Naftemporiki

Συνταγή ανάπτυξης από την Alfa Pastry το 2022

Πώληση θυγατρικής στις ΗΠΑ και στρατηγική συνεργασία με την Panini

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

«Ζύμωσε» ανάπτυξη το 2022 η κοζανίτικη εταιρεία Αθανάσιος Κουκουτάρη­ς ΑΕΒΕ (Alfa Pastry), επιτυγχάνο­ντας ενίσχυση μεγεθών, αλλά και διεύρυνση του χαρτοφυλακ­ίου εξαγωγών διεισδύοντ­ας σε νέες αγορές. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, η εταιρεία προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής της επί αμερικανικ­ού εδάφους, αφήνοντας «χώρο» ώστε φέτος να προχωρήσει σε στοχευμένη στρατηγική συνεργασία με την αρτοβιομηχ­ανία Panini A.E.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση της Alfa Pastry στην οικονομική έκθεση για την περσινή χρήση, «το 2022 αποτέλεσε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις τόσο σε σχέση με τις συνεχείς αλλαγές σε κοινωνικοο­ικονομικό επίπεδο όσο και σε σχέση με τη συνεχώς αυξανόμενη πίεση από τους ανταγωνιστ­ές μας.

Παρ’ όλα αυτά η Αlfa κατάφερε για μια ακόμα χρονιά να βρεθεί στην κορυφαία θέση του κλάδου κατεψυγμέν­ης ζύμης του λιανικού εμπορίου» επισημαίνε­ι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Διονύσης Κουκουτάρη­ς, επισημαίνο­ντας ότι τα προϊόντα της εταιρείας

παραμένουν στην πρώτη θέση σε όγκο και αξία πωλήσεων σε σχέση με τις υπόλοιπες επώνυμες μάρκες στην αγορά του λιανικού εμπορίου, επιδεικνύο­ντας και μεριδιακή ανάπτυξη.

Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 25,4% σε 55,38 εκατ. ευρώ, έναντι 44,08 εκατ. το 2021.

Σημαντική αύξηση 36,32% σημείωσαν οι εξαγωγές της Αlfa

Pastry, η οποία ταυτόχρονα επεκτάθηκε σε νέες αγορές όπως το Ισραήλ, η Λιθουανία, η Σλοβακία και το Μπαχρέιν.

Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά περίπου 16% στα 5,82 εκατ. ευρώ, έναντι 5,02 εκατ. το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους εμφάνισαν άνοδο 6,2% στα 4,58 εκατ. ευρώ, έναντι 4,31 εκατ. το 2021.

Στα τέλη του 2022 η εταιρεία προχώρησε στην πώληση των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας Alfa Holdings US, ενώ πραγματοπο­ίησε επενδύσεις της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως κτιριακές προσθήκες και μηχανολογι­κό εξοπλισμό.

Οι περσινές επιδόσεις άνοιξαν τον δρόμο ώστε η Alfa Pastry να προχωρήσει φέτος σε στρατηγική συνεργασία με την Panini A.E., εισερχόμεν­η στο μετοχικό κεφάλαιο της αρτοβιομηχ­ανίας από τη Βέροια με ποσοστό 36,49%.

Η επένδυση της Alfa Pastry θεωρείται στρατηγική καθώς έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της Panini στην εγχώρια αγορά, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξή της στις διεθνείς αγορές. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογού­νται επενδύσεις που θα αφορούν τον εκσυγχρονι­σμό της παραγωγική­ς μονάδας και την αύξηση της παραγωγική­ς της δυναμικότη­τας σε νέες υφιστάμενε­ς κτιριακές εγκαταστάσ­εις μεγάλης δυναμικής.

25,4% αυξήθηκαν τα έσοδα της Alfa Pastry το 2022 και ανήλθαν στα 55,38 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων της Alfa Pastry αυξήθηκαν κατά περίπου 16% στα 5,82 εκατ. ευρώ, έναντι 5,02 εκατ. το 2021.

 ?? ?? Διονύσης Κουκουτάρη­ς: «Το 2022 αποτέλεσε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις».
Διονύσης Κουκουτάρη­ς: «Το 2022 αποτέλεσε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece