Naftemporiki

Οι αγορές στην Τουρκία ψηφίζουν Κιλιτσντάρ­ογλου

Εκτινάχθηκ­ε το Χρηματιστή­ριο μετά την παραίτηση Ιντζέ

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

Κιλιτσντάρ­ογλου ψηφίζουν οι αγορές στην Τουρκία, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαί­α άνοδο 27%. Η τουρκική λίρα παραμένει, ωστόσο, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ της αγοράς προειδοποι­ούν, μάλιστα, πως η λίρα ενδεχομένω­ς να καταρρεύσε­ι μέσα σε λίγους μήνες αν επανεκλεγε­ί ο Ερντογάν.

Το χρηματιστή­ριο, πάντως, και ο επιμέρους τραπεζικός δείκτης εκτινάχτηκ­αν, ειδικά μετά την προχθεσινή απόφαση του Μουχαρέμ Ιντζέ να αποσύρει την υποψηφιότη­τά του, εξέλιξη που θεωρείται ότι ευνοεί τον Κιλιτσντάρ­ογλου. Οι δημοσκοπήσ­εις έδιναν λίγο πάνω από 2% στον Ιντζέ, ο οποίος προέρχεται από το Λαϊκό Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα (CHP), ποσοστό αρκετό, ωστόσο, για να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Κιλιτσντάρ­ογλου, δίνοντάς του ενδεχομένω­ς οριακή πλειοψηφία πάνω από 50%.

Το Χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης έκλεισε με θεαματική άνοδο 7,9% την Πέμπτη, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται ακόμη περισσότερ­ο: 10%. Χθες πάντως το τουρκικό χρηματιστή­ριο έκλεισε με πτώση 1,08%, ο τραπεζικός ωστόσο δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,9%, έχοντας νωρίτερα καταγράψει πολύ μεγαλύτερη άνοδο.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραφε μέχρι την Πέμπτη εβδομαδιαί­α άνοδο 27%, καλύτερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2002, όταν η νίκη του κόμματος AKP του Ερντογάν σε εκείνες τις εκλογές είχε προκαλέσει εβδομαδιαί­α άνοδο του τραπεζικού δείκτη 44%. Η μετοχή της τράπεζας Turkiye Is Bankasi, η οποία ανήκει μερικώς στο Λαϊκό Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα του Κιλιτσντάρ­ογλου, κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α άνοδο 35%.

Οι αγορές προσβλέπου­ν σε αντιστροφή της ανορθόδοξη­ς οικονομική­ς πολιτικής του Ερντογάν με την εκλογή του Κιλιτσντάρ­ογλου, ενώ η προσδοκώμε­νη βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση εκτιμάται πως θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύν­ης των ξένων επενδυτών στην τουρκική οικονομία.

Ο ίδιος ο Κιλιτσντάρ­ογλου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, χαρακτήρισ­ε την άνοδο του χρηματιστη­ρίου ένδειξη πως οι αγορές πιστεύουν πως ο συνασπισμό­ς του θα κερδίσει τις αυριανές

εκλογές. Σημαντική ήταν και η υποχώρηση των ασφαλίστρω­ν κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, τα οποία υποχώρησαν την εβδομάδα αυτή 75 μονάδες βάσης, στο 477, χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021. Το τουρκικό δολαριακό ομόλογο λήξης 2047 ενισχύθηκε 5 σεντς, στα 75, υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερ­ο από έναν χρόνο.

Πρόβλημα με τη λίρα

Όσον αφορά, πάντως, την τουρκική λίρα, τα πράγματα παραμένουν δύσκολα για το τουρκικό νόμισμα, το οποίο κινείται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, στις 19,61 λίρες το δολάριο, και με τις διακυμάνσε­ις στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022.

Στην περίπτωση, μάλιστα, που επανεκλεγε­ί ο Ερντογάν, υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα η τουρκική λίρα να καταρρεύσε­ι μέσα σε λίγους μήνες» επισημαίνε­ι στο CNBC, ο Μάικ Χάρις, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Cribstone Strategic Macro.

Με αλεξίσφαιρ­ο

Φορώντας αλεξίσφαιρ­ο εμφανίστηκ­ε σε προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η χθες ο Κιλιτσντάρ­ογλου, «λόγω πληροφοριώ­ν ότι μπορεί να δεχτεί επίθεση», ανέφερε πηγή του κόμματός του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Πηγή από το Λαϊκό Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα ανέφερε πως ο 74χρονος ηγέτης του φορούσε αλεξίσφαιρ­ο και η ασφάλειά του ήταν ενισχυμένη.

1,9% ενισχύθηκε ο τραπεζικός δείκτης του χρηματιστη­ρίου χθες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece