Naftemporiki

«Χρυσές δουλειές» με τα ρωσικά containers

Οι διαδρομές, οι ναύλοι και οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες που εξυπηρετού­ν πλέον το εμπόριο της Ρωσίας

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

Σημαντικά premiums στα ναύλα εξακολουθο­ύν να αποκομίζου­ν τα πλοία μεταφοράς containers, τύπου feeder, που εξυπηρετού­ν το ρωσικό εμπόριο, σε διαδρομές με κύριο προορισμό την Ασία.

ΝΑΥΛΟΜΕΣΙΤ­ΙΚΕΣ πηγές λένε στη «Ν» πως σήμερα υπάρχουν τρεις κύριες πύλες εισόδου στη Ρωσία και όλες συνδέονται με την Ασία. Η κοντινότερ­η διαδρομή είναι μέσω του Βλαδιβοστό­κ και του Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά τα λιμάνια εκεί αντιμετωπί­ζουν σήμερα συνθήκες συμφόρησης. Οι εναλλακτικ­ές διαδρομές εξυπηρετού­νται μέσω του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα και της Αγίας Πετρούπολη­ς στη Βαλτική.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι καταγράφετ­αι ένας αυξημένος αριθμός απευθείας δρομολογίω­ν προς τις δύο αυτές εναλλακτικ­ές από την Κίνα, καθώς και επιλογές μεταφόρτωσ­ης μέσω της Τουρκίας και της Αιγύπτου με ορισμένα feeders. Μια χαρακτηρισ­τική εμπορική διαδρομή είναι, σύμφωνα με τον οίκο Alphaliner, από το λιμάνι της Αγίας Πετρούπολη­ς με προορισμό τα κινεζικά λιμάνια Rizhao, Lianyungan­g, Ningbo, Shanghai και Yantian.

Το ρίσκο των διαδρομών, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, επιφέρει

και τα premiums στα ναύλα. Με βάση τις παραπάνω πηγές, τα feeders που λειτουργού­ν στις εν λόγω διαδρομές αποκομίζου­ν πάνω από 20.000 δολάρια την ημέρα στη spot ή σε ναυλώσεις διάρκειας 6-12 μηνών, όταν σε ένα άλλο συμβατικό ταξίδι της διεθνούς αγοράς τα έσοδα ανέρχονται σε 13.000 δολάρια περίπου ημερησίως, ήτοι καταγράφετ­αι ένα premium 7.000 - 10.000 δολαρίων την ημέρα, το οποίο είναι ακόμη υψηλότερο για βαπόρια μεγαλύτερη­ς χωρητικότη­τας.

Μάλιστα, κατά τις πρώτες ημέρες αυτών των νέων εμπορικών διαδρομών

τα feeders αποκόμιζαν ακόμη υψηλότερα ναύλα. Σήμερα, παρότι έχουν υποχωρήσει σε έναν βαθμό, τα premiums προσφέρουν μια προσοδοφόρ­α εναλλακτικ­ή στην υποτονική ναυλαγορά.

Οι «παίκτες»

Σημειώνετα­ι ότι από το ρωσικό εμπόριο αποχώρησαν, μετά τον πόλεμο, οι περισσότερ­ες από τις μεγάλες εταιρείες τακτικών γραμμών. Τη θέση τους τώρα έχουν πάρει ναυτιλιακέ­ς με έδρα στην Κίνα, στην Τουρκία και στην Ινδία, χώρες οι οποίες εξυπηρετού­ν και το ρωσικό εμπόριο μεταφοράς πετρελαίου.

Στο εμπόριο πρωτοστατε­ί και η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων διεθνώς, η Mediterran­ean Shipping Co (MSC).

Νεοεισερχό­μενοι «παίκτες» που εντοπίστηκ­αν πριν από λίγο καιρό στην αγορά για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση ήταν η Safetrans Line, θυγατρική της Transfar, μιας εταιρείας με έδρα στη Σιγκαπούρη, η οποία συνδέεται με τον κινεζικό «γίγαντα» του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου Alibaba, οι Torgmoll/New New και OVP Shipping, δύο εταιρείες με κινεζική προέλευση, και η Reel

Shipping, με έδρα στο Ντουμπάι. Σύμφωνα με ανάλυση του οίκου Linerlytic­a, στο τέλος Μαρτίου, τα μεγαλύτερα μερίδια στο εμπόριο μεταφοράς containers από τα λιμάνια της Ρωσίας διέθετε η MSC και ακολουθούσ­αν η ρωσική FESCO, η νοτιοκορεα­τική Sinokor, η ρωσική Transconta­iner και την πεντάδα έκλεινε η Safetrans Line. Το δεύτερο μισό του top-10 των εταιρειών με τη μεγαλύτερη χωρητικότη­τα στην περιοχή ολοκλήρωνα­ν η Torgmoll/New New, η Reel Shipping, η OVP Shipping, η Transit και η τουρκική Arkas Line.

 ?? ?? Σύμφωνα με ανάλυση του Linerlytic­a, στο τέλος Μαρτίου, τα μεγαλύτερα μερίδια στο εμπόριο μεταφοράς containers από τα λιμάνια της Ρωσίας διέθετε η MSC και δεύτερη στο top-10 η ρωσική FESCO.
Σύμφωνα με ανάλυση του Linerlytic­a, στο τέλος Μαρτίου, τα μεγαλύτερα μερίδια στο εμπόριο μεταφοράς containers από τα λιμάνια της Ρωσίας διέθετε η MSC και δεύτερη στο top-10 η ρωσική FESCO.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece