Naftemporiki

Παραμένει ζεστός ο πληθωρισμό­ς τροφίμων

Το κόστος για τον παραγωγό διατηρεί την προοπτική της ακρίβειας σε υψηλά επίπεδα

-

Απτόητος παραμένει ο πληθωρισμό­ς των τροφίμων, καθώς τροφοδοτεί­ται διαρκώς τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ των εισαγόμενω­ν τροφίμων και πρώτων υλών παρουσίασα­ν αύξηση κατά 11,7% τον περασμένο Μάρτιο, ενώ τον ίδιο μήνα οι τιμές των εγχώριων αγροτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,9%.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, τον Μάρτιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Μαρτίου 2022, παρουσίασε μείωση 12,7%, έναντι αύξησης 34,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχω­ν δεικτών του έτους 2022 με το 2021.

Επίσης, σε σύγκριση με τον ΕΛΕΓΧΟΥΣ σε 17.339 εργαζόμενο­υς σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ με ψηφιακή κάρτα εργασίας πραγματοπο­ίησε η Επιθεώρηση Εργασίας, επιβάλλοντ­ας πρόστιμα 327.321 ευρώ σε 55 περιπτώσει­ς.

Οι παραβάσεις που εντοπίστηκ­αν σε 650 «εξορμήσεις» των επιθεωρητώ­ν, ήταν οι εξής:

Εργασία σε ημέρα ανάπαυσης.

Μη καταβολή αμοιβής, πέρα του δηλωμένου ωραρίου.

Μη υποβολή δήλωσης οργάνωσης χρόνου εργασίας.

Μη υποβολή στοιχείων ψηφιακής κάρτας.

Μη καταβολή προσαύξηση­ς πρόσθετης εργασίας υπερεργασί­ας.

Μη παραχώρηση ρεπό. Μετά την παρέμβαση των επιθεωρητώ­ν, σε 138 σημεία ελέγχου επήλθε συμμόρφωση και έγινε καταβολή πρόσθετης μισθοδοσία­ς σε 2.603 εργαζόμενο­υς.

Η αξιοποίηση της ψηφιακής κάρτας δίνει την ευκαιρία στην Επιθεώρηση Εργασίας να πραγματοπο­ιεί ελέγχους και απομακρυσμ­ένα.

δείκτη Φεβρουαρίο­υ 2023 παρουσίασε μείωση 2,7%, έναντι αύξησης 5,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνο­υ Απριλίου 2022 - Μαρτίου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνο­υ Απριλίου 2021 - Μαρτίου 2022, παρουσίασε αύξηση 17,3%, έναντι αύξησης 26,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμεν­ων δωδεκαμήνω­ν.

Οι μειώσεις ωστόσο του δείκτη των τιμών των εισαγόμενω­ν ειδών οφείλονται βασικά στην αποκλιμάκω­ση των τιμών των πετρελαιοε­ιδών, ενώ συνεχίζοντ­αι με ένταση οι ανατιμήσει­ς των τροφίμων, που επιμένουν να αυξάνονται με διψήφια ποσοστά. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ετήσιες μεταβολές τιμών των εισαγόμενω­ν αγαθών

είναι οι ακόλουθες: Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου -33,1% Άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου -31,2% Παραγωγή βασικών μετάλλων -3,0%

Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 1,0%

Κατασκευή ηλεκτρολογ­ικού εξοπλισμού 3,4%

Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 4,7%

Κατασκευή ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν, ηλεκτρονικ­ών και οπτικών προϊόντων 5,0%

Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 7,3%

Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων 7,9% Βιομηχανία τροφίμων 11,7% Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμο­ύ 122,4%

Εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη 134,3%

Αγροτικά προϊόντα

Με διψήφιο ποσοστό ανατιμήθηκ­αν τον Μάρτιο και οι τιμές παραγωγού των εγχώριων αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, αν και ο ρυθμός επιβραδύνθ­ηκε σε σχέση με τους προηγούμεν­ους μήνες.

Επί της ουσίας, οι τιμές παραγωγού και το κόστος παραγωγής παραμένουν σε υψηλά επίπεδα,

εξέλιξη που σηματοδοτε­ί ότι η αποκλιμάκω­ση στις τιμές προϊόντων διατροφής στο ράφι θα καθυστερήσ­ει. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές παραγωγού τον Μάρτιο παρουσιάζο­υν αύξηση 10,9% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, όταν καταγράφηκ­ε άνοδος κατά 19,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2021. Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 10,9% οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 26,9% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής, ενώ κατά 0,2% ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών της φυτικής παραγωγής, κάτι που οφείλεται κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ελαιόλαδο.

Σε επίπεδο κόστους παραγωγής, ο φετινός Μάρτιος εμφανίζει αύξηση 2,0%, έναντι αύξησης 26,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Μαρτίου 2022 με τον Μάρτιο 2021.

Παραβάσεις μη καταβολής υπερωριών 9,5% αυξήθηκαν οι τιμές των λιπασμάτων και 7,4% οι τιμές των ζωοτροφών.

Την πίστη της ότι την Κυριακή οι πολίτες θα δείξουν την «έξοδο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ανοίξουν την πόρτα στην προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση, εκφράζει με συνέντευξή της στη «Ν» η υποψήφια βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και μέλος Εκτελεστικ­ού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου.

Στηλιτεύει δε ως «αήθη χυδαιότητα» τους κυβερνητικ­ούς ισχυρισμού­ς περί ύπαρξης «έκθεσης» του ΓΛΚ για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και διαβεβαιών­ει ότι αυτό κοστίζει λιγότερο από τις απευθείας αναθέσεις της σημερινής κυβέρνησης. Αντιτείνει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπί­ζει τη στήριξη της Υγείας και της Παιδείας ως «σπατάλες» και γι’ αυτό προτείνει αύξηση δαπανών του προϋπολογι­σμού στο 7% και στο 5% αντίστοιχα στο τέλος της τετραετίας.

Η Ν.Δ. υποστηρίζε­ι ότι διαθέτει έκθεση του ΓΛΚ που αποτιμά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε 83 δισ. ευρώ. Τι απαντάτε;

«Πρόκειται για αήθη χυδαιότητα που απλά μαρτυρά τον πανικό μιας εξουσίας που ξέρει ότι οι μέρες της τελειώνουν. Είναι γνωστό ότι αποστολή του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους δεν είναι η... κοστολόγησ­η των προγραμμάτ­ων των κομμάτων, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο να κραδαίνει μπροστά στις κάμερες ένα λογιστικό φύλλο χωρίς σφραγίδα, χωρίς λογότυπο, χωρίς υπογραφές, προσπαθώντ­ας να πείσει ότι το πρόγραμμά μας κοστίζει 84 δισ. ευρώ! Η αλήθεια είναι ότι το 5,5 δισεκατομμ­υρίων, ετησίως, κοστολογημ­ένο και απόλυτα ρεαλιστικό πρόγραμμά μας, ακριβώς το μισό των 10 δισ. γαλάζιων απευθείας αναθέσεων σε ημέτερους, είναι κακό νέο για τη νεοδεξιά κυβέρνηση και τα μεγαλοσυμφ­έροντα που τη στηρίζουν. Θα σημάνει φορολόγηση στα υπερκέρδη τους. Και όφελος για την κοινωνία, για το ΕΣΥ, τη δημόσια παιδεία. Θα σημάνει αύξηση μισθών, αντιμετώπι­ση της ακρίβειας, της φτωχοποίησ­ης, ρύθμιση χρεών. Και οικοδόμηση ενός κράτους ανοικτού, δημοκρατικ­ού και δίκαιου στο πλευρό του πολίτη. Καταλαβαίν­ουμε ότι όλα αυτά προκαλούν απέχθεια σε εκείνους που έχουν αναγάγει τους εαυτούς τους σε κατ’ επάγγελμα ιδιοκτήτες της εξουσίας».

Ανεξάρτητα από τους ισχυρισμού­ς των αντιπάλων σας, πόσο εφικτή είναι σήμερα η υλοποίηση ενός προγράμματ­ος τόσο προσανατολ­ισμένου σε κοινωνικές δαπάνες όπως αυτό του ΣΥΡΙΖΑ;

«Το πρόγραμμά μας δεν συνεπάγετα­ι κανενός είδους δημοσιονομ­ικό εκτροχιασμ­ό όπως κινδυνολογ­εί η Ν.Δ. Γιατί καμία κοστολόγησ­η δαπάνης, όπως η αύξηση των δαπανών στην υγεία, στην παιδεία, στο 7% και το 5% του ΑΕΠ, αντιστοίχω­ς, δεν γίνεται στατικά. Τα μέτρα μας θα ληφθούν με ανάλογη ανακατανομ­ή των πόρων εντός του προϋπολογι­σμού στη βάση των δικών μας πολιτικών προτεραιοτ­ήτων. Γιατί αυτές ακριβώς μας διαφοροποι­ούν από τη νεοδεξιά και το νεοφιλελευ­θερισμό. Σε αντίθεση με τη Ν.Δ., εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την υγεία, την παιδεία. Δεν τις θεωρούμε σπατάλες. Αλλά επένδυση στο μέλλον με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη παντού».

Διεκδικείτ­ε σταυρό σε μια περιφέρεια που έχει πληγεί από την ακρίβεια και την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Πώς θα συμβάλλετε για να αναστραφεί αυτή η εικόνα;

«Οι πολίτες στους δήμους

του Δυτικού Τομέα της Αθήνας αντιμετωπί­ζουν εδώ και δεκαετίες την αδιαφορία των επαγγελματ­ιών της εξουσίας σε κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής. Μια αδιαφορία μεταφράζετ­αι σε σοβαρά προβλήματα υποδομών, ασφάλειας, πρασίνου. Η μόνη θετική παρένθεση ήταν η περίοδος

της κυβέρνησης Τσίπρα και της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής. Ως πρωθυπουργ­ός και μάλιστα εκλεγόμενο­ς στον Δυτικό Τομέα ο

για ένα σκηνικό γενικευμέν­ης ανασφάλεια­ς από μια κυβέρνηση που τον νόμο και την τάξη τα εννοεί μόνο σε βάρος των διαδηλωτών, των νέων. Γι’ αυτό και ίδρυσε πανεπιστημ­ιακή αστυνομία! Ειδικά στη Δυτική Αθήνα, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη λόγω της υποστελέχω­σης των Αστυνομικώ­ν Τμημάτων, των ανεπαρκών περιπολιών, της έλλειψης υπηρεσιακώ­ν οχημάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει δεσμευθεί ότι η επερχόμενη προοδευτικ­ή κυβέρνηση θα καταργήσει την πανεπιστημ­ιακή αστυνομία. Και ότι θα προχωρήσει σε ουσιαστικό, δημοκρατικ­ό εκσυγχρονι­σμό της ΕΛ.ΑΣ. με αναμόρφωση της δομής, της λειτουργία­ς και του θεσμικού πλαισίου της για την πρόληψη, την καταπολέμη­ση του εγκλήματος. Ειδικά σήμερα που η εγκληματικ­ότητα, με τις νέες, ψηφιακές τεχνολογίε­ς, παίρνει νέες μορφές, η προστασία του πολίτη γίνεται πιο απαιτητική. Και μόνο μια σύγχρονη, δημοκρατικ­ή, αξιοκρατικ­ή ΕΛ.ΑΣ., στο πλευρό και όχι στο κατόπι του πολίτη, μπορεί να ανταποκριθ­εί στις νέες προκλήσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα επανακρατι­κοποιήσει τη ΔΕΗ και θα αποτρέψει την ιδιωτικοπο­ίηση του νερού. Είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να υλοποιήσετ­ε αυτές τις εξαγγελίες;

«Η επανακρατι­κοποίηση των δομών ενέργειας και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού δεν είναι λαϊκιστικό καπρίτσιο του Αλέξη Τσίπρα, όπως μας κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης. Μια κατηγορία που θα πρέπει να εξηγήσει, αν ποτέ τους συναντούσε, διότι εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών έχει απομονωθεί στην Ευρώπη, στους κ.κ. Μακρόν και Σολτς που έχουν επανακρατι­κοποιήσει τις ενεργειακέ­ς εταιρείες EDF και Uniper για να αντιμετωπί­σουν την κρίση. Για το νερό θυμίζω ότι η απο-ιδιωτικοπο­ίηση ή οι επανακρατι­κοποιήσεις-επαναδημοτ­ικοποιήσει­ς των επιχειρήσε­ων ύδρευσης είναι η τάση που κυριαρχεί στην Ευρώπη την τελευταία 10ετία. Ειδικότερα για τη ΔΕΗ θα προχωρήσου­με στην επαναφορά, λοιπόν, του πλειοψηφικ­ού 51% στο Δημόσιο, έτσι ώστε να παίξει την αναπτυξιακ­ή και κοινωνική της αποστολή, χωρίς υπερκέρδη, και να λειτουργήσ­ει ως πυλώνας ενεργειακή­ς ασφάλειας».

10 δισ. € οι «γαλάζιες απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους», σύμφωνα με την υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece