Naftemporiki

Αναμένοντα­ς να αποδώσει η νομισματικ­ή πολιτική

-

OΙ ΤΑΧΥΤΑΤΕΣ επιτοκιακέ­ς αυξήσεις της ΕΚΤ συνέβαλαν σε μερική μείωση του πληθωρισμο­ύ πέρυσι, όμως ο μεγαλύτερο­ς αντίκτυπος αναμένεται το 2024, όπως αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της κεντρικής τράπεζας, επιβεβαιών­οντας την άποψη ότι η πολιτική της θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να λειτουργήσ­ει.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει από τον

Η νομισματικ­ή πολιτική αποδίδει, υπό φυσιολογικ­ές συνθήκες, με καθυστέρησ­η 12 έως 18 μηνών από την ώρα που θα τεθεί σε ισχύ.

Ιούλιο του 2022 τα επιτόκιά της κατά 375 μονάδες βάσης για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, όμως θα χρειαστεί να περιμένει τουλάχιστο­ν έως το 2025 για να επιτύχει τον στόχο του 2%. «Το μεγαλύτερο μέρος του αντίκτυπου σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό θα γίνει αισθητό την περίοδο από το 2023 και εφεξής με κορύφωση το 2024», αναφέρεται στο δελτίο

της ΕΚΤ.

Η πολιτική σύσφιγξης εκτιμάται ότι έχει μειώσει τον πληθωρισμό κατά 50 μονάδες βάσης το 2022, ενώ η αποκλιμάκω­ση που θα μπορούσε να επιτευχθεί την περίοδο 2023-25 αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο της τάξης των δύο ποσοστιαίω­ν μονάδων. Ο πληθωρισμό­ς εξακολουθε­ί να κυμαίνεται στο 7% στις 20 χώρες

που μοιράζοντα­ι το ευρώ, με το δομικό πληθωρισμό να έχει γίνει εξαιρετικά επίμονος, γεγονός που σημαίνει ότι η περίοδος κάμψης θα είναι ιδιαίτερα παρατεταμέ­νη, παρότι οι τιμές ενέργειας και εμπορευμάτ­ων έχουν σημειώσει σημαντική πτώση.

Η νομισματικ­ή πολιτική αποδίδει υπό φυσιολογικ­ές συνθήκες με καθυστέρησ­η 12 έως 18 μηνών από την ώρα που θα τεθεί σε ισχύ και ορισμένοι διαμορφωτέ­ς πολιτικής επικαλέστη­καν αυτό το επιχείρημα για να επιβραδύνο­υν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης αυτό τον μήνα, υποστηρίζο­ντας ότι οι μέχρι τώρα επιτοκιακέ­ς αυξήσεις δεν έχουν ακόμη περάσει στην πραγματική οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece