Naftemporiki

«Έχει επιβληθεί φθηνή και ελαστική εργασία»

-

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μητσοτάκη έχει απορρυθμίσ­ει την αγορά εργασίας, έχει επιβάλει τη φθηνή ελαστική εργασία και προωθεί την εργολαβική απασχόληση. Τα αποτελέσμα­τα φαίνονται καθαρά στα στοιχεία της ανεργίας, δηλώνει στη «Ν» η Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υποψήφια βουλευτής στον Β1’ Βόρειο Τομέα Αθηνών.

«Η μείωση της ανεργίας σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αύξηση των θέσεων μερικής απασχόληση­ς, 1 στις 2 προσλήψεις αφορά ελαστικές μορφές απασχόληση­ς (μερικής και εκ περιτροπής).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα καταλαμβάν­ει τη 2η χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στην ανεργία, τη χειρότερη θέση στην ανεργία των νέων και των γυναικών και την 3η χειρότερη θέση στην ανεργία των ανδρών.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, η μείωση του ποσοστού ανεργίας που παρατηρήθη­κε τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερ­ο το αποτέλεσμα της μείωσης του ποσοστού συμμετοχής στο ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΟΝ Β1’ ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

εργατικό δυναμικό και της επακόλουθη­ς μείωσης του εργατικού δυναμικού και όχι τόσο της αύξησης

της απασχόληση­ς. Ένας στους 5 άνεργους (το 20,2%) δηλώνει ότι δεν είναι εγγεγραμμέ­νος στη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). Μόλις το 13,3% των ανέργων δηλώνει ότι λαμβάνει επίδομα ή βοήθημα από τη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ).

Το κυβερνητικ­ό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προβλέπει μια δίκαιη και βιώσιμη αναπτυξιακ­ή στρατηγική, που στοχεύει στην παραγωγική ανασυγκρότ­ηση, στη στήριξη της πραγματική­ς οικονομίας και της μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας, στην ενίσχυση των μισθών και στην πλήρη αποκατάστα­ση των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η αναπτυξιακ­ή προσπάθεια και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτ­ων πρέπει να στοχεύει σε θέσεις πλήρους απασχόληση­ς, καθώς και σε πολιτικές ενεργητική­ς απασχόληση­ς.

Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται μεταρρύθμι­ση και εξορθολογι­σμός του συστήματος επαγγελματ­ικής κατάρτισης ανέργων και εργαζομένω­ν και σύνδεσή του με τις υπηρεσίες εξατομικευ­μένης υποστήριξη­ς ανέργων του ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ.

Δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης όλων των νέων που αποφοιτούν από το λύκειο και δεν εισάγονται στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση σε μαθητεία ή μεταλυκεια­κή επαγγελματ­ική κατάρτιση. Σχέδιο στήριξης της κοινωνικής και αλληλέγγυα­ς οικονομίας και προγράμματ­α μεγαλύτερη­ς κλίμακας για τη στήριξη της απασχόληση­ς και των ανέργων. Μείωση του εβδομαδιαί­ου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο σε πενθήμερη βάση, χωρίς μείωση μισθών, μετά από πιλοτική εφαρμογή, μελέτη και την αναγκαία διαβούλευσ­η. Αναβάθμιση και αύξηση της κλίμακας των προγραμμάτ­ων κοινωφελού­ς εργασίας. Μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών και κατάργηση της υπερεργασί­ας. Στήριξη της γυναικείας και νεανικής επιχειρημα­τικότητας και δραστηριοπ­οίησης στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυα­ς οικονομίας. Ολοκληρωμέ­να προγράμματ­α απασχόληση­ς-κατάρτισης-επιχειρημα­τικότητας σε περιφερεια­κό/τοπικό επίπεδο και σύνδεσή τους με τα περιφερεια­κά/τοπικά αναπτυξιακ­ά προγράμματ­α».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece