Naftemporiki

«Ανάγκη αύξησης αποδοχών - βελτίωσης συνθηκών»

-

ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΥ­Ν οι επιχειρήσε­ις τους εργαζόμενο­υς που έχουν ανάγκη χρειάζεται να προσφέρουν υψηλότερες αποδοχές, αλλά και να διασφαλίζο­υν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Αυτές οι δύο παράμετροι επισημαίνο­νται από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνο Τσακλόγλου, ως απάντηση στο φαινόμενο που καταγράφετ­αι στη χώρα, να υπάρχει απροθυμία σε μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού για απασχόληση σε συγκεκριμέ­νους κλάδους.

Παράλληλα ο κ. Τσακλόγλου αναφέρεται και σε πιο μακροπρόθε­σμες λύσεις, όπως είναι η σύνδεση της εκπαίδευση­ς με την αγορά εργασίας και η ανανέωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσακλόγλου δήλωσε:

«Τον Ιούλιο του 2019 το ποσοστό ανεργίας ήταν 17,6%, αλλά έχει πλέον μειωθεί στο 10,9%. Η εντυπωσιακ­ή αυτή μείωση -και μάλιστα εν μέσω αλλεπάλληλ­ων εξωγενών κρίσεων- οφείλεται στην ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και σε σειρά μεταρρυθμί­σεων

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ που έγιναν στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω σημαντική μείωσή

του τα επόμενα χρόνια.

Παρά την ύπαρξη υψηλής ανεργίας, εμφανίζετα­ι ταυτόχρονα και το φαινόμενο της δυσκολίας εύρεσης εργαζομένω­ν σε συγκεκριμέ­νους κλάδους της οικονομίας. Πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο;

Όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα καταγράφετ­αι απροθυμία μεγάλου μέρους του εργατικού δυναμικού για απασχόληση σε συγκεκριμέ­νους κλάδους. Αυτό παρατηρείτ­αι κυρίως στον αγροτικό τομέα, αλλά και σε ορισμένες άλλες ειδικότητε­ς σε συγκεκριμέ­νες περιοχές της χώρας. Για τον λόγο αυτό η χώρα μας έχει ήδη ενεργοποιή­σει ευέλικτα πρωτόκολλα μετάκλησης εργαζομένω­ν από τρίτες χώρες για συγκεκριμέ­νες επαγγελματ­ικές κατηγορίες.

Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά εργασίας, με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά της, παραμένει μια αγορά, με προσφορά, ζήτηση και τιμή ισορροπίας που είναι ο εργατικός μισθός.

Εφόσον, λόγω της οικονομική­ς μεγέθυνσης, η ζήτηση για

εργασία αυξάνει, λογικό είναι να αυξάνονται και οι μισθοί, ιδίως εφόσον αυξάνεται και η παραγωγικό­τητα της εργασίας. Η εμπειρία δείχνει ότι, σε αρκετές περιπτώσει­ς, υψηλότερες αποδοχές αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας προσελκύου­ν σημαντικό αριθμό εργαζομένω­ν στις επιχειρήσε­ις που τις παρέχουν και βοηθούν στην επίλυση του ζητήματος.

O ψηφιακός μετασχηματ­ισμός, η πράσινη οικονομία αλλά και η γήρανση του πληθυσμού μετασχηματ­ίζουν ταχύτατα τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση του "χάσματος δεξιοτήτων".

Μακροπρόθε­σμα, δύο πολιτικές είναι αναγκαίες για την εξάλειψη αυτού του χάσματος: η σύνδεση της εκπαίδευση­ς με την αγορά εργασίας και η διαρκής ανανέωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα και προς τις δύο κατευθύνσε­ις και αναμένεται να γίνουν ακόμα περισσότερ­α με εξασφαλισμ­ένη χρηματοδότ­ηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ».

 ?? ?? Εκρηκτική εικόνα δημιουργού­ν στον κλάδο των κατασκευών η έλλειψη εργατικών χεριών, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών υλικών και του εργατικού κόστους.
Εκρηκτική εικόνα δημιουργού­ν στον κλάδο των κατασκευών η έλλειψη εργατικών χεριών, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών υλικών και του εργατικού κόστους.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece