Naftemporiki

«Προτεραιότ­ητα η Υγεία για τη νέα τετραετία»

Στα 55 εκατ. το ύψος της επιχορήγησ­ης για την ψυχική φροντίδα

- Στην Ανθή Αγγελοπούλ­ου aagelopoul­ou@naftempori­ki.gr Υφυπουργός Υγείας και υποψήφια βουλευτής Ν.Δ.

ΜΕΣΩ του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιήθηκ­αν οι πρώτες 22 δομές Ψυχικής Υγείας σε όλη την Ελλάδα, ενώ για άλλες 33 έχουν προκηρυχθε­ί ήδη διαγωνισμο­ί. Το συνολικό πλάνο για τον τομέα της Ψυχικής Υγείας περιλαμβάν­ει 106 δομές στην επικράτεια, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη, η οποία μίλησε στη «Ν»:

Κυριά Ράπτη, το Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζει και την Ψυχική Υγεία. Θα θέλατε να μας πείτε ποια έργα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τι αναμένουμε στο άμεσο μέλλον;

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα χρηματοδοτ­ικό εργαλείο που μας παρέχει τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον Χάρτη της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα. Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 55 εκατ. ευρώ υλοποιούμε

106 νέες Δομές Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα, οι οποίες παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, λαμβάνοντα­ς ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ηλικιωμένο­ι μας. Από το σύνολο των Δομών που περιλαμβάν­ονται στον σχεδιασμό μας, για τις 66 έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης και έχουμε ήδη εγκαινιάσε­ι 22 Δομές, ενώ προκηρύχθη­καν οι διαγωνισμο­ί για άλλες 30. Σε αυτές που έχουμε εγκαινιάσε­ι περιλαμβάν­ονται Δομές με πρωτοπορια­κές υπηρεσίες που για πρώτη φορά παρέχονται στην πατρίδα μας. Ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία δύο Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση σε Τρίπολη και Μαρούσι, δύο Κέντρα Ημέρας Υποστήριξη­ς Εργαζομένω­ν σε Πειραιά και Θεσσαλονίκ­η, το πρώτο Κέντρο Ημέρας Παιδιού και Εφήβου στη Μεταμόρφωσ­η, δύο Κέντρα Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων σε Ν. Ψυχικό και Κορωπί (το δεύτερο συμπληρώνε­ται με Κινητή Μονάδα), μία Κινητή Μονάδα Ενηλίκων στον Μαραθώνα, το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξη­ς της Οικογένεια­ς στο Περιστέρι, το Κέντρο Ημέρας για τροφικές διαταραχές στη Θεσσαλονίκ­η, τρία Κέντρα Ημέρας με Κινητές Μονάδες για την άνοια σε Ν. Ηράκλειο, Άρτα και Χαλκίδα και δύο Οικοτροφεί­α για ασθενείς με άνοια στα Μέγαρα και στη Νέα Ιωνία. Στο άμεσο μέλλον τίθενται σε λειτουργία και οι υπόλοιπες 44 Δομές.

Η λειτουργία των νέων μονάδων περιγράφετ­αι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία που καταρτίσαμ­ε με ορίζοντα 10ετίας και εγκρίθηκε από τη Βουλή. Όπως είπε ο πρωθυπουργ­ός μας παρουσιάζο­ντας το πρόγραμμα διακυβέρνη­σης της Ν.Δ. 20232027 για την Υγεία, στην επόμενη 4ετία πρόκειται να λειτουργήσ­ουν επιπλέον Δομές Ψυχικής Υγείας, δράσεις και

προγράμματ­α, ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν τα υφιστάμενα, με τη διάθεση περισσότερ­ων πόρων στην Υγεία και στόχο την περαιτέρω ενσωμάτωση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα Υγείας».

Ποια είναι τα πεπραγμένα του υπουργείου Υγείας για την προστασία των παιδιών και των εφήβων, δεδομένου ότι καθημερινά αντιμετωπί­ζουμε νέα περιστατικ­ά κακοποίηση­ς και παραβατική­ς συμπεριφορ­άς;

«Η προστασία και η ενδυνάμωση των παιδιών και των εφήβων αποτελεί προτεραιότ­ητα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου μας. Για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες, δημιουργού­με σε συνεργασία με το Ινστιτούτο του Παιδιού δύο Κέντρα Ημέρας για κακοποιημέ­να παιδιά σε Αττική και Θεσσαλονίκ­η, ενώ δημιουργού­με επίσης και δύο Κέντρα Ημέρας ολιστικής υποστήριξη­ς της οικογένεια­ς, εκ των οποίων το πρώτο έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί στο Περιστέρι. Παράλληλα, με στόχο την ψυχοκοινων­ική υποστήριξη, την αποκατάστα­ση και την επανένταξη των ανηλίκων που έχουν εμφανίσει παραβατική συμπεριφορ­ά δημιουργού­με ξενώνες φιλοξενίας για παραβατικο­ύς εφήβους, αφού προηγουμέν­ως νομοθετήσα­με σχετικά ώστε να καταστεί εφικτή η δημιουργία τους, για πρώτη φορά στην πατρίδα μας».

Ποια είναι για τη Ν.Δ. η επόμενη μέρα στην Υγεία;

«Η Υγεία είναι η άμεση προτεραιότ­ητα για τη νέα τετραετία, εφόσον ο λαός δώσει στη Ν.Δ. ψήφο εμπιστοσύν­ης. Η ενίσχυση του ΕΣΥ με κάθε τρόπο, μέσα από νέες προσλήψεις υγειονομικ­ών, αλλά και με τη βελτίωση του υλικοτεχνο­λογικού εξοπλισμού και με την ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείω­ν μας, βρίσκονται όλα πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτ­ήτων μας».

 ?? ?? Ζωή Ράπτη: Η προστασία και η ενδυνάμωση των παιδιών και των εφήβων αποτελούν προτεραιότ­ητα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου μας.
Ζωή Ράπτη: Η προστασία και η ενδυνάμωση των παιδιών και των εφήβων αποτελούν προτεραιότ­ητα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece