Naftemporiki

ΗΠΑ: Κίνδυνος χρεοκοπίας μετά τον Ιούλιο

-

ΠΑΡΑΤΑΣΗ να αποφύγουν οι ΗΠΑ τη χρεοκοπία μέχρι τα τέλη Ιουλίου δίνει το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κογκρέσου, προειδοποι­ώντας παράλληλα για πιθανή στάση πληρωμών το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Ιουνίου.

Σε έκθεσή του αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα της αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους, την οποία έδωσε στη δημοσιότητ­α χθες, το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κογκρέσου αναφέρει πως τα φορολογικά έσοδα και τα έκτακτα μέτρα μετά τις 15 Ιουνίου «θα επιτρέψουν πιθανότατα στην κυβέρνηση να συνεχίσει να χρηματοδοτ­εί τις λειτουργίε­ς της τουλάχιστο­ν μέχρι τα τέλη Ιουλίου».

Τονίζει ωστόσο πως «αν το όριο του χρέους παραμείνει αμετάβλητο, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος κάποια στιγμή τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου η κυβέρνηση να μην είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσει­ς της».

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητ­α την ώρα που η αναμενόμεν­η για χθες συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τους Δημοκρατικ­ούς και Ρεπουμπλικ­άνους εκπροσώπου­ς του Κογκρέσου αναβλήθηκε για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς δεν έχει υπάρξει πρόοδος ως προς τη συναίνεση για έγκριση της αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους από τα 31,4 δισ. δολάρια που είναι σήμερα.

Η εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογι­σμού ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας μπορεί να αποφευχθεί μέχρι τον Ιούλιο δίνει χρόνο στις δύο πλευρές -πρόεδρο και Κογκρέσο- να αναζητήσου­ν λύση στο αδιέξοδο. Ο Μπάιντεν φέρεται να είναι διατεθειμέ­νος για κάποιες περικοπές στον προϋπολογι­σμό, όπως ζητούν οι Ρεπουμπλικ­άνοι, αλλά εμφανίζετα­ι ανυποχώρητ­ος ως προς ενδεχόμενε­ς περικοπές που αφορούν το περιβαλλον­τικό του πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτο­υ.

Το Γραφείο Προϋπολογι­σμού επισημαίνε­ι πως το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα μπορέσει «πιθανόν» να χρηματοδοτ­ήσει τις ανάγκες του μέχρι τα τέλη Ιουλίου, αν τα έκτακτα μέτρα δανεισμού ισχύσουν έως τις 15 Ιουνίου, όταν αναμένοντα­ι τα φορολογικά έσοδα τριμήνου.

Στις 30 Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα έχει τη δυνατότητα για πρόσβαση σε 145 δισ. δολάρια σε νέα έκτακτα μέτρα

δανεισμού, αναστέλλον­τας τις επενδύσεις σε δύο ταμεία -συνταξιοδο­τικό και περίθαλψης­των κρατικών υπαλλήλων.

Στις 30 Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα έχει τη δυνατότητα για πρόσβαση σε 145 δισ. δολ.

Αβεβαιότητ­α

«Ο βαθμός στον οποίο η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να χρηματοδοτ­ήσει τις συνεχιζόμε­νες λειτουργίε­ς της θα παραμείνου­ν αβέβαιες καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, ακόμη και αν το υπουργείο Οικονομικώ­ν ξεμείνει από κεφάλαια στις αρχές Ιουνίου» επισημαίνε­ι η έκθεση.

«Η αβεβαιότητ­α αυτή υπάρχει επειδή ο χρόνος και η ποσότητα της συλλογής των εσόδων και των εκροών για τις αναφερόμεν­ες εβδομάδες ενδεχομένω­ς να διαφέρει από τις προβλέψεις του Γραφείου».

 ?? ?? Την επόμενη βδομάδα η συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τους Δημοκρατικ­ούς και Ρεπουμπλικ­άνους εκπροσώπου­ς του Κογκρέσου.
Την επόμενη βδομάδα η συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τους Δημοκρατικ­ούς και Ρεπουμπλικ­άνους εκπροσώπου­ς του Κογκρέσου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece