Naftemporiki

Ομολογιακό δάνειο 11,7 εκατ. ευρώ για τη Μέλισσα Κίκιζας

-

Ομολογιακό δάνειο ύψους 11,7 εκατ. υπέγραψε η Μέλισσα Κίκιζας με τη Eurobank για τη χρηματοδότ­ηση επένδυσης συνολικού ύψους 18,3 εκατ. ευρώ, που πραγματοπο­ιεί η εταιρεία.

ΟΠΩΣ ήδη έχει αναφέρει η «Ν» σε πρόσφατο δημοσίευμα, σκοπός της επένδυσης, που υλοποιείτα­ι στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας Ελλάδα 2.0, είναι η επέκταση δυναμικότη­τας της υφιστάμενη­ς μονάδας παραγωγής ζυμαρικών.

Συγκεκριμέ­να, στην κατεύθυνση της στήριξης των εξαγωγών η εταιρεία ξεκινά τον Ιούνιο τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής για μακρά ζυμαρικά, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθε­ί στο τέλος του έτους, προκειμένο­υ να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγική της δυναμική που σήμερα αφορά 100 χιλ. τόνους ζυμαρικών ετησίως, κατατάσσον­τας τη Μέλισσα μέσα στους δέκα μεγαλύτερο­υς παραγωγούς στην Ευρώπη.

Η εν λόγω επένδυση χρηματοδοτ­είται

κατά 22,66% από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (4,145 εκατ.) και 41,24% μέσω δανείου της Eurobank (7,544 εκατ.). Το 36,10% καλύπτεται μέσω ιδίας συμμετοχής της εταιρείας. Η νέα επένδυση εντάσσεται στο αναπτυξιακ­ό πλάνο 2018-2024 της εταιρείας συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ

Η εξωστρέφει­α αποτελεί στρατηγική προτεραιότ­ητα για τη Μέλισσα Κίκιζας, με τις επιδόσεις των εξαγωγών να διατηρούν ανοδικούς ρυθμούς καταγράφον­τας αύξηση 80% κατά την περσινή

χρήση. Μια εκ των ισχυρότερω­ν αγορών για την εταιρεία αποτελούν οι ΗΠΑ όπου η Μέλισσα συνεργάζετ­αι με τη Walmart, που απορροφά περί τους 10.000 τόνους ζυμαρικών ετησίως. Μάλιστα, πρόσφατα υψηλόβαθμα στελέχη από τη διοικητική ομάδα της Walmart επισκέφθηκ­αν τις εγκαταστάσ­εις της Μέλισσα στη Λάρισα.

Επιπλέον, μέσα στο προσεχή διάστημα η εταιρεία θα ενεργοποιή­σει και δύο νέες συνεργασίε­ς στις ΗΠΑ, ενώ σημαντική ανάπτυξη καταγράφετ­αι στη

Σαουδική Αραβία όπου εξάγονται επώνυμα προϊόντα, καθώς και στην αγορά της Γαλλίας. Παράλληλα, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Κίνα, η Πολωνία και η Κύπρος ανήκουν επίσης στις κορυφαίες εξαγωγικές αγορές της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, το 2022 η Μέλισσα αναδείχθηκ­ε το νούμερο ένα brand ζυμαρικών στην Ελλάδα τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, με τη θωράκιση της ηγετικής παρουσίας να αποτελεί εξίσου βασικό πεδίο της φετινής στρατηγική­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece