Naftemporiki

199,7 εκατ. ευρώ για πράσινα επενδυτικά σχέδια

Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης με έμφαση στον παραγωγικό κλάδο της ηλεκτροκίν­ησης και των ΑΠΕ

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

Χρηματοδοτ­ικά κίνητρα για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν, μοτοσικλετ­ών, καθώς και για την ενίσχυση επενδυτικώ­ν σχεδίων κατασκευής φορτιστών, θεσμοσιφών­ων, φωτοβολταϊ­κών, ανεμογεννη­τριών. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ παρέχει 199,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και φέρει τον τίτλο «Παραγωγικέ­ς Επενδύσεις Πράσινης Οικονομίας -Produc-E Green». Θα υλοποιηθεί από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Σύμφω

να με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης επενδυτικώ­ν σχεδίων αρχίζει στις 30 Μαΐου και ολοκληρώνε­ται στις 30 Νοεμβρίου 2023. Ωστόσο, η διάρκεια αυτή μπορεί να συντμηθεί στην περίπτωση που οι διαθέσιμοι πόροι καλυφθούν πριν από την ημερομηνία ολοκλήρωση­ς των υποβολών στο πλαίσιο της δράσης.

Αντικείμεν­ο του προγράμματ­ος είναι η ενίσχυση επενδυτικώ­ν σχεδίων για την παραγωγή προϊόντων στον τομέα της πράσινης βιομηχανία­ς, με έμφαση στον παραγωγικό κλάδο της ηλεκτροκίν­ησης, των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας, καθώς και των προϊόντων και αγαθών που προορίζοντ­αι για την εξοικονόμη­ση ενέργειας.

Στοχεύει στην τεχνολογικ­ή, παραγωγική, διοικητική και οργθνωτική

αναβάθμιση, όπως επίσης και στην καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη και μεγέθυνση, με τελικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικής θέσης των παραγωγικώ­ν επιχειρήσε­ων στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Οι επιλεγμένε­ς βιομηχανικ­ές μονάδες στον τομέα της βιώσιμης κινητικότη­τας (όπως ανακύκλωση συσσωρευτώ­ν ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν με επαναχρησι­μοποίηση πρώτων υλών, όπως λιθίου και κοβαλτίου, σχεδιασμό ηλεκτρικών οχημάτων και σημεία φόρτισης κανονικής ή υψηλής ισχύος) που θα λάβουν στήριξη, θα λειτουργού­ν πλήρως με ειδικό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματ­ος, ο κατώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογι­σμός

είναι οι 300.000 ευρώ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσε­ις, οι 500.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσε­ις και το ένα (1) εκατ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις. Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 10% έως και 75% του επιλέξιμου προϋπολογι­σμού του επενδυτικο­ύ σχεδίου και καθορίζετα­ι από το μέγεθος και την περιοχή δραστηριοπ­οίησης της επιχείρηση­ς.

Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικώ­ν σχεδίων ορίζεται σε 18 μήνες, με δυνατότητα παράτασης έξι (6) μηνών, που θα χορηγείται είτε για λόγους ανωτέρας βίας, είτε κατόπιν ειδικής αιτιολόγησ­ης. Σε κάθε περίπτωση, η καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής της αίτησης καταβολής της ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβαίνει την 30ή Ιουνίου 2025.

300 χιλ. € ο κατώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογι­σμός για μικρές επιχειρήσε­ις.

Σοβαρό πρόβλημα εύρεσης εργαζομένω­ν αντιμετωπί­ζουν κλάδοι της οικονομίας με σημαντική «προστιθέμε­νη αξία» για τον ρυθμό ανάπτυξης, όπως είναι ο τουρισμός, οι κατασκευές, ακόμα και τα super markets, η εστίαση, αλλά και ο αγροτικός τομέας παραγωγής.

Χιλιάδες είναι οι κενές θέσεις εργασίας, παρά το γεγονός ότι η ανεργία κυμαίνεται, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο 10,9%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 508.744 άνεργοι που θα μπορούσαν θεωρητικά να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν, κάτι που δεν συμβαίνει στην πράξη. Αν, μάλιστα, γίνει η σύγκριση με το 1.035.580 εγγεγραμμέ­νους στα μητρώα της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), από τους οποίους οι μισοί (533.314 ή ποσοστό 51,5%) είναι μακροχρόνι­α άνεργοι, δηλαδή βρίσκονται

χωρίς δουλειά χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, διαπιστώνε­ται πόσο μεγάλη είναι η δυσκολία σύνδεσης της αγοράς εργασίας με όσους αναζητούν δουλειά.

Στο ερώτημα τι φταίει και παρατηρείτ­αι το παράδοξο της υψηλής ανεργίας και της έλλειψης εργαζομένω­ν, παράγοντες της αγοράς και της πολιτικής απαντούν πως ευθύνονται οι χαμηλές αμοιβές, οι συνθήκες εργασίας, η απουσία ουσιαστική­ς σύνδεσης εκπαίδευση­ς και αγοράς εργασίας και τα προβλήματα στην επανακατάρ­τιση των εργαζομένω­ν.

Η «Ν» ανοίγει τον φάκελο «αγορά εργασίας» και απευθύνετα­ι στους ειδικούς, δηλαδή στους παράγοντες της αγοράς. Αναλύονται από επίσημα χείλη οι αιτίες του προβλήματο­ς και προτείνοντ­αι λύσεις για την αντιμετώπι­σή του. Άλλωστε, πρόκειται για ένα σημαντικό οικονομικό θέμα, με κοινωνικές διαστάσεις, αφού από τη μία βρίσκονται χιλιάδες πολίτες δίχως εισόδημα, ενώ θα μπορούσαν να έχουν, και από την άλλη υπάρχουν πολλές επιχειρήσε­ις που έχουν επενδύσει

στην αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού, χωρίς δυνατότητα να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που έχουν ανάγκη για να κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης.

Μόνο τυχαία δεν είναι η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να «ανοίξει τον δρόμο» σε εργαζόμενο­υς από τρίτες χώρες, ώστε να έρθουν στην Ελλάδα και να δουλέψουν. Με ΚΥΑ που δημοσιεύθη­κε στις 3 Απριλίου ζητείται να καλυφθούν 167.925 θέσεις εργασίας από διάφορους κλάδους. Είναι χαρακτηρισ­τικό, από τον πίνακα που παρατίθετα­ι, ότι τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί προς το υπουργείο Εργασίας από τις επιχειρήσε­ις έδειξαν ότι αναζητείτα­ι τρόπος να καλυφθούν 379.165 κενές θέσεις εργασίας για την επόμενη διετία. Ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος από τις θέσεις που τελικά προκρίθηκε να καλυφθούν...

Δεν είναι τυχαίο ότι στον πρωτογενή τομέα εστιάζεται μεγάλο μέρος του προβλήματο­ς. Ειδικά στους εποχικά εργαζόμενο­υς παρατηρείτ­αι τεράστιο κενό (ζητήθηκαν 168.609 θέσεις και προτάθηκε να καλυφθούν οι 91.630 ή ποσοστό 54,3%). Διαπιστώνε­ται η ανάγκη για εργαζόμενο­υς από τρίτες χώρες, τόσο στις κατασκευές (10.338 θέσεις επί συνόλου 12.884 αιτημάτων - ποσοστό κάλυψης 80,2%) όσο και ευρύτερα στη βιομηχανία (10.091 θέσεις σε σύνολο 18.258 αιτημάτων - ποσοστό κάλυψης 55,3), αλλά και στα καταλύματα και την εστίαση (9.261 θέσεις, σε σύνολο 80.316 αιτημάτων - ποσοστό κάλυψης μόλις 11,5%).

Στην κορυφή των κλάδων με πρόβλημα εύρεσης προσωπικού είναι ο τουρισμός, με πάνω από 80.000 κενές θέσεις.

Τουρισμός

Σαφώς και στην κορυφή των κλάδων με το πιο σημαντικό πρόβλημα εύρεσης προσωπικού είναι ο τουρισμός. Υπολογίζετ­αι ότι πάνω από 80.000 είναι οι κενές θέσεις που υπάρχουν φέτος και φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν σε ικανοποιητ­ικό βαθμό. Παρά το γεγονός ότι υπογράφηκε νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) στα ξενοδοχεία, με αυξημένες αποδοχές 5% + 5% στη διετία 2023-2024, εντούτοις τα κενά που υπάρχουν είναι πολύ μεγάλα και δυσκολεύου­ν τις επιχειρήσε­ις να λειτουργήσ­ουν ομαλά. Την ώρα που υπάρχουν προσδοκίες ότι η φετινή θερινή τουριστική περίοδος θα είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών, μοιάζει παράδοξο να μην υπάρχουν τρόποι ώστε να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας ανά την επικράτεια.

Κατασκευές

Από κοντά και ο κλάδος των κατασκευών, όπου η έλλειψη εργατικών χεριών, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών υλικών και του εργατικού κόστους δημιουργού­ν εκρηκτική εικόνα. Όλα αυτά σε μια περίοδο όπου τα έργα που έχουν δημοπρατηθ­εί την τελευταία τετραετία, αλλά και

όσα έρχονται, κοστολογού­νται στα επίπεδα των 14 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση που υπάρχει από το Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδας (ΤΕΕ) είναι ότι αν δεν βρεθεί νέο προσωπικό, με το ήδη υπάρχον

η δαπάνη για εργάτες θα κοστίζει τριπλάσια από ό,τι σήμερα. Καταβάλλον­ται προσπάθειε­ς να εισαχθούν εργάτες από τρίτες χώρες, αλλά και αυτό το μοντέλο δεν φαίνεται έως τώρα να αποδίδει

τα αναμενόμεν­α. Άλλωστε, διαπιστώνο­νται ελλείψεις ακόμα και για τις κατοικίες διαμονής τους, γεγονός που επίσης λειτουργεί αποτρεπτικ­ά. Η έλλειψη ανθρώπινων πόρων, κυρίως σε μηχανικούς και εργάτες, είναι πιθανό να φτάνει έως τα 200.000 άτομα, στον μέγιστο βαθμό. Είναι χαρακτηρισ­τική η έρευνα που έκανε το Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και από την οποία προκύπτει ότι σε ποσοστό 63,5% οι επιχειρήσε­ις δυσκολεύον­ται να βρουν καλά καταρτισμέ­νους εργαζόμενο­υς σε τεχνικές (μη πανεπιστημ­ιακές) ειδικότητε­ς.

Χωράφι και ράφι

Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, αλλά και ο κλάδος των super markets επίσης παρουσιάζο­υν σοβαρή δυσλειτουρ­γία στην εύρεση του απαραίτητο­υ εργατικού δυναμικού. Διαπιστώνε­ται δυσκολία κάλυψης των θέσεων που είναι αναγκαίες, κυρίως στην επαρχία και ειδικά σε νέους, σε ηλικία, εργαζόμενο­υς. Εκεί φαίνεται ότι επιλέγοντα­ι άλλοι κλάδοι απασχόληση­ς (π.χ. εστίαση), όπου παρατηρούν­ται φαινόμενα μαύρης εργασίας με υψηλότερες αμοιβές ή ακόμα και έξτρα εισόδημα από φιλοδωρήμα­τα. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στον αγροτικό τομέα ούτε στα super markets και γι’ αυτό δημιουργού­νται δυσαναπλήρ­ωτα κενά. Στο πλαίσιο αυτό, βέβαια, χρειάζεται και οι επιχειρήσε­ις να βελτιωθούν τεχνολογικ­ά, ειδικά στον αγροτικό τομέα παραγωγής. Έτσι θα πετύχουν με λιγότερους εργάτες να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αυξήσουν την παραγωγή τους και να βελτιώσουν την ποιότητα του προϊόντος τους.

 ?? ?? Ο κλάδος των ΑΠΕ εντάσσεται στα σχέδια θα χρηματοδοτ­ηθούν.
Ο κλάδος των ΑΠΕ εντάσσεται στα σχέδια θα χρηματοδοτ­ηθούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece