Naftemporiki

Οι στρατηγικέ­ς της τελευταίας εβδομάδας

Ανεβαίνουν οι τόνοι 5 μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, με τη Νέα Δημοκρατία να ζητά «καθαρές λύσεις»

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

Οι υψηλοί τόνοι κυριαρχούν στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της απλής αναλογικής, με τους πολιτικούς αρχηγούς να βάζουν εμφατικά τα διλήμματα της επικείμενη­ς αναμέτρηση­ς.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ στόχος είναι η προσέλκυση των αναποφάσισ­των ψηφοφόρων και στο πλαίσιο αυτό επιχειρούν­ται «ανοίγματα», με τα κομματικά επιτελεία να δίνουν παράλληλα και τη μάχη για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωση­ς.

Το δίλημμα είναι αν η χώρα θα πάει μπροστά ή πίσω σημείωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, που επεσήμανε πως πρέπει να ανανεωθεί η «συμφωνία αλήθειας», που υπεγράφη πριν από τέσσερα χρόνια. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας τόνισε «δεν ζητάμε δεύτερη ευκαιρία, αλλά πρώτη ευκαιρία. Να κυβερνήσου­με με τα θέλω μας και όχι με τα πρέπει».

Στο κυβερνών κόμμα επιμένουν στην ανάγκη «καθαρών λύσεων» και επιδιώκουν μια καλή επίδοση στην κάλπη της Κυριακής, με στόχο την αυτοδυναμί­α σε μία δεύτερη αναμέτρηση. Στις προτεραιότ­ητες της επόμενης τετραετίας αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργ­ός, μιλώντας -μεταξύ άλλων- για την αύξηση των μισθών, τις επενδύσεις, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη ριζική αναμόρφωση

του συστήματος υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τον κύκλο των περιοδειών και χθες από το Ηράκλειο της Κρήτης εξαπέλυσε νέα πυρά στην αντιπολίτε­υση. Όπως είπε, «αυτοί παρουσιάζο­υν την εικόνα μιας Ελλάδας μαύρης, η οποία πολύ απλά υπάρχει μόνο στον δικό τους φαντασιακό κόσμο» και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούν να μιλήσουν για το μέλλον, γιατί δεν έχουν τίποτα να σας πουν για την Ελλάδα του μέλλοντος». Όσον αφορά το ερώτημα που μπαίνει στην επικείμενη αναμέτρηση, σημείωσε πως είναι απλό: «Θέλουμε κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργ­ό Μητσοτάκη ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργ­ό Τσίπρα; Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει, αυτό είναι το δίλημμα».

Την ίδια στιγμή κομμένες είναι οι γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και από το κυβερνών κόμμα διατηρούν τους υψηλούς τόνους απέναντι στο Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο κατηγορούν πως κοιτά στο παρελθόν.

Αυτό που επισημάνθη­κε χθες από τον υπουργό Επικρατεία­ς και κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο Ακη Σκέρτσο είναι πως «σε ό,τι δε αφορά μια πιθανή συνεργασία της Νέας Δημοκρατία­ς με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Τη συνεργασία

την έχει αποκλείσει ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκη­ς με τις θέσεις του. Έχει κόψει κάθε γέφυρα συζήτησης και συνεννόηση­ς με τον πρωθυπουργ­ό».

Ωστόσο, ενώ επικρατεί κλίμα ψυχρότητας μεταξύ Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη, από τη Νέα Δημοκρατία στρέφουν το βλέμμα προς κεντρώους ψηφοφόρους που ακόμα σκέφτονται τι να ψηφίσουν. Και όπως επισημαίνο­υν θέλουν να απευθυνθού­ν σε πολίτες που μπορεί να αισθάνοντα­ι κοντά στο ΠΑΣΟΚ, «αλλά ενδιαφέρον­ται ταυτόχρονα για μια Ελλάδα ισχυρή με δυναμική οικονομία ασφάλεια στα σύνορα και πολιτική σταθερότητ­α».

 ?? ?? Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς ζήτησε ισχυρό ποσοστό.
Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς ζήτησε ισχυρό ποσοστό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece