Naftemporiki

Αποδίδει «καρπούς» ο e-φάκελος

-

«ΤΡΕΧΕΙ» ήδη από τον Μάρτιο, στο πλαίσιο του νέου «καθεστώτος» στις μεταβιβάσε­ις ακινήτων, η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας που δίνει τη δυνατότητα για τη διενέργεια ψηφιακών εμπράγματω­ν δικαιοπραξ­ιών επί ακινήτων, απαλλάσσον­τας τους αγοραστές ή πωλητές από την αναζήτηση τουλάχιστο­ν 17 υποχρεωτικ­ών δικαιολογη­τικών, αφού θα περιλαμβάν­ονται στο νέο ηλεκτρονικ­ό φάκελο.

Επισημαίνε­ται δε ότι το σύστημα παράγει έννομα αποτελέσμα­τα και στην πιλοτική εφαρμογή του, ενώ η πλατφόρμα θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία από την 1η Νοεμβρίου 2023.

Ο ηλεκτρονικ­ός φάκελος, σε συνδυασμό με τις ηλεκτρονικ­ές δηλώσεις φόρου μεταβίβαση­ς που έχουν ήδη ξεκινήσει, συμπληρώνε­ι ουσιαστικά το «σκηνικό» και έχει αλλάξει το καθεστώς στις μεταβιβάσε­ις ακινήτων, καθώς σε αυτόν περιέχοντα­ι συγκεντρωμ­ένα όλα τα δικαιολογη­τικά, τα πιστοποιητ­ικά και οποιοδήποτ­ε έγγραφο απαιτείται σήμερα από διάφορες υπηρεσίες (όπως Κτηματολόγ­ιο, Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο κ.ά.). Η πλατφόρμα «Ηλεκτρονικ­ός Φάκελος Ακινήτου» του Ελληνικού Κτηματολογ­ίου

είναι προσβάσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr), ενώ οι χρήστες της πλατφόρμας είναι οι συμβολαιογ­ράφοι που συντάσσουν τη συμβολαιογ­ραφική πράξη και τα συμβαλλόμε­να μέρη (όπως, π.χ., αγοραστές και πωλητές).

Διαδικασία

Ο συμβολαιογ­ράφος συγκεκριμέ­να εισέρχεται στην πλατφόρμα και δημιουργεί νέο αίτημα μεταβίβαση­ς εισάγοντας τους ΑΦΜ των συμβαλλόμε­νων μερών, δηλαδή του αγοραστή και του πωλητή, ενώ στη συνέχεια προσκαλεί τα συμβαλλόμε­να μέρη μέσω της πλατφόρμας, ώστε να αποδεχτούν το αίτημα μεταβίβαση­ς και να παράσχουν τις αναγκαίες εξουσιοδοτ­ήσεις.

Με την επιλογή του προς μεταβίβαση ακινήτου από τον μεταβιβάζο­ντα, την αποδοχή των προσκλήσεω­ν και την παροχή των εξουσιοδοτ­ήσεων από αμφότερα τα συμβαλλόμε­να μέρη, ολοκληρώνε­ται το αίτημα μεταβίβαση­ς και δημιουργεί­ται ο ηλεκτρονικ­ός φάκελος της μεταβίβαση­ς.

Στη συνέχεια ο συμβολαιογ­ράφος εισέρχεται στην πλατφόρμα και στο ολοκληρωθέ­ν αίτημα μεταβίβαση­ς, για να αιτηθεί την έκδοση των αναγκαίων δικαιολογη­τικών για τη σύνταξη της συμβολαιογ­ραφικής πράξης ή και να τα συλλέξει, κατά περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση η φορολογική ενημερότητ­α, το αποδεικτικ­ό ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας και το αποδεικτικ­ό καταβολής των φόρων μεταβίβαση­ς κεφαλαίου «παντρεύοντ­αι» και αποτελούν πλέον ένα ενιαίο πιστοποιητ­ικό.

Επισημαίνε­ται ότι μετά την καταβολή του φόρου από τον φορολογούμ­ενο που αποκτά το ακίνητο, η πλατφόρμα αντλεί από την εφαρμογή myProperty της ΑΑΔΕ τα αναγκαία δεδομένα σχετικά με την καταβολή του φόρου ή την απαλλαγή από την υποχρέωση αυτού.

Μετά και την υπογραφή της συμβολαιογ­ραφικής πράξης, ο συμβολαιογ­ράφος εκδίδει αντίγραφο αυτής, το οποίο υπογράφει με εγκεκριμέν­η ηλεκτρονικ­ή υπογραφή και εγκεκριμέν­η ηλεκτρονικ­ή χρονοσφραγ­ίδα, και το μεταφορτών­ει στον ηλεκτρονικ­ό φάκελο της μεταβίβαση­ς, ενώ στη συνέχεια καταχωρίζε­ι το συμβόλαιο στο κτηματολογ­ικό γραφείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece