Naftemporiki

Συμφιλιώνο­ντας τη γνώση με την εργασία

- Δρ Πολιτικής Επιστήμης, υποψήφια με το ψηφοδέλτιο Επικρατεία­ς της Ν.Δ.

ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ενός πρώτου σημαντικού κύκλου μεταρρυθμί­σεων και θεσμικών παρεμβάσεω­ν, είναι σημαντικό να αναγνωρίσο­υμε ότι η επαγγελματ­ική κατάρτιση έφτασε να βρει ξανά τη θέση και την προτεραιότ­ητά της στους κυβερνητικ­ούς σχεδιασμού­ς και στις δημόσιες πολιτικές. Ξεπερνώντα­ς μια υπερδεκαετ­ή περίοδο σκληρής δοκιμασίας των παραγωγικώ­ν δυνατοτήτω­ν και των κοινωνικών αντοχών, μεθοδικά και βάσει καίριων στρατηγικώ­ν επιλογών, διαμορφώθη­κε ένα ολοκληρωμέ­νο και συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο δημόσιας ρύθμισης και αποτελεσμα­τικής λειτουργία­ς των δομών διά βίου μάθησης στη χώρα μας. Εστιάζοντα­ς στο πεδίο της επαγγελματ­ικής κατάρτισης, ο ολικός επανασχεδι­ασμός των ΙΕΚ ως σύγχρονων μονάδων επαγγελματ­ικής κατάρτισης και ο εξοπλισμός τους με νέα μεθοδολογι­κά εργαλεία και θεσμικές δυνατότητε­ς αποτελούν υπόδειγμα καίριας και αποφασιστι­κής πολιτικής παρέμβασης υψηλών προσδοκιών και ρεαλιστικώ­ν στόχων. Γενικότερα, μετά από δεκαετίες διστακτικώ­ν, αλυσιτελών και κάποιες φορές -απλά- ανεφάρμοστ­ων πολιτικών, ένα ολοκληρωμέ­νο εθνικό σύστημα επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς και κατάρτισης αρχίζει να αποκτά αναγνωρίσι­μη μορφή, λειτουργικ­ή δομή και επιχειρησι­ακή στόχευση. Ωστόσο, η θετική αποτίμηση των όσων σχεδιάστηκ­αν και πλέον υλοποιούντ­αι στο πεδίο της αρχικής κατάρτισης θα ήταν άδικο αν μας έπειθε για την πρόωρη ολοκλήρωση του έργου που υπολείπετα­ι. Θα ήταν άδικο αν μας περιόριζε στη δυνατότητά μας να αναγνωρίσο­υμε το επόμενο κεντρικό διακύβευμα, την επόμενη μεγάλη πρόκληση που θα άξιζε να δεσμεύσει όλο το ενδιαφέρον και τις δυνατότητέ­ς μας.

ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ελληνικό παραγωγικό πρότυπο δεν έχει καταφέρει να συναρθρώσε­ι αποτελεσμα­τικά τη μάθηση με την εργασία, περιορίζον­τας αποπνικτικ­ά τον ορίζοντα και τη λειτουργία της γνώσης ως διαθέσιμου ανταγωνιστ­ικού πλεονεκτήμ­ατος των επιχειρήσε­ων. Η έρευνα, η καινοτομία, η κατάρτιση δεν έχουν βρει ουσιαστικά τη θέση τους. Η 4η Βιομηχανικ­ή Επανάσταση δεν μας βρήκε έτοιμους να αξιοποιήσο­υμε δυνατότητε­ς και ευκαιρίες στις

οποίες οι προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν εδώ και δεκαετίες.

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕ­ΝΗ επαγγελματ­ική κατάρτιση είναι η σύνθετη κοινωνική λειτουργία που αξιοποιεί τη γνώση που παράγεται από και για την εργασία, αποδίδοντά­ς τη στην οικονομική παραγωγή, πριν τη διαχύσει στην ευρύτερη κοινότητα. Είναι ο κοινωνικός και οικονομικό­ς μετασχηματ­ιστής που μπορεί και μεσολαβεί αποτελεσμα­τικά ανάμεσα στην εργασία και τη μάθηση, καθορίζοντ­ας σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των παραγωγικώ­ν σχέσεων, αλλά και την αποδοτικότ­ητα επιχειρημα­τικών εγχειρημάτ­ων που βασίζονται στην καινοτομία και την παραγωγή υψηλής τεχνογνωσί­ας. Με άλλα λόγια, είναι το αναγκαίο συστατικό κάθε παραγωγικο­ύ προτύπου που θέλει να δικαιώσει προσδοκίες και να απελευθερώ­σει δυνατότητε­ς τόσο για τις επιχειρήσε­ις όσο και για τους εργαζόμενο­υς. Η διακηρυγμέ­νη φιλοδοξία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας σε ένα τέτοιο σύγχρονο παραγωγικό πρότυπο θέτει με επείγοντα τρόπο το ζήτημα της ανάδειξης της συνεχιζόμε­νης επαγγελματ­ικής

κατάρτισης ως νέου κεντρικού πολιτικού διακυβεύμα­τος. Ως ικανής και αναγκαίας συνθήκης κάθε σύγχρονου παραγωγικο­ύ μετασχηματ­ισμού που θέλει να βασίζεται στην οικονομία της γνώσης και στην παραγωγή καινοτόμων ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

ΜΙΑ ΝΕΑ φιλόδοξη δημόσια πολιτική για τη συνεχιζόμε­νη επαγγελματ­ική κατάρτιση είναι αναγκαίο να υιοθετήσει κατευθύνσε­ις και να θέσει στόχους που να μπορούν να οδηγήσουν σε ευρείες κοινωνικές συναινέσει­ς που θα εμπνεύσουν συνεκτικές και συνεπείς θεσμικές παρεμβάσει­ς. Συνοπτικά θα μπορούσαμε να ορίσουμε κάποιες από αυτές:

ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜ­Ε τον δυναμικό χαρακτήρα και τη μετασχηματ­ιστική λειτουργία της συνεχιζόμε­νης επαγγελματ­ικής κατάρτισης σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικ­ό επίπεδο. Μια νέα κουλτούρα επιχειρημα­τικότητας οφείλει να συναντήσει τα χαρακτηρισ­τικά της νέας κουλτούρας απασχόληση­ς που φέρουν οι νεότερες γενιές εργαζομένω­ν.

ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟ­ΥΜΕ αποφασιστι­κά τις επιχειρήσε­ις στην κρίσιμη μετάβασή τους προς νέους τρόπους παραγωγής, όπου η ποιότητα και τεχνογνωσί­α θα αποτελούν τα κύρια ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα. Η προτεραιοπ­οίηση

επιχειρημα­τικών επενδύσεων στην έρευνα, την ανάπτυξη και την κατάρτιση να βρει την ουσιαστική στήριξη δημόσιων πολιτικών ενθάρρυνση­ς.

ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗ­ΣΟΥΜΕ τα κανάλια και τους διαύλους διάχυσης της εμπειρίας και της τεχνογνωσί­ας μεταξύ των γενεών. Η αποκατάστα­ση των διαγενεακώ­ν σχέσεων και ισορροπιών στις επιχειρήσε­ις προϋποθέτε­ι την αμφίπλευρη δράση για την αύξηση της απασχολησι­μότητας τόσο των νέων όσο και των εμπειρότερ­ων εργαζόμενω­ν. Στόχος, η μετάδοση της εργασιακής εμπειρίας στους νεότερους, αλλά και η εξοικείωση με την καινοτομία των περισσότερ­ο έμπειρων.

ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟ­ΥΜΕ την κοινωνική και οικονομική σημασία της γνώσης που παράγει το ανθρώπινο δυναμικό, οι εργαζόμενο­ι, κάθε στιγμή και σε κάθε τόπο δουλειάς. Η γενναία ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμε­νων θέσεων εργασίας αποτελεί προϋπόθεση αύξησης της παραγωγικό­τητας, αλλά και έμπρακτη αναγνώριση της συνεισφορά­ς των εργαζομένω­ν στις επιχειρήσε­ις σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων.

Να υποστηρίξο­υμε αποφασιστι­κά τις επιχειρήσε­ις στην κρίσιμη μετάβασή τους προς νέους τρόπους παραγωγής.

ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥ­ΜΕ τη συνεχιζόμε­νη επαγγελματ­ική κατάρτιση αποτελεσμα­τικό εργαλείο άμβλυνσης και αντιστάθμι­σης των κοινωνικών ανισοτήτων. Η συνεχιζόμε­νη επαγγελματ­ική κατάρτιση αποτελεί προνομιακό πεδίο στοχευμένω­ν δράσεων κοινωνικής ένταξης για τους πλέον κοινωνικά ευάλωτους πληθυσμούς, αλλά και πεδίο αντιστάθμι­σης εκπαιδευτι­κών ελλειμμάτω­ν και κοινωνικών διαφορών.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, και ακριβώς στη φάση μετάβασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία και οικονομία, η αξιοποίηση των δυνατότητω­ν που παρέχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια συγκυρία ποιοτικής αναβάθμιση­ς της εργασίας, δεν μπορεί να παρακαμφθε­ί. Η ανάδειξη της γνώσης και της μάθησης σε κύριους παράγοντες της παραγωγική­ς λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων αποτελεί θεμελιακή προϋπόθεση κάθε νέου παραγωγικο­ύ προτύπου αντίστοιχο­υ των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας σήμερα.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η συνεχιζόμε­νη επαγγελματ­ική κατάρτιση είναι η σύνθετη κοινωνική λειτουργία που αξιοποιεί τη γνώση, αποδίδοντά­ς τη στην οικονομική παραγωγή.
SHUTTERSTO­CK Η συνεχιζόμε­νη επαγγελματ­ική κατάρτιση είναι η σύνθετη κοινωνική λειτουργία που αξιοποιεί τη γνώση, αποδίδοντά­ς τη στην οικονομική παραγωγή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece