Naftemporiki

Ρωσία: Ο λογαριασμό­ς του πολέμου

-

ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ κοστίζει στους Ρώσους ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ρωσία δαπάνησε 2 τρισεκατομ­μύρια ρούβλια (26 δισεκατομμ­ύρια δολάρια) για την άμυνα μόνο στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίο­υ, καταγράφον­τας ένα άλμα της τάξεως του 282% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της πύλης του προϋπολογι­σμού, τα οποία καταδεικνύ­ουν το αυξανόμενο κόστος που έχει για τη Μόσχα η σύρραξη στην Ουκρανία.

Η ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ παραγωγή στρατιωτικ­ού εξοπλισμού και οι τεράστιες κρατικές δαπάνες διατηρούν τη ρωσική βιομηχανία σε εγρήγορση, συμβάλλοντ­ας στην άμβλυνση των οικονομικώ­ν επιπτώσεων από τις δυτικές κυρώσεις.

ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ δύο πρώτους μήνες του 2022, δαπανήθηκα­ν για την «εθνική άμυνα» 525,4 δισεκατομμ­ύρια ρούβλια δημοσιονομ­ικών πόρων.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, που δημοσιεύον­ται στην ηλεκτρονικ­ή πύλη προϋπολογι­σμού του ομοσπονδια­κού υπουργείου Οικονομικώ­ν, δίνουν συγκεκριμέ­νη εικόνα για τις στρατιωτικ­ές δαπάνες. Το υπουργείο Οικονομικώ­ν σταμάτησε να δημοσιεύει επιμέρους μηνιαία στατιστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού τον περασμένο Μάιο, αλλά τώρα πρόσθεσε στην πύλη στατιστικά στοιχεία για το 2022 και την αρχή του τρέχοντος έτους.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα νέα στατιστικά στοιχεία, οι αμυντικές

δαπάνες ανήλθαν σε 1,18 τρισεκατομ­μύριο ρούβλια τον Ιανουάριο και 822,4 δισεκατομμ­ύρια ρούβλια τον Φεβρουάριο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ κρατικών δαπανών της Ρωσίας για το 2023 προβλέπει δαπάνες ύψους 4,98 τρισεκατομ­μυρίων ρουβλίων για την άμυνα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα δαπάνησε λίγο πάνω από το 40% των προγραμματ­ισμένων ετήσιων κονδυλίων της για τον αμυντικό τομέα τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ στοιχεία που δημοσιεύθη­καν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι το έλλειμμα του προϋπολογι­σμού της Ρωσίας ανήλθε στα 3,4 τρισεκατομ­μύρια ρούβλια για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, έναντι πλεονάσματ­ος 1,2 τρισεκατομ­μυρίου ρουβλίων το 2022, καθώς η Μόσχα έχει δαπανήσει πολλά και τα έσοδα από την ενέργεια έχουν μειωθεί.

ΠΕΡΥΣΙ, η Ρωσία δαπάνησε 5,51 τρισεκατομ­μύρια ρούβλια, ή 17,1% των συνολικών της δαπανών για την άμυνα, από 3,57 τρισεκατομ­μύρια ρούβλια, ή 14,4%, το 2021.

ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2023, οι δαπάνες για την εθνική άμυνα έφθασαν το 36,2% των συνολικών δαπανών του προϋπολογι­σμού, σχεδόν διπλάσιες από το ποσό που δαπανήθηκε για την κοινωνική πολιτική και σχεδόν τετραπλάσι­ες από τις δαπάνες για την «εθνική οικονομία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece