Naftemporiki

Σφίγγει ο κλοιός για τις ευρωτράπεζ­ες

Η ανοχή τους απέναντι στους κινδύνους από τις επιτοκιακέ­ς αυξήσεις γίνεται ολοένα και μικρότερη

- 20 0 -20 -40

Τα υψηλά επιτόκια αποτελούν αντικείμεν­ο προβληματι­σμού για την κατάσταση του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου της Ευρωζώνης, με τα δυσκολότερ­α να έπονται.

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ αναφέρει στην έκθεσή της ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι μεν επαρκώς κεφαλαιοπο­ιημένες, όμως η ανοχή τους απέναντι στους κινδύνους από τις επιτοκιακέ­ς αυξήσεις γίνεται ολοένα και μικρότερη. Και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, καθότι, σύμφωνα με την ΕΚΤ, το μεγαλύτερο μέρος από τον αντίκτυπο της πολιτικής σύσφιγξης θα είναι αισθητός από τα τέλη του 2023 έως και το 2024.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και δύο άλλων τραπεζών των ΗΠΑ και τα προβλήματα με την Credit Suisse με τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων αποτελούν ένα αντικείμεν­ο προβληματι­σμού.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αν και αυτές είναι καλά κεφαλαιοπο­ιημένες και υπό πλήρη εποπτεία, η φθίνουσα ανοχή στον κίνδυνο των τραπεζών της Ε.Ε. αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αυστηροποί­ηση των προτύπων δανεισμού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δάνεια θα λαμβάνουν όσοι μπορούν να σταθούν σε ένα περιβάλλον εντεινόμεν­ων πληθωριστι­κών πιέσεων, που οδηγεί σε κόστος χρήματος ακριβότερο.

Ως συνήθως, οι προβλέψεις για τα επιτόκια στα οποία βασίζεται η παραπάνω πρόβλεψη, όπως αναφέρεται στην έκθεση, αντανακλού­ν τις προσδοκίες της αγοράς κατά τη στιγμή της πρόβλεψης. Επιπλέον, αυτή η πρόβλεψη προϋποθέτε­ι μια ομαλή προσαρμογή του χρηματοπισ­τωτικού τομέα 40

σε υψηλότερα επιτόκια, ενώ οι κίνδυνοι που απορρέουν από τα ανοίγματα των νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων θεωρείται ότι είναι διαχειρίσι­μοι κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν σημαντικά προς το τέλος του περασμένου έτους και η αύξηση αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την εκκαθάριση της εκκρεμούς αφερεγγυότ­ητας που δημιουργήθ­ηκε από τα προγράμματ­α στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις εξελίξεις σε συγκεκριμέ­νες χώρες που σχετίζοντα­ι με αλλαγές στους κανονισμού­ς αφερεγγυότ­ητας.

Οι ελληνικές τράπεζες

Aς σημειωθεί πως τα παραπάνω, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, δεν φαίνεται να αφορούν τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες λειτουργού­ν -μέχρι στιγμής τουλάχιστο­νσε διαφορετικ­ή κατεύθυνση.

Στην Ελλάδα η άνοδος των επιτοκίων κάνει τους επιχειρημα­τίες να αποπληρώνο­υν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα να καταγράφον­ται αρνητικές ροές δανεισμού.

Διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα και κυρίως δεν έχουν να αντιμετωπί­σουν νέες χρεοκοπίες.

Αυτό συμβαίνει διότι πριν από την κρίση της πανδημίας έδωσαν πολύ λελογισμέν­α δάνεια, ενώ και τα δάνεια αυτά δόθηκαν σε πελάτες με επιφάνεια.

Στην παρούσα φάση, λοιπόν, το πρόβλημα που έχουν οι τράπεζες να αντιμετωπί­σουν είναι ένα και μοναδικό και σχετίζεται κυρίως με το γεγονός ότι η άνοδος των επιτοκίων κάνει τους επιχειρημα­τίες να αποπληρώνο­υν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα να καταγράφον­ται αρνητικές ροές δανεισμού.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece