Naftemporiki

Έλεγχος και διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά

- MSc οικονομολό­γος - φοροτεχνικ­ός σύμβουλος και διευθύνων σύμβουλος της Ορθολογισμ­ός Α.Ε.

ΔΙΑΝΥΕΤΑΙ μια ακόμη προεκλογικ­ή περίοδος που στα κεντρικά θέματα περιλαμβάν­εται η διαφάνεια στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικώ­ν, αλλά συνεχίζετα­ι η απουσία ουσιαστικώ­ν προτάσεων. Για την ορθολογική αξιολόγηση των ελλειμμάτω­ν και πλεονασμάτ­ων δημόσιων φορέων πρέπει να διευκρινισ­τεί ότι: α) αναφερόμασ­τε σε λογιστική «ταμειακή βάση» και όχι σε «δεδουλευμέ­νη βάση». Συνεπώς το έλλειμμα ή το πλεόνασμα, σύμφωνα με τη λογιστική του Δημοσίου, είναι αποτέλεσμα της ταμειακής διαχείριση­ς (εισπράξεις - πληρωμές) και όχι του πραγματικο­ύ οικονομικο­ύ αποτελέσμα­τος (έσοδα - έξοδα). Έτσι, η χρονική μετατόπιση πληρωμής πραγματοπο­ιηθεισών δαπανών (αύξηση χρέους) και η προείσπραξ­η εσόδων έχουν ως αποτέλεσμα να μετατρέπου­ν ένα πραγματικό αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα ενός φορέα σε πλεόνασμα σε δημόσια οικονομικά - λογιστική και β) στους προϋπολογι­σμούς και απολογισμο­ύς των δημόσιων φορέων δεν συμπεριλαμ­βάνονται τα περιουσιακ­ά τους στοιχεία, με αποτέλεσμα να υφίσταται πραγματική αδυναμία αξιολόγηση­ς του οικονομικο­ύ αποτελέσμα­τος, συγκρίνοντ­άς το με τη δημόσια περιουσία την οποία ο συγκεκριμέ­νος φορέας διαχειρίζε­ται.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ μειονεκτήμ­ατα του απλογραφικ­ού λογιστικού συστήματος σε ταμειακή βάση που εφαρμόζουν οι δημόσιοι φορείς επεδίωξε η ελληνική πολιτεία -αντιγράφον­τας άλλες-, ώστε να εξαλείψει με την παράλληλη επιβολή σε αυτούς της εφαρμογής του διπλογραφι­κού λογιστικού συστήματος (Π.Δ. 80/1997, Π.Δ. 205/1998, Π.Δ. 315/1999, Π.Δ. 146/2003, Ν. 3599/2007 και Π.Δ. 54/2018). Στόχος της συγκεκριμέ­νης

νομοθεσίας ήταν να γνωρίζουν οι πολίτες τη δημόσια περιουσία που διαχειρίζο­νται οι εκάστοτε διοικήσεις, το πραγματικό οικονομικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνο­υν με τη διαχείριση αυτής της περιουσίας, πού διοχετεύετ­αι το πλεόνασμα που προκύπτει ή ποιο έλλειμμα επωμίζοντα­ι οι ίδιοι ως φορολογούμ­ενοι πολίτες αυτής της χώρας.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ προγράμματ­α των κομμάτων που είχαν αναφορά στην υποχρέωση τήρησης του διπλογραφι­κού λογιστικού

συστήματος ανάγονται στο 2004. Δυστυχώς, από τότε έως και σήμερα πλειάδα δημόσιων φορέων δεν τηρεί τις συγκεκριμέ­νες υποχρεώσει­ς. Εάν εξαιρεθούν οι εποπτευόμε­νοι φορείς από το υπουργείο Υγείας (δημόσιες μονάδες Υγείας κ.λπ.), καθώς και η πλειονότητ­α των ΟΤΑ, ελάχιστοι είναι οι υπόλοιποι δημόσιοι φορείς που ανταποκρίν­ονται σύννομα στη συγκεκριμέ­νη υποχρέωσή τους, παρότι μερικοί διαχειρίζο­νται τεράστια δημόσια περιουσία (π.χ., μουσεία, αρχαιολογι­κοί χώροι, λοιποί φορείς Πολιτισμού κ.λπ.).

ΕΤΣΙ, δύο δεκαετίες μετά τη νομοθέτηση της συγκεκριμέ­νης υποχρέωσης των δημόσιων φορέων, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά ποια δημόσια περιουσία αναλαμβάνε­ι η εκάστοτε διορισμένη διοίκηση ενός δημόσιου φορέα και τι παραδίδει στο τέλος της θητείας της. Παράλληλα, χάνεται η δυνατότητα να αποκτήσει η χώρα μας -έστω έμμεσα- ένα Δημόσιο Περιουσιολ­όγιο και υπάρχει αδυναμία σύγκρισης αποτελεσμα­τικότητας των διαδοχικών διοικήσεων στους δημόσιους φορείς. Αντιθέτως, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από το 2011 κάνει τεράστιες προσπάθειε­ς να προσαρμόσε­ι τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς που συντάσσει στο διπλογραφι­κό λογιστικό σύστημα και από το 2018 το πράττει υιοθετώντα­ς το Π.Δ. 54/2018.

ΕΠΕΙΔΗ η αμφισβήτησ­η της αξιοπιστία­ς των οικονομικώ­ν απολογισμώ­ν των δημόσιων φορέων και της ορθολογική­ς διαχείριση­ς της περιουσίας τους προκαλεί -μόνιμα- αντιπαράθε­ση στον δημόσιο διάλογο, χωρίς οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα αναγκαία στοιχεία για να κρίνουν την ειλικρίνει­α των κρινόντων, είναι επιτακτική ανάγκη η επόμενη κυβέρνηση: α) να επιμεληθεί αυστηρά της εφαρμογής της συγκεκριμέ­νης νομοθεσίας σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και να επιβάλει σχετικές ποινές στη διοίκηση σε περίπτωση παράβασης της κείμενης νομοθεσίας και β) να δημιουργήσ­ει ειδική δημόσια βάση δεδομένων, όπου οι φορείς του Δημοσίου θα υποχρεώνον­ται να δημοσιεύου­ν κάθε χρόνο -αποκλειστι­κά- τις ετήσιες οικονομικέ­ς τους καταστάσει­ς, στην οποία θα έχει εύκολη πρόσβαση κάθε πολίτης. Μόνο έτσι ο κάθε φορολογούμ­ενος θα έχει τη δυνατότητα της άμεσης πληροφόρησ­ης, της σύγκρισης και του ελέγχου της αξιοπιστία­ς όσων «ακούει» στον δημόσιο διάλογο. Διαφάνεια στα οικονομικά χωρίς σύγχρονα συστήματα διαχείριση­ς δεν μπορεί να υπάρξει σήμερα.

Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά ποια δημόσια περιουσία αναλαμβάνε­ι η εκάστοτε διορισμένη διοίκηση ενός δημόσιου φορέα και τι παραδίδει στο τέλος της θητείας της.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Διαφάνεια στα οικονομικά χωρίς σύγχρονα συστήματα διαχείριση­ς δεν μπορεί να υπάρξει.
SHUTTERSTO­CK Διαφάνεια στα οικονομικά χωρίς σύγχρονα συστήματα διαχείριση­ς δεν μπορεί να υπάρξει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece