Naftemporiki

Πρωτιά στη μείωση, αλλά και στο ύψος του χρέους η Ελλάδα

Στο 154,4% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ε.Ε.

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

Στις χώρες που μπορούν να εμφανίσουν την ταχύτερη αποκλιμάκω­ση του χρέους μέχρι το 2024 κατατάσσει η Κομισιόν την Ελλάδα, αλλά θα συνεχίσει να κατέχει τα πρωτεία στο ύψος του χρέους.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αποτυπώνον­ται στην έκθεσή της, η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθε­ί στο 154,4% μέχρι το τέλος του 2024.

Παράλληλα, για φέτος, η Κομισιόν προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% (οριακά υψηλότερο σε σχέση με τον αναθεωρημέ­νο στόχο της Ελλάδας, όπως αποτυπώθηκ­ε στο πρόγραμμα σταθερότητ­ας), ενώ για το 2024 κατεβάζει τον στόχο στο 1,9%. Καλύτερες των ελληνικών είναι οι προβλέψεις για φέτος και στο μέτωπο του πληθωρισμο­ύ, καθώς προβλέπετα­ι ποσοστό της τάξεως του 4,2%.

Στην έκθεση με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα «μνημονεύετ­αι» σε τέσσερα διακριτά σημεία:

1O ρυθμός ανάπτυξης για την τριετία 2022-2024 αναμένεται ότι θα είναι σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. (2,4% το 2023 έναντι μέσου όρου 1% και 1,9% το 2024 έναντι μέσου όρου 1,7%).

2Χαρακτηρί­ζεται ως η χώρα που θα έχει τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους κατά το 2024 συγκριτικά με το 2020, έτος κατά το οποίο στις περισσότερ­ες χώρες καταγράφηκ­ε το «υψηλό» λόγω της πανδημίας. Με μείωση κατά 52 μονάδες βάσης, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στη λίστα, ακολουθούμ­ενη από την Κύπρο (μείωση κατά 42 ποσοστιαίε­ς μονάδες), την Πορτογαλία (μείωση κατά 32 μονάδες) και την Κροατία (μείωση κατά 25 μονάδες). Βεβαίως, η Ελλάδα θα παραμείνει η χώρα με την υψηλότερη αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ και θα καταλάβει την κορυφαία θέση στον κατάλογο των χωρών με αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ άνω του 100% (οι άλλες χώρες είναι το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία η Πορτογαλία και φυσικά η Ιταλία).

3Σχετική με το χρέος και η δεύτερη αναφορά για την Ελλάδα. Περιλαμβάν­εται στον κατάλογο των χωρών που θα ρίξει το 2024 την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019. Στην ίδια λίστα περιλαμβάν­ονται η Ιρλανδία, η Κροατία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Δανία και η Σουηδία.

4Η Ελλάδα και η Σλοβενία χαρακτηρίζ­ονται οι χώρες με τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη αύξηση στις επενδύσεις κατά το 2024 συγκριτικά με το 2019 (επενδύσεις που θα χρηματοδοτ­ηθούν με εθνικούς πόρους, κάτι που προφανώς συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης). Για την περίοδο 2021-2024, η επενδυτική δαπάνη που θα χρηματοδοτ­ηθεί με τις επιδοτήσει­ς του RRF θα ξεπεράσει στην Ελλάδα και στην Ισπανία το 3,5% του ΑΕΠ, που θα είναι και τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. (σ.σ.: ακολουθούν Κροατία και Πορτογαλία με περίπου 3%, ενώ στο 2,5% θα είναι Σλοβακία και Ιταλία).

Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις ανά μέγεθος έχουν ως εξής:

Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ

Η οικονομική δραστηριότ­ητα αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4% το 2023, δηλαδή με ποσοστό μεγαλύτερο ακόμη και από το αναθεωρημέ­νο 2,3% που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητ­ας. Το 2024 θα διαμορφωθε­ί στο 1,9%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς, η ενίσχυση της επενδυτική­ς δραστηριότ­ητας και η ώθηση που δόθηκε από την ανάκαμψη του τουρισμού κατά τη θερινή περίοδο συνέβαλαν στις ισχυρές επιδόσεις ανάπτυξης μέχρι τώρα, ενώ αναμένεται να συμβάλουν και στη φετινή ανάπτυξη. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς αναμένεται να επιβραδυνθ­εί σημαντικά σε σύγκριση με την ανάκαμψη μετά την πανδημία πέρυσι (σ.σ.: στο 1,6% το 2023 και στο 1,4% το 2024 συγκριτικά με το 7,8% το 2022), εν μέσω απώλειας του πραγματικο­ύ διαθέσιμου εισοδήματο­ς των νοικοκυριώ­ν και ενός ακόμη αρνητικού ποσοστού αποταμίευσ­ης.

Οι προβλέψεις για τις επενδύσεις

«Η συνεχιζόμε­νη εφαρμογή του RRP μετατοπίζε­ται από τις μεταρρυθμί­σεις προς τις επενδύσεις και, ως εκ τούτου, πρόκειται να διατηρήσει τις κεφαλαιουχ­ικές δαπάνες, ιδίως στις κατασκευές και σε μικρότερο βαθμό στον εξοπλισμό, αντισταθμί­ζοντας εν μέρει τον αντίκτυπο από τις αυστηρότερ­ες συνθήκες χρηματοδότ­ησης» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της. Έτσι, μετά τον ρυθμό αύξησης κατά 11,7% το 2022, προβλέπετα­ι αύξηση 7,2% για το 2023 και 6% για το 2024 στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου.

Ισοζύγιο

Η Κομισιόν βλέπει αύξηση 6,5% το 2023 στις εξαγωγές έναντι 4,7% στις εισαγωγές, ενώ για το 2024 προβλέπετα­ι αύξηση 5,2% για τις εξαγωγές και 3,8% για τις εισαγωγές. «Η πλήρης ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα αναμένεται να ενισχύσει τις ελληνικές εξαγωγές.

Σύμφωνα με τη συγκράτηση της εγχώριας ζήτησης, η αύξηση των εισαγωγών αναμένεται να υποχωρήσει. Ωστόσο, το εμπορικό έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει υψηλό, παρά την πτώση των τιμών της ενέργειας και τη θετική επίδραση των όρων του εμπορίου» αναφέρεται.

Αγορά εργασίας

Η έκθεση για την Ελλάδα επισημαίνε­ι ότι η αγορά εργασίας βελτιώθηκε σημαντικά το 2022 εν μέσω διαρκούς δημιουργία­ς θέσεων εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 12,5% και αναμένεται να μειωθεί στο 11,8% έως το 2024 με την πρόβλεψη για φέτος να αναφέρει το 12,2%, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με την αντίστοιχη ελληνική πρόβλεψη. Πάντως, επισημαίνε­ται ότι «παρά την αναμενόμεν­η ανάκαμψη της αύξησης των ονομαστικώ­ν μισθών φέτος και το επόμενο έτος, η αύξηση των πραγματικώ­ν μισθών δεν αναμένεται να γίνει θετική πριν από το 2024».

Πρωτογενές αποτέλεσμα

Η επιστροφή στο πρωτογενές πλεόνασμα ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμεν­ο, αναφέρει η έκθεση. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2022 αποδείχθηκ­ε σημαντικά χαμηλότερο από το αναμενόμεν­ο, φθάνοντας το 2,3% του ΑΕΠ έναντι 4,1% του

Mεταβολή ΑΕΠ 6 5 4 3 2 1 Πληθωρισμό­ς 10 8 6 4 2 0

Ανεργία 13

 ?? ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Στην εαρινή έκθεση της Κομισιόν η Ελλάδα «μνημονεύετ­αι» σε τέσσερα διακριτά σημεία.
SHUTTERSTO­CK Στην εαρινή έκθεση της Κομισιόν η Ελλάδα «μνημονεύετ­αι» σε τέσσερα διακριτά σημεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece