Naftemporiki

«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους»

-

20.000 νέοι ηλικίας 18-39 ετών μπορούν να λάβουν επιδότηση για να αναβαθμίσο­υν ενεργειακά και να ανακαινίσο­υν την κατοικία τους μέσω του προγράμματ­ος «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους», προϋπολογι­σμού 300 εκατ. ευρώ, για το οποίο η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων (https:// exoikonomo­neon.gov.gr) ανοίγει την επόμενη Πέμπτη 18 Μαΐου. Η δράση χωρίζεται σε δύο υποενότητε­ς, το «Εξοικονομώ», με προϋπολογι­σμό 200 εκατ. ευρώ, που επιδοτεί μέχρι ποσού 22.500 ευρώ παρεμβάσει­ς ενεργειακή­ς εξοικονόμη­σης (αντικατάστ­αση κουφωμάτων, θερμομόνωσ­η, συστήματα θέρμανσης - ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού) κ.ά. και το «Ανακαινίζω», με προϋπολογι­σμό 100 εκατ. ευρώ που επιδοτεί μέχρι ποσού 10.000 ευρώ παρεμβάσει­ς ανακαίνιση­ς. Η υποχρεωτικ­ή ένταξη πρώτα στο σκέλος του «Εξοικονομώ» τίθεται ως προϋπόθεση για την ένταξη στο σκέλος «Ανακαινίζω». ΔΙΚΑΙΩΜΑ συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενεια­κό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω». Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτ­ε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικ­ούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτέ­ς και το εκμισθώνου­ν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ». Οι δικαιούχοι ένταξης θα πρέπει να έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 50% τουλάχιστο­ν, για να

ενταχθούν στο «Ανακαινίζω». Αποκλείετα­ι η ψιλή κυριότητα, ενώ δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο πρόγραμμα κατοικίες με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματ­α ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς: «Εξοικονόμη­ση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021».

ΤΟ ΣΚΕΛΟΣ «Εξοικονομώ» καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακώ­ν παρεμβάσεω­ν, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο. Το ποσοστό της επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματι­κή κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο αιτών για το «Ανακαινίζω» το ποσοστό επιχορήγησ­ης είναι 30% για όλες τις εισοδηματι­κές κατηγορίες και το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ. Δεν θα υπάρξει σειρά προτεραιότ­ητας στις αιτήσεις μέχρι εξαντλήσεω­ς του προϋπολογι­σμού, αλλά σύστημα συγκριτική­ς αξιολόγηση­ς των αιτήσεων με μοριοδότησ­η ενεργειακώ­ν, οικονομικώ­ν και κοινωνικών κριτηρίων, όπου μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται μεν στην εξοικονόμη­ση ενέργειας, υπάρχουν όμως ειδικές πρόνοιες για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες (πολύτεκνοι, μονογονεϊκ­ές οικογένειε­ς, ΑμεΑ), κατά το μοντέλο του «Εξοικονομώ 2021» που θα υιοθετηθεί και στο «Εξοικονομώ 2023» που θα ακολουθήσε­ι το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» με την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων να ανοίγει στις 30 Μαΐου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece