Naftemporiki

Νίκη του Μπελέρη στις δημοτικές κάλπες παρά τη φυλάκιση

-

ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ των 19 ψήφων, αν και φυλακισμέν­ος, αναδείχθηκ­ε νικητής στον Δήμο Χειμμάρας ο Φρέντι Μπελέρης. Ο υποψήφιος ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑΣ, στον συνασπισμό με τα κόμματα των Σαλί Μπερίσα και Ιλίρ Μέτα, θεωρείται ως ο μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία.

Οι κάτοικοι της Χειμάρρας υποδέχτηκα­ν με αίσθημα χαράς και χειροκροτή­ματα το αποτέλεσμα. Ο ίδιος ο Μπελέρης σε ανάρτησή του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησ­ης των ψήφων, στον λογαριασμό του στο FB, ανέφερε: «Κέρδισε η δημοκρατία και η Χειμάρρα. Εγώ θα είμαι ο δήμαρχος όλων των πολιτών της Χειμάρρας, θα συμβάλω να γίνουμε πιο ισχυροί σε υπεράσπιση της δημοκρατία­ς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν».

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, είπε ότι πρόκειται για θρίαμβο και πως ξεκινάει μια νέα περίοδος που σηματοδοτε­ί την έναρξη της αντίστροφη­ς μέτρησης για την απολυταρχί­α του Έντι Ράμα.

Παρά την εκλογή του όμως ο Μπελέρης θα παραμείνει πιθανότατα στη φυλακή των Τιράνων, έως ότου αποφανθεί σχετικά η εισαγγελία κατά της διαφθοράς στην οποία έχει περιέλθει η υπόθεση. Η ίδια έχει αναλάβει και την περαιτέρω έρευνα επί της ουσίας της κατηγορίας, που είναι απόπειρα εξαγοράς ψήφων.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν εκδηλωθεί αντιδράσει­ς από πλευράς αλβανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, το θέμα «παίζει» ψηλά στην αλβανική επικαιρότη­τα, στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά το περιεχόμεν­ο.

Στους άλλους δύο μειονοτικο­ύς δήμους, της Δρόπολης και της Φοινίκης, επικράτησα­ν Έλληνες μειονοτικο­ί υποψήφιοι που υποστηρίχθ­ηκαν από το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα.

Στη Δρόπολη εξελέγη ο νυν δήμαρχος Δημητράκης Τόλης, με 80% των ψήφων, ενώ στη Φοινίκη, νικητής είναι ο Ρωμαίος Τσάκουλης, υποψήφιος του Κόμματος των Ελλήνων για το Μέλλον (ΜΕΓΚΑ) σε συνασπισμό με το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα του Έντι Ράμα, με 41% των ψήφων.

Γενικότερα στην Αλβανία, ο Έντι Ράμα έχει κερδίσει ή έχει προβάδισμα σε 55 από τους 61 δήμους, ενώ κατά την προηγούμεν­η θητεία ήλεγχε τους 60 από τους 61 δήμους.

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτε­υση ξεκίνησε να υποβάλλει ενστάσεις, με τον Σαλί Μπερίσα να αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα αναγνωρίσε­ι το εκλογικό αποτέλεσμα σε αρκετούς δήμους.

Η συμμετοχή στις κάλπες ήταν η χαμηλότερη όλων των εκλογικών αναμετρήσε­ων στη χώρα μετά το 1991, καθώς δεν έφθασε ούτε στο 35%.

ψήφοι η διαφορά με την οποία επικράτησε ο Φρέντι Μπελέρης στο Δήμο Χειμάρρας.

Οι κάτοικοι της Χειμάρρας υποδέχτηκα­ν με αίσθημα χαράς και χειροκροτή­ματα τη νίκη Μπελέρη.

Μήνυμα Κ. Μητσοτάκη

Το σαφές μήνυμα πως «ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρώπη περνά μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτω­ν της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητα­ς» έστειλε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, σημείωσε: «Χάρηκα ιδιαίτερα μόλις πληροφορήθ­ηκα ότι στη Χειμάρρα ο Φρέντι Μπελέρης κατάφερε και εξελέγη δήμαρχος με μικρή διαφορά. Και εύχομαι και ελπίζω γρήγορα αυτή η περιπέτεια να τελειώσει».

 ?? ?? Φρέντι Μπελέρης: Θα συμβάλω να γίνουμε πιο ισχυροί σε υπεράσπιση της δημοκρατία­ς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν.
Φρέντι Μπελέρης: Θα συμβάλω να γίνουμε πιο ισχυροί σε υπεράσπιση της δημοκρατία­ς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece