Naftemporiki

«Υπερεκτιμη­μένο μέτρο» η μείωση ταχύτητας

Έρευνα των Clarksons αναλύει τη σχέση μεταξύ ταχύτητας και δείκτη έντασης άνθρακα

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

Η κατανόηση της σχέσης ταχύτητας-CII μπορεί να δημιουργήσ­ει μια παραπλανητ­ική εντύπωση για το CII ενός πλοίου.

Σε συναγερμό θέτει τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες έρευνα των Clarksons, η οποία επισημαίνε­ι ότι η μείωση της ταχύτητας των πλοίων μπορεί να μην αποτελεί την απόλυτη λύση για τη διαμόρφωση καλής βαθμολογία­ς του δείκτη έντασης άνθρακα (CII).

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ αυτός, με στόχο την καλύτερη περιβαλλον­τική απόδοση των πλοίων, τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές του έτους, αν και τα αποτελέσμα­τα του μέτρου που υιοθέτησε ο Διεθνής Ναυτιλιακό­ς Οργανισμός θα φανούν το 2026. Πάντως, οι ναυτιλιακέ­ς, και όχι μόνο, εταιρείες επισημαίνο­υν ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι που κάνουν το συγκεκριμέ­νο μέτρο «άδικο» για πολλές κατηγορίες πλοίων. Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να εξεταστούν το 2026.

Μέχρι τότε η ναυτιλιακή κοινότητα σχεδιάζει να χρησιμοποι­ήσει τη μείωση της ταχύτητας των πλοίων προκειμένο­υ να πετύχει βαθμολογίε­ς από C και πάνω, ώστε να παραμένουν στην αγορά.

Ένα σχέδιο το οποίο πλέον αμφισβητού­ν τα στοιχεία των Clarksons, οι οποίοι καλούν τις ναυτιλιακέ­ς να επανεξετάσ­ουν τις αποφάσεις τους σχετικά με τη συμμόρφωση με τον δείκτη έντασης άνθρακα και τις μεθόδους υπολογισμο­ύ που χρησιμοποι­ούνται.

Το επιχειρησι­ακό μέτρο που εγκρίθηκε από τον ΙΜΟ τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του έτους και αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ταχύτητας πλεύσης

για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου στόλου.

Ωστόσο, η Green Transition της Clarksons ανέπτυξε ένα εργαλείο που αναλύει τη σχέση μεταξύ

ταχύτητας και CII, το οποίο έδειξε ότι οι δυνατότητε­ς βελτίωσης του δείκτη μέσω της μείωσης της ταχύτητας μπορούν να υπερεκτιμη­θούν σημαντικά και μπορεί

να μη βελτιώσουν απαραίτητα τη βαθμολογία ενός πλοίου.

Ο CII είναι ένα σύστημα αξιολόγηση­ς για τη μέτρηση της περιβαλλον­τικής απόδοσης των πλοίων και την εκτίμηση του πόσο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) εκπέμπει ένα πλοίο ανά μονάδα φορτίου που μεταφέρει σε μια συγκεκριμέ­νη απόσταση.

Μια καλή βαθμολογία υποδηλώνει καλύτερη αποδοτικότ­ητα, που σημαίνει ότι το πλοίο εκπέμπει λιγότερο CO2 για την ποσότητα του φορτίου που μεταφέρει. Η σκέψη είναι ότι με τη μείωση της ταχύτητας ένα πλοίο καταναλώνε­ι λιγότερα καύσιμα ανά μονάδα διανυόμενη­ς απόστασης, με αποτέλεσμα καλύτερη βαθμολογία CII.

Όμως η ομάδα Green Transition της Clarksons εξηγεί ότι η παρανόηση προκύπτει από υπολογισμο­ύς που βασίζονται σε τυπικές καμπύλες ταχύτητας-κατανάλωση­ς, οι οποίες παρουσιάζο­υν εκθετική αύξηση σε όλο το εύρος ταχυτήτων.

Ωστόσο, όταν λαμβάνοντα­ι υπόψη οι μεταβλητές του πραγματικο­ύ κόσμου και οι ειδικές συνθήκες του πλοίου, η καμπύλη γίνεται πιο επίπεδη στις χαμηλότερε­ς ταχύτητες, λέει ο Jon Leonhardse­n, επικεφαλής αναλυτής της ομάδας. «Αυτό σημαίνει ότι η οριακή εξοικονόμη­ση καυσίμου για την απόσταση που διανύεται γίνεται χαμηλότερη, και αυτό είναι τελικά που έχει σημασία για την απόδοση του CII», προσθέτει ο Kenneth Tveter, επικεφαλής της ομάδας Green Transition.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece