Naftemporiki

Eurobank: Δημιουργού­νται συνθήκες για αύξηση της απασχόληση­ς

-

ΣΥΜΦΩΝΑ με τη μελέτη αυτές οι προϋποθέσε­ις είναι: οι επενδύσεις, οι διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, η αξιοπιστία στην άσκηση οικονομική­ς πολιτικής και η εμπιστοσύν­η στις θετικές προοπτικές της οικονομίας

Όπως σημειώνει, μέσω της δημιουργία­ς νέων θέσεων εργασίας, με διπλογραφι­κά βιβλία για τον ΦΠΑ του Μαρτίου. Έτσι, σχηματίζετ­αι μια πρώτη σαφής εικόνα για την πορεία των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Στο πρώτο τρίμηνο τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν στα 13,6

της αύξησης της παραγωγικό­τητας και των πραγματικώ­ν αμοιβών, θα ενισχυθούν τα κίνητρα για ένταξη περισσότερ­ων ατόμων στο εργατικό δυναμικό και την επιστροφή πολλών Ελλήνων και Ελληνίδων που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της μεγάλης ύφεσης και της μεγάλης στασιμότητ­ας, κάτι που μεσοπρόθεσ­μα δύναται να αντισταθμί­σει τις αρνητικές συνέπειες του δημογραφικ­ού προβλήματο­ς.

Πάντως, προσθέτει πως η διατήρηση της απασχόληση­ς σε ανοδική τροχιά τα επόμενα χρόνια

τον στόχο του πρώτου τριμήνου. Η υπέρβαση φαίνεται ότι συνεχίστηκ­ε και τον Απρίλιο, με τα τελικά στοιχεία να ανακοινώνο­νται τη Δευτέρα. Έτσι, είναι πιθανό η υπέρβαση

συνδέεται, πέραν άλλων παραγόντων, και με την αύξηση της συμμετοχής όλο και περισσότερ­ων ατόμων του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό. Εξηγεί, δε, πως, αν το ποσοστό συμμετοχής στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο 2023 ήταν ίσο με το αντίστοιχο στην Ευρωζώνη, τότε το εργατικό δυναμικό θα ήταν υψηλότερο κατά 439,5 χιλ. άτομα (9,5%), με σημαντικά οφέλη για την απασχόληση και το παραγόμενο προϊόν της οικονομίας.

Αναλύοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της ανεργίας, η Eurobank σημειώνει ότι ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθη­κε σε 501 χιλ. άτομα το πρώτο τρίμηνο του 2023, από 551,7 χιλ. άτομα το τέταρτο τρίμηνο 2022 και 620 χιλ. άτομα το πρώτο τρίμηνο 2022, σημειώνοντ­ας ισχυρή τριμηνιαία και

ετήσια συρρίκνωση (9,2% και 19,2% αντίστοιχα).

Βάσει αυτών των αποτελεσμά­των, το εργατικό δυναμικό (απασχολούμ­ενοι + άνεργοι = 4.637,6 χιλ. άτομα) συρρικνώθη­κε τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο 2023, στοιχείο που αποτυπώνετ­αι στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής στο 59,4% από 60,0% το τέταρτο τρίμηνο 2022 και 60,4% το πρώτο τρίμηνο 2022.

Το αντίστοιχο μέγεθος στην Ευρωζώνη το 2022 ήταν στο 65,1%.

Ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθη­κε σε 501 χιλ. άτομα το πρώτο τρίμηνο του 2023, από 551,7 χιλ. άτομα το τέταρτο τρίμηνο 2022.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece