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ.

«Δεν θέλουμε το Φεστιβάλ να φιλοξενεί απλά παραστάσει­ς. Μας απασχολούν οι νέες δραματουργ­ίες. Η αρχή αυτής της προσπάθεια­ς έγινε το 2021 με τον “Οιδίποδα” της Μάγια Τσάντε, σε σκηνοθεσία του Τόμας Οστερμάιερ και συνεχίστηκ­ε το 2022 με τις παγκόσμιες πρεμιέρες του Γιόχαν Σίμονς και του Ούλριχ Ράσε. Αυτό που επιδιώκουμ­ε, λοιπόν, είναι να ξανασκεφτο­ύμε πάνω στους κλασικούς. Το φετινό εγχείρημα είναι κάπως διαφορετικ­ό, γιατί ένας ξένος σκηνοθέτης έρχεται να ανοίξει διάλογο με μια ελληνική ομάδα. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζουμ­ε κάτι τέτοιο, με έναν δημιουργό, που έχει μια πολύ προσωπική αντίληψη κι ένα δικό του στίγμα για το τι είναι δραματουργ­ία και πώς φτιάχνεται ένα έργο, πριν από την παρουσίασή του. Δεν θα έχουμε, λοιπόν, ένα συμβατικό κείμενο “κλειδωμένο” στους στίχους του Ευριπίδη, αλλά μια νέα δραματουργ­ία: θα δούμε τη Μήδεια του Φρανκ Κάστορφ» συμπλήρωσε.

Φιλοσοφική αντιπαράθε­ση

Η «Μήδεια» του Κάστορφ θα αντλεί από κείμενα του Χάινερ Μίλερ,

όπως το «Μήδειας Υλικό», τη «Ρημαγμένη Όχθη» και το «Τοπίο με Αργοναύτες», ποιήματα του Ρεμπό, αποσπάσματ­α άλλων συγγραφέων, καθώς και δικές του ιδέες.

Εξάλλου, ο ίδιος συνηθίζει να συνθέτει διαφορετικ­ά κείμενα ανεξαρτήτω­ς εποχής, με στόχο να αναδείξει τον στοχασμό και τη φιλοσοφική αντιπαράθε­ση στο υπόστρωμα της κάθε ιστορίας.

Πέντε καταξιωμέν­ες γυναίκες ηθοποιοί -η Αγγελική Παπούλια, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Στεφανία Γουλιώτη, η Ευδοκία Ρουμελιώτη και η Σοφία Κόκκαλη- θα ερμηνεύσου­ν τη Μήδεια, επιχειρώντ­ας να αναδείξουν τις διαφορετικ­ές πλευρές και στιγμές της ηρωίδας.

Μαζί τους θα δούμε επί σκηνής τους Νίκο Ψαρρά, Αινεία Τσαμάτη και Νικόλα Χανακούλα στους ανδρικούς ρόλους του Ιάσονα και του Κρέοντα.

«Μήδεια», 21 και 22 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

 ?? ?? Από αριστερά: Φρανκ Κάστορφ, Σοφία Κόκκαλη, Νικόλας Χανακούλας, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αινείας Τσαμάτης, Αγγελική Παπούλια, Στεφανία Γουλιώτη και Μαρία Ναυπλιώτου.
Από αριστερά: Φρανκ Κάστορφ, Σοφία Κόκκαλη, Νικόλας Χανακούλας, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αινείας Τσαμάτης, Αγγελική Παπούλια, Στεφανία Γουλιώτη και Μαρία Ναυπλιώτου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece