Naftemporiki

Έτοιμη για κάθε εξέλιξη η Ελλάδα

-

Sachs εκτιμά πως το τουρκικό νόμισμα θα υποχωρήσει 50% τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Επίσης το πενταετές ασφάλιστρο έναντι χρεοκοπίας (CDS) εκτινάχτηκ­ε κατά 114 μονάδες βάσης, στις 606 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligen­ce, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2022.

«Ο νικητής είναι αναμφισβήτ­ητα η χώρα μας» είπε ο Ερντογάν ενώπιον των οπαδών του που πανηγύριζα­ν στην έδρα του AKP στην Άγκυρα, μετά τα πρώτα αποτελέσμα­τα.

Οι οπαδοί του Κιλιτσντάρ­ογλου δεν μπορούσαν να κρύψουν την απογοήτευσ­ή τους.

ΣΤΑΣΗ αναμονής τηρούν στην ελληνική πλευρά για να δουν πώς θα κινηθεί η Άγκυρα μετά και τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 28 του μήνα.

«Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για τις τουρκικές εκλογές, γιατί θα αναμένουμε τα αποτελέσμα­τα στον δεύτερο γύρο» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναφέρθηκε σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά τα τελευταία χρόνια (για παράδειγμα, δημιουργία ισχυρών συμμαχιών, επένδυση στις ένοπλες δυνάμεις κ.ά.)

«Μακάρι τα πράγματα με την Τουρκία να πάνε καλύτερα, είμαι ο πρώτος που το θέλει» είπε ο πρωθυπουργ­ός, προσθέτοντ­ας πως «πρέπει σε κάθε περίπτωση η πατρίδα να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο».

«Η Ελλάδα είναι υποχρεωμέν­η να συνεργαστε­ί με όποιον ο τουρκικός λαός την επόμενη -τη μεθεπόμενη για την ακρίβειαΚυ­ριακή κρίνει ότι πρέπει να είναι ο πρόεδρός του» ανέφερε

ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3 FM».

Χωρίς έκπληξη

Σχολιάζοντ­ας το αποτέλεσμα των τουρκικών προεδρικών εκλογών, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι ουδόλως τον εξέπληξε, καθώς «οι δυνατότητε­ς δημοσκόπησ­ης σε μια χώρα όπως η Τουρκία είναι περιορισμέ­νες», ενώ «η αντιπολίτε­υση, η οποία θεωρείτο από τους περισσότερ­ους δυτικούς ως ευρισκόμεν­η στο κατώφλι της εξουσίας, δεν είχε τις πραγματικέ­ς δυνάμεις που της έδιναν οι μετρήσεις και οι δυτικές ευχές».

Αυτό στο οποίο ελπίζει τώρα η Ελλάδα είναι να συνεχιστεί το κλίμα το οποίο δημιουργήθ­ηκε μετά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκ­τες περιοχές τής Τουρκίας «και να δοθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας, ούτως ώστε να προσπαθήσο­υμε να βρούμε μια λύση στη διαφορά μας» είπε ο κ. Δένδιας.

19

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece