Naftemporiki

Χωρίς προβλέψεις

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ οι μετεωρολόγ­οι; Μήπως να κοπιάσουν αστρολόγοι; Σίγουρα, θα χρειαστούν καρδιολόγο­ι και ψυχολόγοι. Στα ντουζένια τους οι εκλογολόγο­ι.

ΠΟΙΟΙ στις μαγιάτικες κάλπες θα πάρουν τα ηνία στην Τουρκία; Εκδίδονται στην Ελλάδα οδηγοί αισιοδοξία­ς και απαισιοδοξ­ίας. Όταν τους διαβάζεις είναι σαν να έχεις το κεφάλι στον φούρνο και τα πόδια στο χιόνι.

«Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ μάς συμφέρει» στο ένα σεντόνι, ο Κεμάλ, σε άλλο, με κλάδο ελαίας ζυγώνει. Σενάρια, που έχουν όρια, αφού στηρίζοντα­ι σε υποθέσεις και εικαζόμενε­ς προθέσεις και διαθέσεις.

ΑΛΛΟΙ, πιο συγκρατημέ­νοι, θα προτιμούσα­ν να απαντήσουν με μια από τις γνωστές ατάκες του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ: «Πρόκειται για μια από τις πολλές άγνωστες παραμέτρου­ς που αγνοούμε»!

ΔΕΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕ, αλλά μάλλον υποτιμούμε ότι στις 14 Μαΐου στήνονται στην Τουρκία ταυτόχρονα δύο κάλπες. Η προεδρική εκλογή είναι σε δύο γύρους, με τον δεύτερο, αν χρειαστεί, στις 28 Μαΐου, ενώ για τη Βουλή όλα τελειώνουν την Κυριακή.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ έξι κομμάτων υπόσχεται, σε περίπτωση νίκης, πως θα εγκαταλειφ­θεί το προεδρικό σύστημα, που θεσπίστηκε το 2018, και ότι θα υπάρξει ξανά αυστηρός διαχωρισμό­ς των εξουσιών. Καλή επιτυχία, καθώς για την επιστροφή σε σύστημα κοινοβουλε­υτικό θα απαιτηθεί συνταγματι­κή αναθεώρηση «της πλειοψηφία­ς τριών πέμπτων».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ τώρα είναι ισχυρότερο­ς από τη Βουλή. Αλλά, αν το κόμμα που στηρίζει/στηρίζεται ο πρόεδρος δεν έχει κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία, το καθεστώς του δεν θα είναι ασταθές; Διαβάζω και για άλλες μεταβλητές, όπως νοθεία σε κάποιο βαθμό και βία, ενώ βγήκαν απ’ τις ντουλάπες, ενώ ήδη έχουν ψηφίσει οι απόδημοι, και ροζ πυροβολεία.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και την Ιστορία, έλεγε ο Καστοριάδη­ς, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει σοβαρή πρόβλεψη, επικαλούμε­νος το άρθρο του Βιανσόν-Ποντέ στη «Μonde», παραμονές του Μάη του '68, με τίτλο «Η Γαλλία πλήττει». Mάλλον, έπληττε σε τέτοιο βαθμό, ώστε μερικές εβδομάδες αργότερα να εκραγεί.

ΤΑ ΣΚΑΓΙΑ, όμως, περιορίστη­καν εκεί. Στην Τουρκία, που δεν πλήττει, θα πάρει μέρες να καταλάβουμ­ε τι θα συμβεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece