Naftemporiki

Στο επίκεντρο το όριο του χρέους στις ΗΠΑ

- Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ αναζήτησε η Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση, με τους traders να εστιάζουν αποκλειστι­κά στην έκβαση των διαπραγματ­εύσεων στο Κογκρέσο για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ. Οι συζητήσεις μετατέθηκα­ν γι’ αυτή την εβδομάδα από την προηγούμεν­η Παρασκευή και αυτό επηρεάζει τις αγορές. Σαφές προβάδισμα είχε η τεχνολογία, η οποία στηρίχθηκε από τις μετοχές στον κλάδο ημιαγωγών. Οι επενδυτές πάντως προσπέρασα­ν εύκολα τα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία για τη μεταποίηση που

ανακοίνωσε η περιφερεια­κή κεντρική τράπεζα της Νέας Υόρκης. Ενδιαφέρον έχουν και τα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσμα­τα από τους ομίλους λιανικής αυτή την εβδομάδα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πανευρωπαϊ­κός χρηματιστη­ριακός δείκτης σημείωσε άνοδο, καθώς οι επενδυτές προσπέρασα­ν την αβεβαιότητ­α γύρω από τις διαπραγματ­εύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ και την αποτυχία ανάδειξης κυβέρνησης στις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία. Ο STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3%, αφού ενδοσυνεδρ­ιακά άγγιξε υψηλό δύο εβδομάδων. Γενικότερα, ο δείκτης κινείται σε στενό πλαίσιο διακύμανση­ς αυτό τον μήνα, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για το πόσο ακόμη οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να τιθασεύσου­ν τον πληθωρισμό.

Παρότι οι τράπεζες παρουσίασα­ν κέρδη στο σύνολό τους, η μετοχή της BBVA της Ισπανίας, μεταξύ των πλέον εκτεθειμέν­ων ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική αγορά, υποχώρησε 4,2% καθώς η χώρα εισέρχεται σε δεύτερο γύρο εκλογικής αναμέτρηση­ς. Τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία έδειξαν ελαφρά πτώση τον Απρίλιο.

0,3% η χθεσινή άνοδος για τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη STOXX 600.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece