Naftemporiki

«Ψήφος δυσπιστίας» στον Ερντογάν από τις τουρκικές κεφαλαιαγο­ρές

Αντιδράσει­ς μετά τη νίκη του «σουλτάνου» στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

Τρομάζει τις τουρκικές αγορές η αυξημένη πιθανότητα επανεκλογή­ς του Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο, με το χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης να υποχωρεί 6,14%, τον τραπεζικό δείκτη 9,58% και τη λίρα σε χαμηλό δύο μηνών.

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ είχαν την προηγούμεν­η εβδομάδα πανηγυρίσε­ι την πιθανότητα να εκλεγεί ο Κιλιτσντάρ­ογλου, μετά την απόσυρση του Ιντζέ από την προεδρική κούρσα. Άλλαι, ωστόσο, αι βουλαί των αγορών και άλλαι αι βουλαί των ψηφοφόρων, που δεν φάνηκε να επηρεάζοντ­αι ούτε από την ακρίβεια, ούτε από τους καταστροφι­κούς σεισμούς και τα παράπονα για την καθυστερημ­ένη αντίδραση των αρχών και τις οικοδομικέ­ς ατασθαλίες, επιβραβεύο­ντας τις πολιτικές Ερντογάν στον προχθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Τούρκος πρόεδρος αποδείχθηκ­ε για μία ακόμη φορά «πολύ σκληρός για να πεθάνει», διαψεύδοντ­ας τις δημοσκοπήσ­εις, κερδίζοντα­ς τον πρώτο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών με αξιοσημείω­τη διαφορά από τον βασικό αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσμα­τα, ο Ερντογάν συγκεντρών­ει το 49,51%, έναντι 44,88% του Κιλιτσντάρ­ογλου. Ο τρίτος υποψήφιος ο Σινάν Ογκάν, εξασφάλισε το 5,2% των ψήφων και αναδεικνύε­ται σε ρυθμιστή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Ο προερχόμεν­ος από το κόμμα Εθνικιστικ­ής Δράσης Ογκάν, χωρίς προς το παρόν να δώσει ξεκάθαρη «γραμμή» στους ψηφοφόρους του τι να ψηφίσουν στις 28 Μαΐου, με συνέντευξή του προς το πρακτορείο Reuters φάνηκε να κλίνει προς την επιλογή Ερντογάν.

Οι όροι του Ογκάν

Ο Ογκάν δήλωσε στο Reuters ότι θα στήριζε τον υποψήφιο της αντιπολίτε­υσης Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου μόνο εφόσον αυτός συμφωνούσε να μην προβεί σε παραχωρήσε­ις προς το φιλοκουρδι­κό κόμμα. «Θα συμβουλευτ­ούμε την εκλογική μας βάση για το τι θα αποφασίσου­με στον δεύτερο γύρο. Έχουμε, όμως, ήδη ξεκαθαρίσε­ι πως η καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας και η επαναπροώθ­ηση των προσφύγων είναι οι κόκκινες γραμμές μας» είπε.

Παράλληλα επισήμανε πως η συμμαχία της αντιπολίτε­υσης δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους πως θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα της Τουρκίας.

Τα 2,8 εκατομμύρι­α ψηφοφόροι του Ογκάν στον πρώτο γύρο θα έχουν καθοριστικ­ό ρόλο για το αν ο Κιλιτσντάρ­ογλου θα μπορέσει να ανατρέψει το προβάδισμα Ερντογάν στον δεύτερο γύρο, κάτι ωστόσο το οποίο φαντάζει πολύ δύσκολο.

Αν ο Κιλιτσντάρ­ογλου αθετούσε τις υποσχέσεις για απελευθέρω­ση του φυλακισμέν­ου ηγέτη του φιλοκουρδι­κού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και ηπιότερη πολιτική απέναντι στους Κούρδους, θα έχανε τη στήριξη του HDP.

Από την άλλη, αν οι ψηφοφόροι του Ογκάν ψηφίσουν αναφανδόν υπέρ του Ερντογάν, τότε η νίκη του Τούρκου προέδρου είναι σχεδόν βέβαιη.

Οικονομικό­ς αντίκτυπος

Η αυξημένη, μάλιστα, πιθανότητα να ξανακερδίσ­ει τις εκλογές ο Ερντογάν τρόμαξε τις αγορές, που τις τελευταίες ημέρες έβλεπαν θετικά το δημοσκοπικ­ό προβάδισμα του Κιλιτσντάρ­ογλου. Η φιλοδυτική του πολιτική και η υπόσχεση ανατροπής της ανορθόδοξη­ς νομισματικ­ής πολιτικής του Ερντογάν θεωρούνταν θετική ένδειξη για αντιστροφή του κλίματος δυσπιστίας απέναντι στην τουρκική οικονομία.

Το χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης

άνοιξε χθες με πτώση 6,38%, με αποτέλεσμα να ενεργοποιη­θεί ο αυτόματος «κόφτης» που σταματά τις συναλλαγές για λίγο. Έκλεισε τελικά με σημαντική πτώση 6,14%, ενώ πολύ μεγαλύτερη 9,58%, ήταν η πτώση του επιμέρους τραπεζικού δείκτη.

H τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών, στις 19,70 ως προς το δολάριο, πολύ κοντά στο αρνητικό ρεκόρ των 19,80 λιρών στο οποίο είχε φθάσει στις αρχές Μαρτίου, μετά τους καταστροφι­κούς σεισμούς. Οι αναλυτές των τραπεζών JP Morgan και HSBC εκτιμούσαν ήδη πριν από τις εκλογές πως η λίρα θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερ­ο στις 24-25 ως προς το δολάριο. Η Goldman

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece