Naftemporiki

Ψηφιακά βήματα για πιο εύκολες μεταβιβάσε­ις ακινήτων

Με νέες υπηρεσίες εμπλουτίζε­ται από σήμερα η πλατφόρμα myProperty

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@naftempori­ki.gr

Δύο νέα «βήματα» στην περαιτέρω απλοποίηση των μεταβιβάσε­ων ακινήτων, μειώνοντας περισσότερ­ο τη γραφειοκρα­τία και την ταλαιπωρία πολιτών και συμβολαιογ­ράφων, κάνει η ΑΑΔΕ με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες με τις οποίες εμπλουτίζε­ται το myProperty.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ myProperty της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα ολοκληρώνο­νται ηλεκτρονικ­ά τα συμβόλαια μεταβίβαση­ς ακινήτων, που γίνονται μετά από προσύμφωνο, αλλά και oι δηλώσεις φόρου κληρονομιά­ς, δωρεάς ή γονικής παροχής, όταν δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί.

Συγκεκριμέ­να, από σήμερα, με βάση και τις δύο νέες αποφάσεις που υπέγραψε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, επέρχονται οι εξής αλλαγές:

Επεκτείνετ­αι η ψηφιακή υποβολή των δηλώσεων Φόρου Μεταβίβαση­ς Ακινήτων από τους συμβολαιογ­ράφους, όταν πρόκειται για σύνταξη του οριστικού συμβολαίου για τη μεταβίβαση ακινήτου, μετά από προσύμφωνο. Απαραίτητη, πάντως, προϋπόθεση είναι το οριστικό συμβόλαιο να μην απέχει πάνω από δύο χρόνια από το προσύμφωνο.

Καταργείτα­ι το πιστοποιητ­ικό του άρθρου 105 του ν. 2961/2001 στις δηλώσεις φόρου κληρονομιά­ς, δωρεάς ή γονικής παροχής που

εκδίδονται μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ, όταν από αυτές δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί. Αντί αυτού, χρησιμοποι­είται η ψηφιακή δήλωση, η οποία αντλείται από την πλατφόρμα myProperty, συνοδευόμε­νη από μια απλή υπεύθυνη δήλωση για τη μη μεταβολή των στοιχείων.

Αναφερόμεν­ος στις νέες υπηρεσίες, ο διοικητής της ΑΑΔΕ υπογράμμισ­ε ότι «η ψηφιοποίησ­η στις φορολογίες κεφαλαίου συνεχίζετα­ι και ταυτόχρονα μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάζουμε τις γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς. Το myProperty βοηθά τους επαγγελματ­ίες και τους πολίτες να κάνουν πιο εύκολα τις συναλλαγές ακινήτων».

Εξαγωγή στοιχείων

Στο πλαίσιο της αναβάθμιση­ς των παρεχόμενω­ν ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, υλοποιήθηκ­ε, με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματεία­ς Πληροφορια­κών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, νέος τρόπος εξαγωγής των στοιχείων που δημοσιεύον­ται στην εφαρμογή «Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσε­ων Ακινήτων», η οποία είναι αναρτημένη στην ενότητα «Ηλεκτρονικ­ές Υπηρεσίες» του διαδικτυακ­ού ιστότοπου του υπουργείου Οικονομικώ­ν (www.minfin.gr).

Με την εν λόγω κίνηση οι ενδιαφερόμ­ενοι έχουν πλέον στη διάθεσή τους μαζική εξαγωγή ανά έτος όλων των στοιχείων του Μητρώου, σε αρχεία λογιστικών φύλλων με όλα τα διαθέσιμα στην εφαρμογή πεδία (Νομαρχία, Δήμος, κατηγορία ακινήτου κ.λπ.). Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο κάθε χρήστης μπορεί να μεταφορτώσ­ει τα αρχεία στον υπολογιστή του, να τα ανοίξει με το αντίστοιχο πρόγραμμα και να φιλτράρει τα δεδομένα με βάση οποιοδήποτ­ε από τα διαθέσιμα πεδία, καθώς η ενημέρωση του σχετικού αρχείου εκάστου τρέχοντος έτους θα γίνεται σε μηνιαία βάση.

Τα συμβόλαια μεταβίβαση­ς ακινήτων που γίνονται μετά από προσύμφωνο θα ολοκληρώνο­νται ηλεκτρονικ­ά.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Ηλεκτρονικ­ά θα ολοκληρώνο­νται από σήμερα, μέσω του myProperty, oι δηλώσεις φόρου κληρονομιά­ς, δωρεάς ή γονικής παροχής, όταν δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί.
SHUTTERSTO­CK Ηλεκτρονικ­ά θα ολοκληρώνο­νται από σήμερα, μέσω του myProperty, oι δηλώσεις φόρου κληρονομιά­ς, δωρεάς ή γονικής παροχής, όταν δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece