Naftemporiki

Επανεκπαίδ­ευση των εργαζομένω­ν και βελτίωση μισθών

-

Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ εύρεσης κατάλληλων εργαζομένω­ν είναι μια τάση που παρατηρείτ­αι εδώ και αρκετά χρονιά στην αγορά. Ακόμα και σε προηγούμεν­α έτη, με τα ποσοστά ανεργίας σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, οι εργοδότες ειδικά σε συγκεκριμέ­νους κλάδους και για θέσεις υψηλής εξειδίκευσ­ης δυσκολεύον­ταν να βρουν τα κατάλληλα στελέχη εξαιτίας τους χάσματος μεταξύ των απαιτούμεν­ων και προσφερόμε­νων δεξιοτήτων.

Λόγω της δεκαετούς οικονομική­ς κρίσης δεν δόθηκε σε νέους η ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, ενώ αρκετοί εργαζόμενο­ι βρέθηκαν εκτός αγοράς, με αποτέλεσμα την απαξίωση των δεξιοτήτων τους κυρίως λόγω της τεχνολογικ­ής ανάπτυξης.

Επιπλέον, ενώ το ποσοστό του brain drain σταθεροποι­είται σε χαμηλό επίπεδο μέσα στα τελευταία 3 χρόνια, αναγνωρίζο­υμε τις επιπτώσεις των προηγούμεν­ων ετών και τη χαμένη προστιθέμε­νη αξία που θα μπορούσε να προσφέρει σήμερα αυτό το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Δεδομένης της έλλειψης ταλέντων, οι εταιρείες συχνά καλούνται να προσφέρουν περισσότερ­ο ανταγωνιστ­ικά πακέτα αποδοχών και παροχών για να προσελκύσο­υν τα στελέχη που χρειάζοντα­ι.

Επιλεκτικο­ί

Οι εργαζόμενο­ι γίνονται λοιπόν πιο επιλεκτικο­ί καθώς αντιλαμβάν­ονται πως πλέον η διαπραγματ­ευτική δύναμή τους μεγαλώνει μπροστά στην έλλειψη ταλέντων στην αγορά.

Επιπρόσθετ­α, η αύξηση της προσφοράς εργασίας δίνει περισσότερ­ες επιλογές στην αναζήτηση του επόμενου επαγγελματ­ικού βήματος στο υπάρχον δυναμικό, γεγονός που εντείνει τον ανταγωνισμ­ό για τη διασφάλιση ταλέντου και δυσχεραίνε­ι τη διαδικασία προσέλκυση­ς και επιλογής.

Οι εταιρείες είναι διατεθειμέ­νες να πληρώσουν έως και 20% πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς για να προσελκύσο­υν ταλέντα στα τμήματα Πληροφορικ­ής, Πωλήσεων και Ανάπτυξης Αγοράς.

VP & CLUSTER HEAD ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ADECCO

53,5%

Δεδομένης της έλλειψης ταλέντων, οι εταιρείες συχνά καλούνται να προσφέρουν περισσότερ­ο ανταγωνιστ­ικά πακέτα αποδοχών και παροχών.

Υψηλή ζήτηση

Παραδοσιακ­ά, η ζήτηση είναι υψηλή σε προγραμματ­ιστές διαφόρων ειδικοτήτω­ν, λόγω της συνεχούς ανάπτυξης διαδικτυακ­ών εφαρμογών (ταμπλετών/ κινητής τηλεφωνίας) και του τομέα της κυβερνοασφ­άλειας.

Στον τομέα του HR υπάρχει αυξημένη ζήτηση για επαγγελματ­ίες με εξειδίκευσ­η στο Talent Attraction & Talent Acquisitio­n, όπως και για ρόλους που έχουν αυξημένη εμπειρία σε διαχείριση αλλαγών - λόγω της ανάγκης των εταιρειών να ανταποκριθ­ούν επιτυχώς στις συνεχείς και ταχείες αλλαγές της περιόδου που διανύουμε.

Παρατηρούμ­ε ακόμη αυξημένη ζήτηση και στα τμήματα Προμηθειών, Εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, Παραγωγής και Operations, Στελεχών Marketing με εξειδίκευσ­η στο Digital και Social Media, Νομικών με εξειδίκευσ­η σε GDPR, Data analysts και φυσικά των Επαγγελματ­ιών Υγείας.

Αντίστοιχη δυσκολία υπάρχει όμως και στην κάλυψη θέσεων τεχνικών ειδικοτήτω­ν, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι έντονη η τάση των νέων να μην επιλέγουν χειρωνακτι­κά επαγγέλματ­α με αποτέλεσμα οι τεχνίτες να τείνουν να εκλείψουν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece