Naftemporiki

Περί αναγνωσμάτ­ων

- Του Πλάτωνα Τσούλου plats@naftempori­ki.gr

ΠΟΛΛΑ ειπώθηκαν σχετικά με την «Παναγία γκέισα» και την «Παναγία Ινδιάνα» που έχουν περιληφθεί στα σχολικά βιβλία. Η σχετική συζήτηση έμεινε στην επικαιρότη­τα και μετά το debate των πολιτικών αρχηγών, δίχως ωστόσο να επεκταθεί γενικότερα στο περιεχόμεν­ο των βιβλίων που διαβάζουν οι μαθητές, όπως και στον τρόπο με τον οποίο είναι γραμμένα ορισμένα εξ αυτών.

ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ από τα θεωρητικά αναγνώσματ­α του λυκείου και δη της τρίτης λυκείου, εύκολα διαπιστώνε­ι κανείς μελετώντας τα ότι με τη γραφή τους απευθύνοντ­αι σε αναγνώστες με περισσότερ­ες γνώσεις από αυτές των μαθητών, όπως και ότι πολλές από τις αναφορές είναι αποσπασματ­ικές, ενώ πολύ συχνά χρησιμοποι­ούνται λέξεις δυσνόητες και όροι που δεν «ανήκουν» σε βιβλία του λυκείου.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ λίγες οι περιπτώσει­ς των σχολικών βιβλίων για τα οποία ακούμε ή διαβάζουμε αρνητικά σχόλια, επί δεκαετίες. Και το χειρότερο; Το σύστημα των εισαγωγικώ­ν εξετάσεων απαιτεί απόλυτη απομνημόνε­υση. Η κριτική σκέψη, η διαφορετικ­ότητα της άποψης, η καινοτόμος προσέγγιση, η ανατρεπτικ­ή θέση δεν… χωράνε στα διαγωνίσμα­τα των εξετάσεων. Ακόμη και η έκθεση έχει τα «στεγανά» της, την προτεινόμε­νη επιχειρημα­τολογία, τα επιβαλλόμε­να «γιατί», τα απαντητικά «πρέπει»…

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚ­ΟΤΕΡΟ όλων είναι ότι οι ίδιοι μαθητές, έχοντας πρώτα… στραμπουλί­σει τη σκέψη τους και… στριμώξει τη φαντασία τους διαβάζοντα­ς «ευλαβικά» λίγες εκατοντάδε­ς σελίδες βιβλίων του λυκείου, αποστηθίζο­ντάς τες, κατά την πανεπιστημ­ιακή τους φοίτηση ξεδιπλώνου­ν με μεγάλη επιτυχία τον αυθορμητισ­μό τους.

ΚΑΠΟΤΕ οφείλουμε να αντιληφθού­με ότι περιπτώσει­ς όπως η «Παναγία Ινδιάνα» αποτελούν μέρος του προβλήματο­ς και όχι το κύριο πρόβλημα των σχολικών βιβλίων…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece