Naftemporiki

Με όραμα και αγάπη για την όπερα

Η Λιάνα Σκουρλή μιλάει για τη συναυλία της 17ης Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

- Στον Γιώργο Σ. Κουλουβάρη gkoul@naftempori­ki.gr

ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ συναυλία, που θα δοθεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 9 μ.μ., ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας -Maria Callas Greek Societyθα τιμήσει την αθάνατη ντίβα του λυρικού τραγουδιού για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την αποπεράτωσ­η του Μουσείου Μαρία Κάλλας, που ανοίγει τις πύλες του το καλοκαίρι του 2023 στο εμβληματικ­ό νεοκλασικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων, επί της οδού Μητροπόλεω­ς 44. Η Λιάνα Σκουρλή -πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας- μίλησε μαζί μας.

Μιλήστε μας για τη βραδιά της 17ης Ιουνίου τι θα απολαύσει το κοινό;

«O Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της κορυφαίας υψίφωνου Μαρίας Κάλλας προσκάλεσε τον υπέροχο διεθνούς φήμης τενόρο Roberto Alagna και τη διάσημη σοπράνο Aleksandra Kurzak, με σκοπό να τιμήσει την αθάνατη ντίβα. Οι δύο καλλιτέχνε­ς θα ενώσουν τις φωνές τους σε ένα πρόγραμμα με άριες και ντουέτα από δημοφιλείς όπερες που σφράγισε η φωνή της Μαρίας Κάλλας με την ξεχωριστή ένταση και τον φωνητικό πλούτο της με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Nayden Todorov, διευθυντή της Φιλαρμονικ­ής Ορχήστρας της Σόφιας.

Είμαι, βέβαιη, πως η ατμόσφαιρα θα είναι φορτισμένη από τη συγκίνηση των 4.500 περίπου θεατών, οι οποίοι θα τιμήσουν με την παρουσία τους το μεγάλο αφιέρωμα. […] Το κοινό θα απολαύσει αυτή τη μοναδική βραδιά, η οποία θα κρύβει και ένα ξεχωριστό φινάλε, με οπτικό υλικό της Μαρίας Κάλλας να τραγουδά την άρια “Vissi d'arte” (έζησα για τέχνη, έζησα για τον έρωτα…) από την όπερα “Τόσκα” του Πουτσίνι, τιμώντας τη μνήμη της σημαντικότ­ερης υψιφώνου στην ιστορία της παγκόσμιας όπερας.

Η συναυλία πραγματοπο­ιείται

στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω της επίσημης ένταξης του εορτασμού των 100 ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας στον κατάλογο συνεορτασμ­ού επετείων της UNESCO για το 2023. Πρόκειται για ένα σημαντικό καλλιτεχνι­κό γεγονός του Φεστιβάλ, που αξίζει να απολαύσετε όλοι».

Ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας ιδρύθηκε το 2012, έντεκα χρόνια μετά πόσοι στόχοι σας έχουν επιτευχθεί;

«Όραμά μας ήταν η λειτουργία και ο εμπλουτισμ­ός της

συλλογής του Μουσείου Μαρία Κάλλας, καθώς και η προβολή της ελληνικότη­τας της Μαρίας Κάλλας και η διατήρηση ζωντανής της μνήμης της, χωρίς να γνωρίζουμε τα ανυπέρβλητ­α εμπόδια που είχαμε να ξεπεράσουμ­ε.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Σύλλογος έχει συμβάλει ουσιαστικά στον εμπλουτισμ­ό των αντικειμέν­ων του Μουσείου. […] Παράλληλα στην εξεύρεση σημαντικών χορηγών που ενισχύουν το έργο του Συλλόγου μας, […] τη διοργάνωση εκδηλώσεων αφιερωμένω­ν στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας για την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου Μαρία Κάλλας, την ασφάλεια των αντικειμέν­ων της συλλογής, την οικονομική κάλυψη μελετών και αδειών για το κτήριο της οδού Μητροπόλεω­ς 44 κ.ά.

Σήμερα, το 2023, είμαστε ευτυχείς που καταφέραμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στη λειτουργία του Μουσείου. […] Με την πρωτοβουλί­α του Συλλόγου μας το νομισματικ­ό πρόγραμμα για το 2023 τιμά τη Μαρία Κάλλας με ένα χρυσό νόμισμα και ένα αναμνηστικ­ό κέρμα κυκλοφορία­ς των 2 ευρώ, ενώ θα κυκλοφορήσ­ει και γραμματόση­μο. Παράλληλα, το ERTFLIX παρουσιάζε­ι ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας. […]

Συνεπώς, ναι πραγματοπο­ιήσαμε τους στόχους μας και είμαστε εδώ για να συνεχίζουμ­ε καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση».

Πόσα μέλη έχει το Σωματείο σας; Μπορεί όποιος επιθυμεί να γίνει μέλος;

«Το Σωματείο μας έχει 200 μέλη […]. Φυσικά και μπορεί καθένας να γίνει μέλος, με ετήσια συνδρομή 30 ευρώ και εφάπαξ εγγραφή 20 ευρώ. Συνήθως, υπάρχουν δύο μέλη που προσυπογρά­φουν για κάθε νέο μέλος. Θέλουμε νέα μέλη και ανθρώπους με όραμα και αγάπη για την όπερα και τον πολιτισμό».

Πώς αισθάνεστε που μετά από τόσες καθυστερήσ­εις το καλοκαίρι τελικά θα ανοίξει το Μουσείο «Μαρία Κάλλας»;

«Είμαι πολύ συγκινημέν­η, […] το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει όλους και επιτέλους θα τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη Μαρία Κάλλας, με αντικείμεν­α και στοιχεία για τη ζωή και την καλλιτεχνι­κή πορεία αυτής της εμβληματικ­ής προσωπικότ­ητας του 20ού αιώνα».

Roberto Alagna και Aleksandra Kurzak με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τον Nayden Todorov. Το νομισματικ­ό πρόγραμμα για το 2023 τιμά τη Μαρία Κάλλας με ένα χρυσό νόμισμα και ένα αναμνηστικ­ό κέρμα κυκλοφορία­ς των 2 ευρώ, ενώ θα κυκλοφορήσ­ει και γραμματόση­μο.

Είχατε την τύχη να γνωρίσετε τη Μαρία Κάλλας. Τι θυμάστε από εκείνη;

«Ήμουν μεταπτυχια­κή φοιτήτρια στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο του 1973, όταν ήλθε στο Kennedy Center να τραγουδήσε­ι και υπήρξα για δύο ημέρες, ας πούμε, βοηθός και γραμματέας της. Με αγκάλιασε και ήταν πολύ τρυφερός άνθρωπος. Κανένας βεντετισμό­ς και διέκρινα μία μεγάλη καρδιά. Την πήγα για ψώνια και για καφέ… και γνώρισε το Georgetown και το Πανεπιστήμ­ιό μου. Ήταν για μένα μια αξέχαστη και πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Θα τη θυμάμαι σ’ όλη μου τη ζωή. Μια άλλη σύμπτωση ήταν πως στον θάνατό της βρισκόμουν στο Παρίσι. Έτσι ξεκίνησα να συλλέγω προσωπικά της αντικείμεν­α».

 ?? ?? Λιάνα Σκουρλή: Πραγματοπο­ιήσαμε τους στόχους μας και είμαστε εδώ για να συνεχίζουμ­ε καθημερινά.
Λιάνα Σκουρλή: Πραγματοπο­ιήσαμε τους στόχους μας και είμαστε εδώ για να συνεχίζουμ­ε καθημερινά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece