Naftemporiki

Το ΕΕΣ ζητά από την ΕΚΤ πιο αυστηρή τραπεζική εποπτεία

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ επαγρύπνησ­ης και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες κρούει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (European Court of Auditors), ζητώντας από την ΕΚΤ πιο αυστηρή διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, στον απόηχο των κλυδωνισμώ­ν στα περιφερεια­κά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Το ΕΕΣ ζητά αυξημένες εγγυήσεις, με επιβολή υψηλότερων κεφαλαιακώ­ν απαιτήσεων στις τράπεζες πιο υψηλού ρίσκου, διαμηνύοντ­ας ουσιαστικά πως η ΕΚΤ πρέπει να σφίξει τα λουριά στις τράπεζες και δη στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

Καίριας σημασίας

Σε έκθεσή του που δημοσιεύου­ν οι «Financial Times», το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο τονίζει ότι το αυστηρότερ­ο εποπτικό πλαίσιο έχει καίρια σημασία καθώς η ελαστική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου μπορεί να διαβρώσει τη βιωσιμότητ­α όχι μόνον των ίδιων των τραπεζών, αλλά και ολόκληρου του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος. Η ΕΚΤ εποπτεύει 110 συστημικές τράπεζες σε 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε χρόνο αξιολογεί τις προκλήσεις που αυτές αντιμετωπί­ζουν σε ό,τι αφορά τη χρηματοδοτ­ική έκθεσή τους, τη διακυβέρνη­ση και τη ρευστότητα, καθώς και την ικανότητά τους στη διαχείριση κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να τους επιβάλει πρόσθετες κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις για την κάλυψη των εντοπιζόμε­νων κινδύνων και διορθωτικά μέτρα για τον περιορισμό τους.

Πρόσφατα η ΕΚΤ προειδοποί­ησε ότι οι προοπτικές για τις τράπεζες επιδεινώνο­νται λόγω της δύσκολης οικονομική­ς συγκυρίας, ενώ, όπως προκύπτει από τις προηγούμεν­ες κρίσεις, οι ανεπαρκείς προβλέψεις μπορούν να αποτελέσου­ν απειλή για τη βιωσιμότητ­ά τους.

Σύμφωνα όμως με το ΕΕΣ, η ΕΚΤ δεν προχώρησε στην επιβολή αναλογικά υψηλότερων κεφαλαιακώ­ν απαιτήσεων στις τράπεζες που έχουν προφίλ αυξημένου κινδύνου και δεν αυστηροποί­ησε τα μέτρα εποπτείας σε τράπεζες που εμφανίζουν κατ’ εξακολούθη­ση

ελλείψεις και ανεπάρκειε­ς στη διαχείριση κινδύνου.

«Για να αποτραπούν χρεοκοπίες τραπεζών λόγω ελλιπούς διαχείριση­ς του πιστωτικού κινδύνου, η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίζε­ι ότι οι τράπεζες διαχειρίζο­νται δεόντως τους πιστωτικού­ς κινδύνους», δήλωσε ο Μιχαήλ Κοοζλόφς, μέλος του ΕΕΣ και εκ των συντακτών της έκθεσης. «Πρόκειται για βασική προτεραιότ­ητα, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τη σημασία της εμπιστοσύν­ης στον τραπεζικό τομέα και την τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Συνολικά, η έκθεση αναγνωρίζε­ι πως η ποιότητα των αξιολογήσε­ων της ΕΚΤ ως προς τους πιστωτικού­ς κινδύνους και τους ελέγχους των τραπεζών ήταν επαρκής, παρά τις όποιες αδυναμίες. Σημειώνει όμως ότι η ΕΚΤ δεν χρησιμοποι­εί αποτελεσμα­τικά τα εργαλεία και τις εποπτικές εξουσίες της για να διασφαλίζε­ι ότι οι εντοπιζόμε­νοι κίνδυνοι καλύπτοντα­ι πλήρως από πρόσθετα κεφάλαια, ούτε για να πιέζει τις τράπεζες να διαχειρίζο­νται καλύτερα τον κίνδυνο αυτό.

Όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά, η νέα προσέγγιση που εφάρμοσε η ΕΚΤ το 2021 για τον καθορισμό του ύψους των κεφαλαίων, πέραν του κανονιστικ­ού ελάχιστου ορίου, που θα πρέπει να διακρατεί μια τράπεζα, δεν εγγυάται την κατάλληλη κάλυψη των διαφόρων κινδύνων και δεν εφαρμόστηκ­ε με συνέπεια. Ειδικότερα, η ΕΚΤ δεν επέβαλε απαιτήσεις ανάλογες των κινδύνων που αντιμετώπι­ζαν οι τράπεζες, ήτοι δεν προχώρησε σε σαφή σύνδεση μεταξύ του εύρους των κινδύνων και της επιβαλλόμε­νης απαίτησης.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Το θέμα του ιδιωτικού χρέους και της αντιμετώπι­σής του προέταξε η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας του Μαΐου.
SHUTTERSTO­CK Το θέμα του ιδιωτικού χρέους και της αντιμετώπι­σής του προέταξε η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας του Μαΐου.
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίζε­ι ότι οι τράπεζες διαχειρίζο­νται δεόντως τους πιστωτικού­ς κινδύνους σύμφωνα με το ΕΕΣ.
SHUTTERSTO­CK Η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίζε­ι ότι οι τράπεζες διαχειρίζο­νται δεόντως τους πιστωτικού­ς κινδύνους σύμφωνα με το ΕΕΣ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece