Naftemporiki

RINA: Στρατηγικό σχέδιο για έσοδα 1,25 δισ. ευρώ

12,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2022 έναντι 8,1 εκατ. το 2021

- Του Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr Στον ελλαδικό χώρο ο ιταλικός νηογνώμονα­ς είχε στην κλάση του το 2023 634 πλοία, 40% από αυτά ήταν bulk carriers και 38% oil tankers.

ΕΠΙΣΗΣ τα καθαρά κέρδη του οργανισμού, με έδρα τη Γένοβα, αυξήθηκαν σε 12,5 εκατ. ευρώ, έναντι 8,1 εκατ. ευρώ το 2021.

Στον ελλαδικό χώρο ο ιταλικός νηογνώμονα­ς είχε στην κλάση του το 2023 634 πλοία συνολικής χωρητικότη­τας 18.962.888 GT, το 2022 611 πλοία συνολικής χωρητικότη­τας 18.433.683 GT, ενώ το 2021 523 πλοία συνολικής χωρητικότη­τας 14.111.474 GT. Από τα τελευταία στοιχεία του 2023, το 40% από αυτά ήταν bulk carriers και το 38% oil tankers.

Σημειώνετα­ι ότι ο RINA παρουσίασε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο με διάρκεια έως το 2027, εστιάζοντα­ς στους βασικούς τομείς της ενεργειακή­ς μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης ESG, καθώς και στον στόχο της επίτευξης οργανικών εσόδων ύψους περίπου 1,25 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο υποστηρίζε­ται σε όλους τους τομείς από τις Συμβουλευτ­ικές

Υπηρεσίες Μηχανικών έως τις δοκιμές, επιθεωρήσε­ις και πιστοποιήσ­εις (TIC), με σημαντική ανάπτυξη που αναμένεται όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Μέση Ανατολή και την Ασία. Η πρόσφατη εξαγορά της Patrick Engineerin­g -της εταιρείας συμβούλων μηχανικών με έδρα το Σικάγο- αποτελεί μέρος ενός σχεδίου ανάπτυξης στη Βόρεια Αμερική στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της βιομηχανία­ς και της κινητικότη­τας.

Στον τομέα της ναυτιλίας η εταιρεία επιβεβαίωσ­ε τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Ασίας, ενώ η μονάδα πιστοποίησ­ης στοχεύει στην επέκταση της παρουσίας της στην Ευρώπη.

Μέχρι το 2027 ο οργανισμός σχεδιάζει να απασχολεί πάνω από 1.800 τεχνικούς εμπειρογνώ­μονες υψηλής εξειδίκευσ­ης σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα συμβάλουν καθοριστικ­ά στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού του ομίλου. Οι βασικοί ρόλοι θα περιλαμβάν­ουν μηχανικούς περιβάλλον­τος και πληροφορικ­ής, διαχειριστ­ές έργων και πτυχιούχου­ς οικονομικώ­ν επιστημών.

Επίσης ο RINA είναι καλά προετοιμασ­μένος για να αξιοποιήσε­ι

μια σειρά από επίκαιρες ευκαιρίες, από τις υποδομές και τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας έως την πυρηνική ενέργεια, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρ­ο, ακόμη και το διάστημα και την άμυνα.

Συνεργασία με την ABB Πρόσφατα ο RINA υπέγραψε μνημόνιο συνεργασία­ς (MoU) με την ABB που επικεντρών­εται στη δημιουργία μιας σχέσης συνεργασία­ς

με στόχο την ανάπτυξη νέων ιδεών για τη μείωση των εκπομπών στη ναυτιλία για διάφορους τύπους πλοίων.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο μερών περιλαμβάν­ει την ανάπτυξη εμπορικά βιώσιμων λύσεων, συμπεριλαμ­βανομένων συστημάτων κυψελών καυσίμου με δέσμευση άνθρακα, για να προχωρήσει η ναυτιλιακή βιομηχανία στην απαλλαγή από τις ανθρακούχε­ς εκπομπές.

«Το 2022 έκλεισε θετικά σύμφωνα με τις προβλέψεις ανάπτυξης, παρά τους εξωτερικού­ς παράγοντες, όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία και η αύξηση του ενεργειακο­ύ κόστους» δήλωσε ο Ugo Salerno, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του RINA. Ο ίδιος επιβεβαίωσ­ε την αξία των στρατηγικώ­ν αποφάσεων συμπεριλαμ­βανομένης της δέσμευσης της εταιρείας για ενεργειακή μετάβαση σε πιο βιώσιμες και ψηφιακές υπηρεσίες και διαδικασίε­ς.

«Στόχος μας είναι να διατηρήσου­με τη θέση μας ως ηγέτες -ακόμη και στη σκέψη- στους κλάδους στους οποίους δραστηριοπ­οιούμαστε, αξιοποιώντ­ας την πολυεπιστη­μονική τεχνογνωσί­α που έχουμε αποκτήσει μέσα από τα πολλά έργα που έχουμε αναλάβει όλα αυτά τα χρόνια» ανέφερε. Τόνισε ότι μέσα στο 2023 ο RINA σχεδιάζει να προσλάβει περίπου 600 νέους υπαλλήλους, οι μισοί από τους οποίους θα έχουν έδρα την Ιταλία.

Σημειώνετα­ι ότι ο ιταλικός νηογνώμονα­ς παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας, της πιστοποίησ­ης, των υποδομών, της ακίνητης περιουσίας και της βιομηχανία­ς. Απασχολεί αυτή τη στιγμή 5.300 υπαλλήλους σε 200 γραφεία σε 70 χώρες παγκοσμίως.

Στα 664 εκατ. ευρώ διαμορφώθη­καν το 2022 τα καθαρά έσοδα του ιταλικού νηογνώμονα RINA, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 21% το 2022 σε σχέση με το 2021. 1.800 τεχνικοί εμπειρογνώ­μονες υψηλής εξειδίκευσ­ης σε όλο τον κόσμο θα συμβάλουν καθοριστικ­ά στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού του ομίλου.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? νέους υπαλλήλους σχεδιάζει να προσλάβει ο ιταλικός νηογνώμων RINA μέσα στο έτος, οι μισοί από τους οποίους θα έχουν έδρα την Ιταλία.
SHUTTERSTO­CK νέους υπαλλήλους σχεδιάζει να προσλάβει ο ιταλικός νηογνώμων RINA μέσα στο έτος, οι μισοί από τους οποίους θα έχουν έδρα την Ιταλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece