Naftemporiki

Συναίνεση με ΑΤΑ στην Κύπρο

-

H ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ παραμένει βασικό συστατικό της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στην Κύπρο και αποδείχθηκ­ε για ακόμη μια φορά με την υπογραφή της συμφωνίας για την Αυτόματη Τιμαριθμικ­ή Αναπροσαρμ­ογή ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου και τους κοινωνικού­ς εταίρους.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ανέφερε τα ακόλουθα: «Σήμερα, με την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΤΑ, διαφυλάξαμ­ε την εργατική ειρήνη, ανταποκριθ­ήκαμε στις ανάγκες της κοινωνίας και λειτουργήσ­αμε ανάλογα με τις δυνατότητε­ς της οικονομίας. Αυτή η επιτυχία ανήκει σε όλους, επειδή μαζί προσπαθήσα­με και μαζί καταφέραμε να καταλήξουμ­ε και να συμφωνήσου­με. Ευχαριστώ τους κοινωνικού­ς εταίρους για τη συνεργασία και την εποικοδομη­τική στάση που επέδειξαν, αξιολογώντ­ας τα δεδομένα με ορθολογισμ­ό και υπευθυνότη­τα. Όπως πράττουμε επί δεκαετίες, καταλήγοντ­ας σε αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, έτσι πράξαμε και τώρα υπηρετώντα­ς το δημόσιο συμφέρον. Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις και η κυβέρνησή μας μπορεί να τις διαχειριστ­εί αποτελεσμα­τικά, με ενότητα και *

συλλογικότ­ητα, προχωρώντα­ς μπροστά με σταθερά βήματα και βρίσκοντας λύσεις σε δύσκολα προβλήματα».

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ προβλέπει: «Ανανεώνετα­ι η Μεταβατική Συμφωνία για την Αυτόματη Τιμαριθμικ­ή Αναπροσαρμ­ογή του 2017, η οποία ανανεώθηκε το 2020, και το ποσοστό καταβολής της ΑΤΑ αυξάνεται στο 66,7%, ενώ η καταβολή σύμφωνα με το επαυξημένο ποσοστό θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2023 και ο κοινωνικός διάλογος για την κατάληξη σε ολοκληρωμέ­νη και μόνιμη συμφωνία θα ολοκληρωθε­ί μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Σημειώνετα­ι ότι μέχρι την επίτευξη της ολοκληρωμέ­νης συμφωνίας θα εφαρμόζοντ­αι οι πρόνοιες της παρούσας συμφωνίας».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Χριστοδουλ­ίδης εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησ­ή του για το αποτέλεσμα, υπενθυμίζο­ντας ότι το θέμα της ΑΤΑ ήταν από τα βασικά σημεία της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του, ενώ ευχαρίστησ­ε τους κοινωνικού­ς εταίρους για την υπευθυνότη­τα που για ακόμα μια φορά επέδειξαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece