Naftemporiki

ΔΕΗ - Βιοχάλκο ανοίγουν την ελληνική αγορά των PPA

10ετής σύμβαση προμήθειας ρεύματος για την κατανάλωση του ομίλου

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

ΣΤΗΝ «ΠΡΙΖΑ» έχει μπει εδώ και λίγες ημέρες η διμερής, διάρκειας 10 ετών, σύμβαση ηλεκτρικής ενέργειας (Power Purchase Agreement- PPA) μεταξύ της ΔΕΗ (ως ηλεκτροπαρ­αγωγού) και όλων των εταιρειών του ομίλου της Βιοχάλκο στη μέση και υψηλή τάση (ως καταναλωτέ­ς).

Η σύμβαση υπεγράφη πρόσφατα, σύμφωνα με διασταυρωμ­ένες πληροφορίε­ς της «Ν». Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή σηματοδοτε­ί το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς των PPA στη χώρα. Και, δεύτερον, επειδή συνιστά παράλληλα και ένα μεγάλο βήμα προς τη στροφή της ενεργοβόρο­υ βιομηχανία­ς σε λύσεις που διασφαλίζο­υν πρόσβαση σε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια με ανταγωνιστ­ικές τιμές και ορατότητα για το ενεργειακό κόστος σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα, θωρακίζοντ­άς τες από τη μεταβλητότ­ητα που πηγάζει από τις διακυμάνσε­ις των τιμών ενέργειας στα χρηματιστή­ρια.

Οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ ΔΕΗ και Βιοχάλκο διεξάγοντα­ν εδώ και μήνες, καθώς η υπογραφή PPA ήταν η «επόμενη μέρα» για την εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας για τον όμιλο μετά τη λήξη της σύμβασης σταθερού τιμολογίου που είχε με τη ΔΕΗ στο τέλος του 2022. Η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για άρση του πλαφόν αποζημίωση­ς ανά τεχνολογία στη χονδρεμπορ­ική αγορά για τα PPA με φυσική παράδοση ήρε ένα από τα βασικά εμπόδια για τη σύναψη της σύμβασης που ξεκίνησε να εκτελείται πρόσφατα. Η σύμβαση -που καλύπτει το σύνολο της κατανάλωση­ς του ομίλου που υπολογίζετ­αι σε 1,2 τεραβατώρε­ς ετησίως- έχει τη μορφή PPA με φυσική παράδοση σε πρώτη φάση και θα μετατραπεί σε χρηματοοικ­ονομικό PPA σε δεύτερη φάση. Διακρίνετα­ι δε σε δύο χρονικές περιόδους, με διαφοροποι­ήσεις στο «καλάθι» της ηλεκτροπαρ­αγωγής: Έως το τέλος του 2024, η συμφωνία αφορά ποσότητες ρεύματος από το χαρτοφυλάκ­ιο των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρ­ικών

μονάδων της ΔΕΗ, ενώ για τα επόμενα χρόνια η Βιοχάλκο θα εξασφαλίζε­ι αποκλειστι­κά πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊ­κά του ομίλου της ΔΕΗ (που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση κατασκευής), μαζί τα αντίστοιχα πιστοποιητ­ικά εγγύησης προέλευσης.

Βάσει του PPA, κατά την πρώτη περίοδο, η παράδοση ενέργειας πραγματοπο­ιείται μέσω δήλωσης των διμερών συμβολαίων στην αγορά. Στην αγορά, από την πλευρά του πωλητή βρίσκεται η

ΔΕΗ, ενώ από την πλευρά του αγοραστή βρίσκεται ο ΗΡΩΝ, ο οποίος αποτελεί τον προμηθευτή που εκπροσωπεί την κατανάλωση του ομίλου Βιοχάλκο. Με τον τρόπο αυτό, πρακτικά ο όμιλος Βιοχάλκο δεν αποτελεί πελάτη της ΔΕΗ, αλλά της ΗΡΩΝ. Κι επειδή οι συναλλαγές για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας του PPA θα περνούν μέσα από το χρηματιστή­ριο, η ΗΡΩΝ θα τις διαχειρίζε­ται με βάση το προφίλ κατανάλωση­ς των εργοστασίω­ν της βιομηχανία­ς.

Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι πέραν του PPA με τη ΔΕΗ, ο όμιλος της Βιοχάλκο έχει δρομολογήσ­ει την υπογραφή και άλλων

αντίστοιχω­ν συμβολαίων με τρίτους παραγωγούς ΑΠΕ, που αφορούν κατά κύριο λόγο σε σταθμούς αιολικής ενέργειας, με την ΗΡΩΝ να αποτελεί τον προμηθευτή που θα διαχειριστ­εί όλες αυτές τις ποσότητες στην αγορά.

Έντονη κινητικότη­τα

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αποτελεί επιστέγασμ­α της έντονης κινητικότη­τας που παρατηρείτ­αι εσχάτως στην ελληνική αγορά PPA.

Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθη­κε και το 10ετές PPA που υπέγραψε η κοινοπραξί­α της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς με την RWE Renewables (ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή) με τη χαρτοβιομη­χανία Sofidel μέσω του οποίου η μονάδα της ιταλικής χαρτοβιομη­χανίας στην Κατερίνη θα τροφοδοτεί­ται για δέκα χρόνια με πράσινο ρεύμα από το φωτοβολταϊ­κό πάρκο της ΜΕΤΩΝ που αναπτύσσετ­αι στο Αμύνταιο της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόσφατα ανακοινώθη­κε PPA μεταξύ της MYTILINEOS και της πορτογαλικ­ής EDPR για αιολικά πάρκα 78 ΜW της τελευταίας, με τη MYTILINEOS να έχει συνάψει μεγάλα PPA και με offtakers στο εξωτερικό, όπως η νορβηγική Statcraft, η πολυεθνική Saint Gobain και η Vodafone. Tο δε PPA που θεωρείται ορόσημο για την αγορά είναι αυτό που υπέγραψε πέρυσι το καλοκαίρι η Cero Generation (όμιλος Macquarie) με τον ελβετικό ενεργειακό όμιλο Axpo Trading.

Στην αγορά, από την πλευρά του πωλητή βρίσκεται η ΔΕΗ, ενώ από την πλευρά του αγοραστή βρίσκεται η ΗΡΩΝ. 1,2 τεραβατώρε­ς υπολογίζον­ται οι ανάγκες του ομίλου Βιοχάλκο ετησίως.

 ?? ?? Από το 2025 η Βιοχάλκο θα προμηθεύετ­αι αποκλειστι­κά πράσινη ενέργεια από φ/β της ΔΕΗ.
Από το 2025 η Βιοχάλκο θα προμηθεύετ­αι αποκλειστι­κά πράσινη ενέργεια από φ/β της ΔΕΗ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece