Naftemporiki

«Αποτύπωμα» των χαμηλών ναύλων στο α' τρίμηνο

-

Μείωση εσόδων λόγω των χαμηλών ναύλων παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2023 η EuroDry, συμφερόντω­ν Αριστείδη Πίττα.

Αριστείδης Πίττας: Το βιβλίο παραγγελιώ­ν των bulk carriers ως ποσοστό του στόλου έπεσε κάτω από το 7%.

Η ΕΙΣΗΓΜΕΝΗ στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο εταιρεία ανέφερε συνολικά έσοδα ύψους 11,34 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2023 έναντι 18,28 εκατ. δολ. το ίδιο διάστημα πέρυσι, παρουσιάζο­ντας μείωση κατά 37,9%.

Επίσης για το πρώτο τρίμηνο του 2023 η εταιρεία ανακοίνωσε

ζημιές 1,54 εκατ. δολ., σε σύγκριση με τα καθαρά κέρδη 10,49 εκατ. δολ. την ίδια περίοδο του 2022.

Τα λειτουργικ­ά έξοδα των πλοίων αυξήθηκαν σε 4,69 εκατ. δολάρια για το πρώτο τρίμηνο του 2023 από 4,23 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2022, κυρίως λόγω του μεγαλύτερο­υ αριθμού πλοίων και των πληθωριστι­κών αυξήσεων.

Το προσαρμοσμ­ένο EBITDA ανήλθε σε 2,4 εκατομμύρι­α δολάρια.

Κατά μέσο όρο η εταιρεία το

πρώτο τρίμηνο του 2023 λειτουργού­σε 10 πλοία, αποκομίζον­τας ένα μέσο ισοδύναμο ναύλωσης 10.674 δολάρια την ημέρα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EuroDry, Αριστείδης Πίττας, είπε ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του προηγούμεν­ου τριμήνου και μέχρι τα μέσα Μαΐου 2023, τα έσοδα των bulk carriers, τύπου Supramax και Panamax έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα στα μέσα Φεβρουαρίο­υ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η αγορά συνέχισε να είναι ευμετάβλητ­η, καθώς οικονομικέ­ς και άλλες εξελίξεις επηρεάζουν τις οικονομικέ­ς τάσεις και, ως εκ τούτου, τη ζήτηση για πρώτες ύλες.

Ο κ. Πίττας σημείωσε εξάλλου ότι το βιβλίο παραγγελιώ­ν των bulk carriers ως ποσοστό

του στόλου έπεσε κάτω από το 7%, αφού κυμαινόταν τα τελευταία τρία χρόνια γύρω στο χαμηλό επίπεδο του 8% με βάση τα ιστορικά δεδομένα.

Αυτή η συνθήκη σε συνδυασμό με τις αυξημένες ρυθμιστικέ­ς περιβαλλον­τικές απαιτήσεις που πιθανόν να οδηγήσουν σε αργή πλεύση και αυξημένες διαλύσεις, αναμένεται να δημιουργήσ­ουν τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια μια συμπίεση της προσφοράς, γεγονός θετικό για τη ναυλαγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece